Toate femeile vor sa fie frumoase. Uneori viata ne rezerva surprize neplacute si din cauza unor boli sau accidente grave felul in care aratam are de suferit. Alteori dorim sa imbunatatim ceea ce reprezinta zestrea noastra naturala.

In primul caz vorbim de chirurgie plastica, in al doilea vorbim de chirurgie estetica. Ambele tipuri de operatii costa, iar aceste servicii medicale nu sunt decontate de nici o Casa a Asigurarilor de Sanatate.

In proportie de 90 la suta, cazurile de chirurgie estetica sunt tratate in clinici particulare si doar 10 la suta sunt preluate de clinicile universitare de stat, care realizeaza aceste operatii in special in scop didactic. De la Demi Moore si Anda Adam si pana la femeile bolnave de cancer care au suportat o amputare a sanului, chirurgia estetica a devenit o preocupare majora.

Profesorul universitar Dan Georgescu de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca ne-a declarat ca aceste operatii sunt extrem de costisitoare, pretul lor variind intre 1000 si 3000 de euro. Protezele mamare siliconate costa in sine 550-1500 de euro, iar pretul tine cont de calitatea lor si nu de marime.

Acestea pot fi procurate numai din strainatate, iar cele mai indicate tari pentru astfel de achizitii sunt Franta, Italia si America.

Modalitatile prin care sanii pot fi mariti sunt numeroase. Se pot folosi tesuturi prelevate de la persoana care solicita realizarea operatiei, care se introduc la nivelul regiunii mamare. O alta metoda este injectarea cu grasime scoasa din alte zone ale corpului, introdusa la nivelul regiunii mamare.

Aceasta metoda este utilizata de multi ani, dar dupa o perioada initiala de exaltare, folosirea ei a fost redusa pentru ca putea provoca o reactie inflamatorie sau grasimea se putea resorbi partial, explica profesorul Dan Georgescu. In ultimii doi-trei ani, s-au cautat metode noi de imbunatire a procedeelor, cu rezultate mult mai bune in timp, din punct de vedere estetic.

Cea mai buna metoda o reprezinta implanturile mamare, asa-numitele proteze mamare. S-a pus de-a lungul timpului problema daca pacientele au un grad ridicat de torabilitate la aceste implanturi, daca implanturile nu afecteaza alaptarea sau daca nu cumva pot provoca aparitia cancerului mamar.

Statistic, s-a constatat ca nici unul dintre aceste inconveniente nu este cauzat de implanturile mamare moderne. Eventual, femeia poate ajunge la o diminuare a lactatiei dupa sarcina. Protezele au un continator pe baza siliconica, care poate avea o suprafata velina sau rugoasa. E de preferat cel cu suprafata rugoasa, pentru ca face priza mai mare cu tesuturile din jur.

Continutul care se introduce in aceste pungi poate fi ser fiziologic, o substanta uleioasa sau un material care contine derivate de silicon si care este semilichid sau solid. In cazul serului fiziologic, riscul este ca acesta sa difuzeze si sa treaca partial in tesuturi, motiv pentru care se prefera continutul cu derivate de silicon.

Femeile prefera sa nu aiba cicatrici mari sau vizibile si de aceea medicii fac pentru introducerea implantului o incizie mica sub sani, in jurul areolei mamare, in zona axilei sau a ombilicului, dar in aceste ultime situatii se foloseste endoscopul. Desi sunt deosebit de costisitoare, operatiile de marire a sanilor sunt o adevarata moda in zilele noastre.

Multe vedete prefera sa investeasca mii de euro in imaginea lor doar pentru a fi in topul celor mai apreciate femei. Daca reusesc sau nu acest lucru numai publicul poate aprecia.