Una dintre preocuparile constante ale tuturor alesilor care s-au perindat la conducerea judetului Alba in ultimii ani a fost aceea de a vedea cat mai multe tari pe bani publici. Cheltuielile cu deplasarile in strainatate reprezinta un domeniu bugetar care a inghitit anual sute de milioane, fara ca rezultatele concrete sa poata fi cuantificate in vreun mod.

Diurne, deconturi "grase" si cumparaturi "de protocol", toate platite din banii contribuabilului. Pretextul pentru "plecari" a fost mereu acelasi: nevoia ca judetul sa fie "reprezentat la cel mai inalt nivel", "sa nu ne facem de rusine", "sa dezvoltam relatiile externe" si "sa castigam experienta".

Faptul ca alesii nu stiu limbi straine aproape ca a dublat cheltuielile, acestia ducand cu ei de fiecare data si traducatori.

Fostul presedinte, cel mai plimbaret

Cele mai mari cheltuieli cu deplasarile in strainatate le-a facut fostul Presedinte al CJ Alba, Eugen Popa (PSD). Acesta a fost plecat de 17 ori in strainatate, in doi ani cat a tinut mandatul sau, si a cheltuit 755 de milioane de lei. Cu o medie de cinci zile/vizita, Eugen Popa a stat in strainatate cel putin 80 de zile. Printre altele, Eugen Popa a fost plecat la un seminar despre limba romana in Croatia.

Tot el a condus si una dintre cele mai scumpe delegatii ale judetului in strainatate. Este vorba despre o deplasare prin Germania - Italia, la Adunarea generala a Ansamblului Regiunilor Europei (ARE). Atunci, Eugen Popa a cheltuit in doua saptamani aproape 112 milioane de lei, 110 milioane a cheltuit soferul Gheorghe Zbutea si alte 85 de milioane au fost alocate pentru translatoarea Dorina Breaz.

De altfel, cele 13 vizite ale Dorinei Breaz, efectuate intre ianuarie 2001 si aprilie 2004, au "costat" judetul 572 milioane de lei.

Cea mai costisitoare vizita - 394 milioane de lei

Cea mai costisitoare deplasare apartine, insa, unei delegatii a judetului conduse de fostul vicepresedinte Doru Cetean. In 2004, in a doua jumatate a lunii aprilie, acesta impreuna cu trei subalterni a fost in Portugalia, la o alta conferinta ARE.

Cetean a cheltuit 181 de milioane de lei, Cornelia Madaras 103 milioane, Stefan Cristea - 94 de milioane iar soferul Ioan Rosu, putin peste 16 milioane. In total, este vorba despre aproape 400 milioane lei.

O alta vizita scumpa a fost aceea pe care au facut-o in Spania secretarul general al judetului, Mariana Hurbean, fostul director economic de Ioan Boariu si soferul Traian Opruta. Participarea acestora timp de doua saptamani la o conferinta pe teme de administratie publica a costat in 2004, in total, 351 de milioane de lei.

Datele sunt oficiale si au fost obtinute in baza legii accesului la informatiile publice chiar de la Consiliul Judetean.

La capatul opus, cea mai ieftina deplasare a reusit-o fostul vicepresedinte Nicolae Popa, in august - septembrie 2004, care, impreuna cu o subordonata, a fost in China. Vizita a costat doar 33 de milioane, restul ba-nilor provenind din sponsorizari. O suma destul de importanta a fost cheltuita pe vizite in strainatate si de fostul vicepresedinte Doru Cetean (pe atunci PD).

In 10 deplasari, efectuate de Cetean in perioada decembrie 2000 - aprilie 2004 au costat bugetul judetului 740 milioane de lei.

Celalalt fost vicepresedinte al administratiei judetene, Ioan Florea (PSD), a fost ceva mai retinut. In sapte vizite externe el a cheltuit 378 milioane de lei.

Sefii Consiliului Judetean rezultat dupa alegerile din 2000 nu au prea avut timp fizic sa "stoarca" bugetul de fonduri pe deplasari in strainatate. Fostul presedinte Teodor Atanasiu, in prezent ministru al Apararii, a fost plecat in doar 2 "excursii", in care a subtiat bugetul institutiei cu 129 milioane de lei.

Actualul presedinte, Ioan Dumitrel, a fost in cinci deplasari externe in perioada de un an jumatate de cand este in functie, suma cheltuita ridicandu-se la 191 milioane de lei. Dumitrel a mai facut 2 vizite si in perioada 2000 - 2004, cand era consilier judetean, costul acestora fiind de aproximativ 77 milioane de lei. Actualii vicepr-esedinti nu au fost nici ei foarte "cheltuitori".

In cate trei deplasari externe, Dan Simedru si Florin Marginean au "spart" 129 milioane, respectiv 109 milioane lei vechi.