Circul ieftin jucat zilele acestea de autoritatile centrale pe tema turismului pe litoral nu mai pacaleste pe nimeni si nu mai poate salva nimic dintr-un sezon care se anunta catastrofal.

Dincolo de polemici idioate si responsabilitati pasate aiurea de la o autoritate la alta sta o realitate crunta, pe care nu o mai poate denatura nici un ministru sau sef de directie: litoralul bulgaresc este pur si simplu invadat de romani.

S-a ajuns in situatia incredibila ca cei de la Politia de Frontiera sa ceara suplimentarea efectivelor pentru a face fata miilor de turisti romani care parasesc tara cu destinatia Nisipurile de Aur sau Albena.

In aceste conditii, declaratiile optimiste ale Sulfinei Barbu, care contrazic flagrant evidentele, demonstreaza faptul ca ministrul Mediului si-a pierdut nu numai simtul realitatii, dar si onoarea.

Chiar nu aveam pretentii de la seful Apelor Romane, Madalin Mihailovici, prezent si el in aceste zile „in inspectie” pe litoral, cu atat mai putin de la „artizanul” haosului - directorul Directiei Apelor Romane Dobrogea Litoral, Ionel Manafu… dar chiar si dumneavoastra, doamna ministru? Pana la urma, ce treaba are totusi turismul cu Ministerul Mediului? Nu ar fi fost

mai practic oare ca administrarea plajelor sa ramana in grija fiecarei primarii in parte, astfel incat sa fim siguri ca se fac toate eforturile necesare atragerii de turisti, respectiv de profit? Caci, pana la urma, totul se invarte in jurul banilor. Iar cu plajele in grija DADL-ului… este clara situatia si interesul: ciolanul.

Dupa atata amar de opozitie este evidenta goana dupa ciolan a democratilor aterizati in fruntea Ministerului Mediului, a Apelor Romane si, nu in cele din urma, a Directiei lui Manafu.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, s-a aflat chiar in cursul zilei de ieri pe plajele litoralului romanesc pentru a monitoriza situatia dezastruoasa in care se afla acesta chiar de la fata locului.

Dupa cum era de asteptat, ministrul nu a realizat ca plajele romanesti sunt jalnice, pentru ca si-a pregatit vizita - surpriza in asa fel incat toata lumea stia, iar ea a fost sa vada doar ce este frumos. Prima oprire a fost pe plaja din Mamaia, acolo unde totul era deja pregatit, iar nisipul era foarte curat.

Aici, operatorii de plaja au achizitionat deja utilajele pentru curatarea nisipului, desi nu au inca autorizatii pentru constructii. Emotionati probabil de vizita demnitarului, unii au dat glas recunostintelor, contrazicand vocea imensei majoritati a hotelierilor: „Suntem destul de multumiti de ceea ce se intampla acum, la inceput.

Speram ca in continuare sa se obtina si PUZ-ul pentru a intra in normalitate”, a declarat Mohamad Murad, operator de plaja in statiunea Mamaia.

Sulfina si-a pierdut mintile: cica plaja arata „intre satisfacator si foarte bine”

In ciuda acestor ilegalitati, Sulfina Barbu sustine ca „este un inceput promitator, iar pe o scara de la dezastruos spre foarte bine as acorda un calificativ cuprins intre satisfacator si foarte bine. Asta acum, la inceput, pentru ca voi face monitorizari abia la sfarsitul sezonului estival”.

Referitor la propunerile de modificare a Ordonantei de Urgenta 19/2006, privind administrarea plajelor si serviciile de care vor beneficia turistii pe timpul sezonului estival, ministrul Mediului isi explica deciziile contradictorii in felul urmator: „Acest amendament al Ordonantei de Urgenta va fi doar pentru acest an, iar de anul viitor se va reveni la ceea ce se stabilise inca de la

inceput”. Altfel spus, se promite inca de pe acum ca si la anul lucrurile vor sta la fel de prost.

Identificarea unui vinovat este obligatorie insa pentru orice persoana care vrea sa se disculpe, astfel incat ministrul Mediului a aruncat „mata moarta” in ograda Primariei: „Stiu ca la Constanta au fost probleme cu acordarea Proiectului Urbanistic Zonal (PUZ) si asta din cauza unor interese, pe care nu vreau sa le mai comentez...

Vom insista ca acesta sa fie aprobat pentru ca lucrurile sa intre in normal”.

Entuziasmul ministrului a fost completat de cel al prefectului Danut Culetu, care s-a aratat incantat de cum aratau plajele in cursul zilei de ieri si este convins ca vom auzi cuvinte de lauda pentru turismul romanesc: „Sunt eforturi, iar daca noi ceilalti nu recunoastem, asta este clar o dovada de rea-vointa”.

Ministrul Mediului, mut la reprosuri si la… Udrea

Al doilea punct cu care Sulfina Barbu a vrut sa ia ochii reprezentantilor mass-media a fost Obeliscul din Costinesti, un alt motiv de lauda pentru demnitar: „Este meritul Ministerului Mediului pentru toate aceste lucruri frumoase, ca altfel nu se facea nimic. Este clar ca in aceasta vara atractia litoralului va fi statiunea Costinesti”.

Interesant este ca elogiile ministrului aveau loc in timp ce, mergand pe plaja, putea asculta in voie mesajele necenzurate ale turistilor intinsi pe cearceafuri. „Mai bine va reorientati, ca oricum nu faceti nimic, iar turismul romanesc este terminat deja. Nu avem nici cele mai mici conditii.

Asta este si motivul pentru care romanii pleaca in Bulgaria”, a declarat un turist suparat pe proasta administrare a litoralului. Dezorientata in momentul in care si-a dat seama ca reprosurile nu faceau parte din agenda de lucru, ministrul Mediului nu a mai avut nici macar o replica.

A gasit insa una la intrebarea reporterului „Replica”, despre intentia PD-ului de a o inlocui din functie cu mult mai planturoasa Elena Udrea: „Nu comentez nimic in legatura cu aceasta problema”.

Viceprimarul Nemirschi, despre agitatia „sulfinoasa”: „Practic, ei sunt in rahat acum”

Pe de alta parte, seful Apelor Romane, Jorj Madalin Mihailovici, nu si-a facut nici o parere despre activitatea subordonatului sau Ionel Manafu, desi se plimba, si el, de trei zile pe litoral. „Inca sunt pe traseu, nu am terminat”, ne-a declarat ieri Mihailovici, care de abia in cursul zilei de azi va emite, „probabil, o concluzie preliminara”.

Mai mult ca sigur insa rezultatul va fi unul pozitiv, iar DADL-ul va primi aplauzele de rigoare. Nici nu ar putea fi altfel, din moment ce democrat la democrat nu-si scoate ochii, cu atat mai mult cu cat PD-ul agita spectrul remanierii guvernamentale, iar recunoasterea unor greseli ale ministrului sau ar fi un gest de sinucidere politica.

Si asta pentru ca democratii Sulfina Barbu, Jorj Madalin Mihailovici si Ionel Manafu sunt uniti aproape ombilical in chestiunea plajelor: cade unul, pica toti, asa ca e mai bine sa stea linistiti. In plus, nici nu s-ar putea spune ca Mihailovici ar fi total detasat de treburile dobrogene, din moment ce are un apartament in Mangalia si nu e bine sa te pui rau cu oamenii locului.

In concluzie, cei mai abili promotori ai turismului bulgaresc o vor scalda si de aceasta data, inventand, ca pe vremuri, rapoarte in care s-a depasit productia de turisti la hectar.

Iar in conditiile in care singura metoda prin care litoralul romanesc se mai poate revitaliza ar fi alipirea Constantei la Bulgaria, caracterizarea situatiei facuta de viceprimarul Nicolae Nemirschi are un „parfum” cat se poate de „sulfinos”: „Practic, ei sunt in rahat acum”.

Nemirschi este de parere ca cei de la guvernare „au venit foarte tarziu cu ordonanta, cand nu mai au fizic timp si si-au pus deja toti hotelierii in cap”. Viceprimarul Constantei crede ca „e problema lor, a ministerului si a DADL-ului, ca au dormit pana acum, dar legile nu pot fi incalcate”, referindu-se aici la presiunile care se fac pentru aprobarea PUZ-ului.

„Doamna ministru vorbeste in necunostinta de cauza, ea nu cunoaste legea si in definitiv, eu nu stiu care e treaba Ministerului Mediului pe o plaja turistica, sa-si vada de eroziune si de problemele lor”, ne-a declarat Nemirschi.

Cat despre calificativele acordate plajelor, edilul este de parere ca „nu au nici o legatura cu realitatea” si ca nu intelege calificarea ministrului Mediului in aceasta privinta: „Nu ma intereseaza parerea ei, pentru ca e domeniul Autoritatii pentru Turism aici, a vorbit poate in calitate de turist, ca alta calitate nu are”.

Legat de problema beach-barurilor, de la care pleaca de fapt tot acest scandal al PUZ-ului, viceprimarul crede ca litoralul romanesc se poate simti foarte bine si fara ele. Mai mult, Nemirschi a confirmat spusele de acum o saptamana ale primarului Radu Mazare, conform carora acest PUZ nu va trece de Consiliul Local si chiar daca acest lucru se va intampla, Mazare nu va semna proiectul.

„Bubele” litoralului romanesc - explicatia migratiei turistilor catre bulgari

Ca o dovada a „minunilor” „intre satisfacator si bine” -cum caracteriza ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, situatia de pe litoral - trebuie precizat ca politistii de la Vama Veche sustin ca peste o mie de turisti au trecut granita spre statiunile bulgaresti in mai putin de 24 de ore, interval in care nici macar o singura persoana nu

a intrat in Romania. Este foarte interesant de aflat cum ar putea comenta acest lucru Sulfina Barbu, care a devenit probabil cel mai bun ministru al turismului din istoria... Bulgariei. In ciuda evidentelor care arata un litoral pustiit, plaje infecte si un haos generalizat in turism, ministrul Mediului era ieri… multumita.

Concesionate sau nu, apartinand inca Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral“ sau cu proprietari provizorii, care fie au licitat pentru ele fie le-au obtinut, in urma cu ani buni de la primariile locale, plajele litoralului au un singur numitor comun, la ora actuala - 90% dintre ele sunt intr-o stare deplorabila menita parca sa ii indemne, cu tot dinadinsul pe turisti sa aleaga alte meleaguri pentru petrecerea concediului....

Si, pentru a demonstra acest lucru, reporterii „Replica” au parcurs ieri - in paralel cu vizita ministrului venit sa admire doar o mica portiune din statiunea Mamaia si obeliscul de la Costinesti - plajele dintre Modern si zona „Butoaie” din Mamaia, Costinesti si Mangalia, Eforie Nord si Eforie Sud, dorind sa punctam lucrurile bune ale acestor zone, pentru a nu

fi acuzati ca suntem numai in cautarea lucrurilor negative. Din pacate, ne-a fost foarte greu sa descoperim plaje fara oarecare „bube“, asta in cel mai fericit caz, pentru ca o proportie covarsitoare dintre acestea nu au nici cele mai elementare conditii pentru ca turistul sa se simta bine si sa se simta binevenit la mare.

Astfel, concluzia zilei de ieri a fost ca, in ciuda semnalelor de alarma trase de cotidianul nostru, dar si de presa centrala, respectiv locala (cu mici si de inteles exceptii), nimic nu s-a schimbat: turistii erau in continuare nemultumiti (asa cum a prezentat, in urma cu cateva zile, „Replica” de Constanta), muntii de alge in putrefactie mutau, in continuare, nasurile din loc,

mizerie cat cuprinde… Afirmatia este valabila pentru zonele Modern, Pescarie, „Butoaie” in Mamaia… In ceea ce priveste Eforie (de la Nord spre Sud), plaja are un singur defect: e mica sau murdara, sunt constructii care „inghit” din perimetrul care ar putea fi folosit pentru plaja… Si nu ne referim aici la spitalul pe care Ionel Manafu, pentru a largi plaja, vrea sa il demoleze!

Plaje de nota 10 doar la Costinesti si langa vilele presedintelui

Ca sa nu se spuna ca suntem carcotasi, precizam ca la Costinesti, datorita banilor investiti de Guvern, plaja arata exact cum trebuie, nisipul adus este unul din cele mai fine de pe litoral, iar jandarmii si salvamarii sunt la posturi de cateva zile. In zona limitrofa plajei exista mai multe beach-baruri, astfel ca turistii pot beneficia de un suc sau ceva de mancare.

La toate acestea se adauga imaginea noului obelisc, dar si a lacului, unde agrementul este la el „acasa“, astfel incat, alegerea „statiunii tineretului“ poate fi considerata una cel putin fericita, mai ales in aceasta perioada, cand o camera de inchiriat este intre 30 RON si 70 RON, in functie de conditiile oferite in pret.

La cativa kilometri departare, la Olimp, incepe sa apara discrepanta - plajele sunt precum un mozaic: unele ingrijite, curate si amenajate (prin efortul celor care le administreaza), altele duhnind a alge putrezite, a gunoaie, pustii de turisti, dar si de cei ce ar trebui sa le curete.

Prima de acest gen - plaja din dreptul Hotelului „Moldova“, o plaja destul de intinsa, care se vede ca a cunoscut, odinioara, vremuri mai bune. Nici picior de salvamar sau de forte de ordine, iar unicul angajat al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral se odihnea sprijinit in lopata, doborat de soare si caldura.

Cantitatea de alge aici, in week-endul trecut, era mai mult decat impresionanta, iar faptul ca jumatate dintre acestea erau deja uscate, indica clar faptul ca iarba de mare zacea pe acolo de cel putin trei zile. Tot pe plaja exista si chioscuri, dar acestea sunt incuiate cu sapte lacate, semn ca proprietarii nu vor deschide prea curand.

De sezlonguri, umbrele de soare, dusuri sau alte astfel de „minuni“ nici vorba. Mai mult, drumul de acces dinspre hotelurile din zona si plaja este o biata poteca, plina de balarii, cu trepte incredibil de degradate, strambe, care de cele mai multe ori se infunda in adevarate hatisuri, de unde poti iesi lesne „sifonat“ si zgariat.

Cativa metri distanta - plaja Complexului Panoramic. Aici, angajatii DADL parca si-au dat intalnire, sunt stransi gramada la „cules“ alge, iar un mastodont de tractor trece nepasator printre sezlongurile turistilor. Ora la care se desfasoara aceasta actiune este mai mult decat prost aleasa (11.00), cand turistii doritori de bronz de la mare sunt in par pe plaja.

Mirosul emanat de scursura algelor nu ii deranjeaza doar pe ei, ci si pe cei ce servesc masa la cativa metri departare... Plaja „Panoramic“ este, in rest, una dintre cele mai bine dotate - sezlonguri, umbrele de soare, hidrobiciclete, WC „particular“, cateva buticuri de unde turistii isi pot cumpara toate cele de trebuinta unei zile reusite de plaja.

Aceeasi situatie si pe urmatoarea portiune de nisip, cea din dreptul Casei Scriitorilor (probabil ca aici faptul ca plaja se afla la doi pasi de vilele speciale, unde mai poposeste, din cand in cand Traian Basescu sau... doamna Udrea, i-a pus in priza pe administratori), asa ca plaja arata exemplar.

In plus, salvamarii sunt la postul lor, mai ales ca Olimp-ul este una dintre zonele cu cel mai ridicat risc de inec, din cauza curentilor marini foarte puternici.

La Neptun - amalgam de muzica si lipsa agrementului

Despre Neptun, cu ale sale „Steaguri“, aproape numai de bine, cu o idee mai proaste conditiile decat anul trecut. Noii concesionari au ingrijit plaja (una dintre cele mai cautate din sudul litoralului) cat au putut de bine, dar lipsesc multe din „elementele“ care faceau deliciul turistilor anul trecut.

Nu au aparut inca mijloacele de agrement, umbrelele de soare sunt doar ici colo (anul trecut acestea erau amplasate extraordinar de ordonat), muzica ce „izvoraste“ din boxele teraselor de pe zona adiacenta plajei este pe cat de diferita, pe atat de suparatoare in privinta decibelilor.

In zona limitrofa inca se construieste la greu, iar drumul catre „Steaguri“ este in continuare un calvar, plin de gropi, asfaltul fiind afectat in timpul inundatiilor de anul trecut.

Darapanaturi si tone de alge, la Cap Aurora

Mai departe, catre Cap Aurora, incepe iadul. Prima plaja, cea dintre Jupiter si Cap Aurora, este un dezastru. O alee serpuita te conduce catre aceasta mica plaja, care, pe vremuri, era printre cele mai cautate de turisti. In centru troneaza un vechi beach-bar, care scartaie acum din incheieturi, parasit.

Scheletele unor foste umbrele de plaja, din fier, ruginite si murdare, alaturi de un foisor al salvamarilor, vechi de ani de zile si abandonat cam tot din acea vreme, alge si duhoare insuportabila - acesta este aspectul primei plaje dintr-un lung sir, catre sud, unde dezinteresul isi spune cu prisosinta cuvantul.

Pe acelasi „fir“, o alta plaja care realizeaza puntea dintre Jupiter si Cap Aurora, este dotata cu... doua piscine, ramase drept marturie din anii de dinainte de ’89. Amplasate chiar in centrul plajei, acestea sunt depozite de gunoi si materiale de constructii, semn ca cineva si-ar fi dorit sa le reamenajeze, dar s-a lasat pagubas.

Ne continuam drumul catre vilele cunoscute drept „ale armatei“ (complexul de „pietre pretioase“ - „Diamant“, „Agat“, „Rubin“ etc).

Tone de alge, plaje pustii, unde numai cate o localnica mai indrazneste sa vina, pentru a scapa de privirile cunoscutilor in timp ce face „topless“, cate o familie cazata la „pietrele pretioase“, care isi intinde pe plaja tot ce le este necesar pentru o friptura la...

nisip, asa arata o plaja unde nu s-au mai facut investitii de ani de zile si unde DADL-ul nu calca cu saptamanile.

Peisaje cu ... gunoi, pentru turistii din Venus

Ajungem in Venus, la intrarea dinspre Cap Aurora. Miracolul s-a produs - in urma semnalelor de alarma din presa, DADL-ul a nivelat nisipul depozitat aici pe timpul iernii, asa ca, la ora actuala, plaja din Venus din dreptul Hotelului „Carmen“ are cel mai fin nisip din sudul litoralului.

In schimb, la fel de balcanici in ceea ce priveste respectul fata de turisti, patronii unor magazine si terase din zona nu au gasit drept loc de depozitare a gunoiului decat „spatele ogradei“.

Pentru ca la strada „da“ urat sa ridici un munte de gunoi si te poti astepta si la ceva amenzi, acestia si-au dus reziduurile in spate, astfel ca turistul aflat pe plaja nu poate face altceva decat sa admire aceste gunoaie, multumit insa ca si-a asternut cearsaful pe nisip... „extra“.

Tot la Venus, de data aceasta pe cea mai intinsa plaja a sudului, cea care leaga statiunea de Saturn, lucrurile au inceput sa se schimbe, inspre bine, am zice noi.

Prima portiune, care a si indeplinit standardele „blue flag“, este destul de bine amenajata, iar turistii se pot declara multumiti, asta daca se impaca si cu santierul de la intrare, aici urmand sa fie dat in folosinta un bazar.

La Saturn, plaja „pacatuieste“ in continuare prin calitatea execrabila a nisipului, plin de pietris si scoici sparte, ce ranesc talpile turistilor. In rest, aici, actualul proprietar a reusit sa amenajeze destul de bine zona.

Record de alge la Mangalia

Si, in fine, plaja Mangalia. Cum ne si asteptam, cu DADL sau fara, cele mai multe alge s-au inregistrat, in acest week-end, la Mangalia! Tone de ierburi marine, „proaspete“, numai bune pentru joaca micutilor, care considera aceste buruieni drept un ideal loc de joaca, mai ales ca pe plaja nu exista nici un alt fel de distractie.

Unicul WC public de aici va disparea cat de curand, in locul sau (cel putin asa ne-au ajuns zvonuri la ureche) urmand sa amenajeze... un bar! De dusuri nici nu poate fi vorba, sezlongurile sunt destul de prapadite de timp, iar pericolul de a te trezi cu o minge in cap continua si la ora actuala, turistii riscand sa ajunga cu copiii in spital, cu ceva traumatisme.

Concluzia acestui periplu nu poate fi decat una: concesionarii, dar si cei ce au unitati hoteliere in preajma plajelor, nu au inteles faptul ca nu este suficient sa iti administrezi cum trebuie proprietatea, ci trebuie sa il atragi pe turist si cu un nisip fin si minime conditii pentru o zi de concediu.

Pe principiul: „nu moare turistul ca nu are WC sau dusuri“, ca nu are nevoie de cine stie ce distractii la mare sau ca poate fi tratat ca un gunoi in momentul in care se urca intr-un mijloc de transport in comun, nu mai mira pe nimeni ca o proportie covarsitoare a fidelilor litoralului romanesc este, in prezent, la Albena sau Nisipiurile de aur…