in cursul anului trecut, dar a fost respinsa pana acum. De aceasta data, consilierii au adoptat hotararea cu unanimitate de voturi. Pana acum, GAZETA de Cluj si Buna ziua, Ardeal au atras atentia asupra constructiilor care incalcau legea. In cele ce urmeaza, le dam o serie de sugestii consilierilor locali in ceea ce priveste constructiile ilegale.

Suntem siguri ca in 2006 Cluj Napoca nu va vedea o constructie ilegala demolata. Eventual vreo cocioaba, precum cele de pe malul Somesului. Precum marea lupta impotriva coruptiei, unde rechinii cei mari sunt mereu la adapost, marea lupta impotriva constructiilor ilegale va ocoli, mai mult ca sigur, vilele si blocurile rasarite in ciuda Legii. Dar, sa recapitulam.

Consilierii locali ar putea lua la puricat actele Hotelului Cristian, din Piata Mihai Viteazu. Hotelul are la baza o banala autorizatie de construire pentru o toneta. De asemenea, el troneaza pe spatiul public.

Ar putea urma Chimu Capusan, acest David Copperfield al constructiilor. Blocuri in regie proprie. Prevede legea asa ceva? Nu? Jos cu blocu‘! Blocuri in zone de case. Se poate asa ceva? Pardon, de putut se poate. E legal asa ceva? Nu? Jos cu blocurile! De fapt, draga Primarie, unde vei vedea constructor Chim :Mar, cerceteaza cu atentie. Marca Chimu Capusan este sinonima cu incalcarea legii.

Mergem mai departe. Strada Nicolae Cristea. Cladire de birouri in regie proprie. Oare ce spune legea?

Strada Campului. Blocuri in zona de case. Probleme cu drumul de servitute, probleme cu lipsa parcarilor, probleme cu vecinii, probleme cu lipsa canalizarii.

In fine, Constantin Brancusi nr. 112. Vulcanizare la curte. Acordul vecinilor nu exista, limite de proprietate incalcate, autorizatie lipsa. Pardon, autorizatie exista, dar pentru mansardarea casei si nicidecum pentru vulcanizare. Si exemplele ar putea continua.

Trustul GAZETA le propune consilierilor un mic joc: sa mearga pe jos prin Cluj Napoca si unde vad un santier, dar nu vad tabla de santier sa treaca adresa pe raboj. Apoi sa sesizeze pe cine vor ei, cui stiu ei ca le-au eliberat autorizatia. Apoi, daca in termen de trei zile situatia nu se reglementeaza, jos cu constructia. Nu de alta, dar lipsa tablei de santier e o incalcare a Legii.

Sau astea nu se pun, domnilor consilieri? Poate ca noua Hotarare de Consiliu Local va fi doar un motiv in plus pentru “Libera circulatie a sfintei “spagi”, adica dai plicul - nu demolez, nu dai - te amenint ca demolez, pana dai!

Conform hotararii, in cazul unor lucrari de constructie fara autorizatie sau care incalca aceasta autorizatie se va dispune aplicarea unei amenzi, oprirea lucrarilor si desfiintarea in termen de 60 de zile a constructiei. In cazul in care persoana sanctionata nu va respecta acest lucru se va trece la sesizarea instantei de judecata in vederea desfiintarii constructiei.

Mai mult, constructia executata fara autorizatie de constructie pe terenuri publice si private apartinand municipalitatii vor fi desfiintate direct pe cale administrativa, pe cheltuiala contravenientului. Proiectul de hotarare propus CL a creat, astfel, un mecanism legal prin care aceste constructii vor putea fi desfiintate.

Optiunea administatiei locale va fi una clara, aceea a desfiintarii constructiilor ilegale. Consilierii PNL, cei care au inaintat proiectul, considera ca in acest fel se va stopa practica abuziva a unor persoane de a sfida autoritatile locale.