Colectia ZIUA de Cluj sta marturie ca noi am tras, de-a lungul timpului, numeroase semnale de alarma si i-am solicitat presedintelui PD, Emil Boc, sa-l demita pe ministrul Gheorghe Dobre, care, prin modul in care a inteles sa gestioneze problema infrastructurii din Transilvania, dar, mai cu seama, a autostrazii cu acelasi nume, a indepartat electoratul ardelean (cel mai fidel) nu numai de PD, dar si de intreaga Alianta D.A.

Tot ieri, o data cu anuntul inlocuirii lui Dobre de la carma Ministerului Transporturilor, cu Radu Berceanu, democratii au urmat si sfatul pe care, in mod ironic, li-l dadea, cu o zi in urma, presedintele UDMR Marko Bela. “Asa cum propune domnul Boc, sa faca domnul Boc si sunt curios cum se va face.

E o propunere neserioasa”, ii sugerase Marko liderului democrat, referindu-se la varianta PD de restructurare a Guvernului. Boc pare sa fi luat in serios sfatul lui Marko si ieri si-a restructurat singurul ministru fara portofoliu, vicepremierul Gheorghe Pogea. „Numirea lui Radu Berceanu ma bucura foarte mult.

Ii cunosc capacitatile manageriale si abilitatile politice”, a declarat deputatul PD Daniel Buda, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Dobre din interiorul partidului.

„Sunt convins ca Radu Berceanu a inteles ca autostrada e o miza politica importanta pentru noi, ardelenii, si ii va acorda importanta cuvenita”, a precizat Buda, anuntand ca, personal, va sta cu ochii pe activitatea noului ministru si, daca va fi cazul, o va amenda, la fel cum a facut-o si cu Dobre. „Sunt convins ca Berceanu isi va face treaba mai bine decat Dobre.

N-am nici o rezerva ca va aprecia corespunzator problema intregii infrastructuri din Ardeal, pentru ca Transilvania are nevoie de proiecte serioase de infrastructura, nu numai de autostrada”, a mai spus Buda. El a precizat ca Berceanu a primit sarcini concrete in acest sens, din partea conducerii partidului.

La fel ca si seful sau de partid, Buda a tinut sa precizeze ca Pogea a fost retras din Guvern nu pentru ca nu si-ar fi facut datoria „atat cat i-a permis fisa postului, extrem de limitata”, ci pentru ca „PD a dorit sa dea un semnal asupra seriozitatii privind restructurarea Guvernului.

Am dovedit ca suntem consecventi, ce spunem, si facem”, dupa cum a explicat deputatul democrat.

Buda ameninta UDMR cu sabotarea Legii Minoritatilor

Buda a tinut sa sanctioneze comentariile facute de liderul UDMR la adresa democratilor. „Condamn public atitutinea lui Marko Bela si il astept la «minoritati». Il anunt ca, asa cum trateaza el PD-ul, voi trata si eu Statutul Minoritatilor. Pana acum, am fost rezonabil si concesiv, dar s-a terminat, voi lucra la sange pe Legea Minoritatilor”, a amenintat Buda.

El a mai precizat ca nu s-a pus nici un moment problema inlocuirii ministrului clujean Mihail Hardau. „Consideram ca ministrul Hardau si-a facut datoria, este sustinut in continuare de PD si va fi sustinut atata timp cat isi va face datoria, la fel ca orice alt ministru democrat”, a declarat Buda.

Mentionam ca ministrul Hardau a declansat aproape un conflict deschis intre liderii principalelor partide aflate la guvernare. Dupa ce premierul Tariceanu i-a reprosat incapa-citatea de a elabora si demara proiecte, Boc i-a luat apararea lui Hardau si a spus ca Tariceanu greseste.

„L-au ajuns blestemele ardelenilor”

Daca decizia inlocuirii lui Dobre a fost, cu o singura exceptie, salutata de partenerii de guvernare ai democratilor, nu la fel stau lucrurile in privinta retragerii lui Pogea. „Eu cred ca autostrada l-a ingropat pe Dobre, l-au ajuns blestemele ardelenilor”, si-a manifestat bucuria inlocuirii ministrului democrat al Transporturilor, deputatul PNL Horea Uioreanu.

Desi Berceanu este tot din Craiova, ca si predecesorul sau, deci oltean, Uioreanu are incredere ca nu va trata cu acelasi dispret Transilvania. „Sper sa se concentreze mai mult pe intreaga infrastructura din Ardeal, unde, pana acum, nu s-a facut mare lucru.

Eu stiu ca domnul Berceanu este un bun manager, cu putere politica si, cel putin pana la proba contrarie, are toata increderea mea”, a afirmat Uioreanu. El considera fireasca retragerea lui Pogea din Cabinet. „Daca se observa ca vicepremierii au un rol politic important, Pogea oricum nu avea nici un fel de putere politica”, considera deputatul PNL.

Desi liberalii nu au nici un vicepremier, Uioreanu nu considera necesara desfiintarea acestor functii. „Rolul de vicepremier este de decizie politica in Executiv. Economiile nu se fac din trei salarii, iar restructurarea inseamna modificarea, eventual comasarea unor ministere, in urma unei analize a ce nu a mers bine in procesul guvernarii, si nu doar o diminuare a ministerelor.

Coalitia a trecut la statutul de „asa numita”

„E bine ca l-au schimbat pe Dobre, dar, pentru autostrada Transilvania si pentru infra-structura din Ardeal, ar fi fost mai bun un ministru care sa cunoasca zona, sa fie din Ardeal, dar am sperante ca domnul Berceanu va face treaba mai buna decat predecesorul sau”, a declarat si deputatul UDMR Mate Andras Levente.

In schimb, el a fost extrem de caustic la adresa renuntarii PD la functia de vicepremier. „Atunci cand s-a infiintat asa numita Coalitie (pentru ca, intre timp, a devenit «asa numita»), se stabilise ca toate deciziile se iau in unanimitate. Dar daca PD prefera sa continue cu demagogia, n-au decat sa ramana fara vicepremier, sa fie sanatosi”, a comentat Mate.

In schimb, deputatul PC Petru Calian nu poate privi cu ochi buni aparitia in Guvern a principalului inamic politic al sefului sau de partid. “In opinia mea, acest partid (PD - n. red.) de-monstreaza ca e in criza de cadre, ca nu are oameni pregatiti sa guverneze. De la Berceanu am mai putine sperante decat de la Dobre”, a afirmat Calian.

Si el este de parere ca ar fi fost de preferat un ministru ardelean. “Cel mai bun ar fi fost un ministru ardelean. Un alt soi de roman nu se va ocupa serios de problemele infrastructurii Transilvaniei”, a spus Calian.

“Noi suntem in stare sa mai facem o nominalizare, daca e cazul”, s-a oferit Calian, in numele conservatorilor, sa ofere un om pentru postul de vicepremier, lasat liber de PD.

Penalizari pentru autostrada

Printr-un comunicat de presa, transmis in urma sedintei Biroului Permanent de ieri, PSD a anuntat ca, din cauza intarzierii derularii contractului de construire a autostrazii Transilvania, statul roman ar avea de platit penalizari de 6 milioane de euro, catre firma Bechtel.

Surprinzator este faptul ca fostul partid de guvernamant, care a semnat, practic, contractul cu Bechtel, a „descoperit” si a facut public abia acum faptul ca intarzierea lucrarilor ar impune penalizari pentru statul roman.

„Inlocuirea lui Dobre cu Radu Berceanu este tardiva, pierzandu-se un an si jumatate, timp in care fostul ministru a intarziat toate proiectele de infrastructura ale Romaniei”, se mai spune in comunicat. „Sunt niste neaveniti in materie, pentru ca astfel de penalizari se stabilesc numai de catre instantele de judecata si statul roman nu are nici un proces cu Bechtel.

Sa le fie rusine pentru dezinformarile pe care le practica pe un subiect asa de sensibil”, a comentat Buda afirmatia PSD. „Personal, studiez declansarea unei actiuni in justitie impotriva celor care au lansat aceste dezinformari, pentru raspandire de informatii false”, a mai precizat el.