Miron Cozma a avut parte, in ultimii 9 ani, de arestari, eliberari, rearestari, o gratiere, aceeasi gratiere anulata, dupa care a urmat o alta arestare in direct.

Doi judecatori au demisionat, un recurs al lui Cozma impotriva deciziei de condamnare la 3,5 ani l-a aruncat dupa gratii pentru 18 ani, a fost schimbata conducerea unei inchisori, iar dupa ce a fost evidentiat de 65 de ori pentru buna purtare, acum ii este refuzata eliberarea conditionata, desi indeplineste conditiile legale.

Toate acestea il pot transforma pe Miron Cozma intr-un erou, daca CEDO ii va da castig de cauza.

Amanarea cu 12 luni a luarii in discutie a hotararii de eliberare conditionata a liderului minerilor, Miron Cozma, de catre Comisia de eliberare conditionata a Penitenciarului Rahova, a starnit indignarea sindicatelor si a familiei acestuia. Decizia este considerata abuziva, inadmisibila, o decizie politica si nu una legala.

Consiliul de Coordonare al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a facut o declaratie in care precizeaza ca “ne aflam din nou in fata unui abuz, care loveste un om ce a stat deja in inchisoare mai bine de 8 ani, fara nici o vina decat aceea de a-si fi facut datoria de lider de sindicat.

Comisia de eliberari conditionate - compusa din subordonati ai ministrului Justitiei, printre care un procuror al Tribunalului Bucuresti, directorul Penitenciarului Rahova, adjunctul acestuia si seful compartimentului “Integrare sociala” de la Rahova - a preferat din nou sa ia o decizie politica, extrem de discutabila, in loc sa judece pe baza elementelor prevazute de lege”.

In continuare, liderii de sindicat ai minerilor din Valea Jiului precizeaza ca “astfel de practici nu isi au locul intr-o societate care se doreste democratica si in continuare LSMVJ va face toate demersurile posibile pentru ca Miron Cozma si ceilalti patru lideri incarcerati pe nedrept pentru evenimentele de la Costesti sa li se faca dreptate”.

Confederatia MERIDIAN, prin presedintele sau, Ioan Popescu, a depus la Biroul International al Muncii o plangere impotriva statului roman, in care se arata pe mai mult de 12 pagini, “evolutia” cazului Miron Cozma - contradictii intre decizii, rapoarte si declaratii ale autoritatilor, cu nerespectarea prevederilor legale- iar raspunsul a venit in mai putin de doua saptamani.

“Organizatia dvs. este autorizata sa vina cu informatii suplimentare in sprijinul plagerii intr-un termen de o luna” - precizeaza Departamentul de Norme Internationale ale Muncii, responsabila de libertatea sindicala.

Vinovat pentru tratament preferential?!

Motivatia Comisiei de eliberare conditionata, care printre altele a amanat discutarea hotararii pentru ca Miron Cozma a beneficiat de un tratament preferential in penitenciar, in acest sens implicandu-se direct ministrul Justitiei Monica Macovei.

In urma unor articole de presa, ministrul Justitiei a dispus un control la Rahova, “doar pe tema Miron Cozma, ceea ce nu este legal, adica au fost lucruri verificate peste regulament”, dupa cum a afirmat Tiberiu Cozma, fratele liderului de sindicat. Dupa control, directoarea Penitenciarului Rahova a fost demisa.

Tiberiu Cozma a precizat ca orice detinut facea o cerere pentru a i se aproba aducerea unui televizor, carti, asternuturi etc, iar aceasta cerere era aprobata sau nu.

Intr-un interviu acordat unui ziar central, fosta directoare a Penitenciarului Rahova, Carmen Mihail, declara ca Miron Cozma are carisma de lider, oamenii il asculta si il urmeaza si a contribuit mult la imbunatatirea mediului din interiorul penitenciarului capacitand detinutii in actiuni sportive, culturale si de autogospodarire.

Tiberiu, fratele lui Miron Cozma declara ca acesta “a fost de 65 de ori evidentiat pentru comportament impecabil, ca a introdus civilizatia in inchisoarea Rahova, creand un club, biblioteca, a construit cu oamenii de acolo un teren de fotbal, care a fost tendentios redat in presa cum ca a pus detinutii sa sape un sant pentru drenarea terenului, de parca acest lucru ar fi fost o fapta reprobabila. In plus i s-a acordat si o diploma pentru comportamentul sau din partea Directiei Penitenciarelor”.

In urma cu 6 luni, la dosarul de judecare a cererii eliberarii conditionate s-a depus un proces verbal din care a reiesit acelasi comportament.

“Este contradictorie motivarea, pentru ca si in urmatoarele 6 luni, cat a stat la Timisoara a avut inca patru propuneri de evidentiere, dar nu i s-au aprobat si nici nu i s-au respins, probabil de teama pentru toate aceste declaratii din care nu mai stii ce sa crezi, dar sunt depuse la dosar”- a declarat Tiberiu Cozma, precizand ca fratele sau si pe perioada cat a fost liber a avut un comportament de nereprosat.

Nu s-a lasat cumparat…

Intrebat de ce atata inversunare impotriva unui om, care si-a platit greselile, daca e sa ne luam dupa lege, Tiberiu Cozma a afirmat ca probabil aceasta inversunare este datorata declaratiilor sale privind pe unii politicieni si organe ale statului, “dar in sustinerea declaratiilor sale, Miron are probe, documente.

S-a incercat si cumpararea lui si pentru ca n-a mers, s-a ales cu noua ani de puscarie”. Declaratiile privind racolarea sub o forma sau alta, coincid cu cele ale fostilor apropiati ai liderului minerilor care au preferat sa paraseasca tara.

“Cozma va castiga la CEDO”

Odata cu schimbarea sistemului, Miron Cozma si-a pus mari sperante in ministrul Justitiei, Monica Macovei, in sensul ca aceasta va veghea sa fie respectate legile, iar drepturile omului vor fi respectate. Ca urmare Cozma a facut apel la Presedintele Romaniei pentru ca prevederile legale sa i se aplice si lui.

“Fratele meu a facut doua plangeri la CEDO, pentru Costesti si pentru anularea gratierii. Termenul maxim de constituire a unei cause este de maxim sase luni. Miron a primit raspunsul in sase zile. De la CEDO au cerut sentinta de la Costesti si o procura pentru avocatul care-l va reprezenta”- a declarat Tiberiu Cozma.

Presedintele executiv al LSMVJ, Marian Holban, se intreba in conferinta de presa de la Petrosani, ce motive se vor mai gasi pe viitor? “Dupa atatea gafe judiciare, Miron va castiga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si nu este bine pentru Romania. Prin aceste abuzuri, Miron a castigat capital de simpatie”- a declarat Holban.

Cu alte cuvinte, sistemul nostru specific romanesc, din infractor il transforma pe Cozma in erou