la care nu a obtinut nota “de trecere”. Asa se face ca la inceputul acestei luni a fost organizat un nou concurs pentru fotoliul de director la care au participat doi concurenti. In prezent, insa, nici unul dintre ei nu mai este director, ca urmare a contestatiei depuse de invins. Acum, acuzele de aranjamente si tratamente preferentiale au ajuns la MCC.

Sefia Muzeului National de Istorie a Transilvaniei Cluj este din nou motiv de scandal. Astfel de conflicte au mai avut loc si in perioada in care directorul institutiei era Ioan Piso, acuzat de angajati ca nu are calitati de manager si ca s-ar face vinovat de anumite ilegalitati.

Acuzatiile au atras vizita unei comisii din partea ministerului Culturii si Cultelor, al carei raport a confirmat cele reclamate de angajati. In ciuda acestui fapt, Ioan Piso nu a fost demis cu acel prilej, ci abia dupa ce a obtinut o nota prea mica la un concurs de management care s-a desfasurat la MCC in luna aprilie.

Sa urmarim firul povestii de la muzeu. La 5 iunie a fost organizat un concurs pentru postul de director, la care s-au prezentat doi concurenti, Viorica Crisan si Alexandru Diaconescu. Concursul a fost castigat de Viorica Crisan, dar imediat dupa aceasta, Alexandru Diaconescu a lansat o serie de acuzatii la adresa concurentei sale.

Diaconescu sustinea ca Viorica Crisan nu cunoaste doua limbi straine, asa cum cere regulamentul de participare la concurs si ca ar fi fost favorizata de un membru al comisiei de concurs, Sorin Cocis. Viorica Crisan considera ca acuzele lui Diaconescu “vin din dorinta de a castiga cu orice pret acest concurs”.

Ea sustine ca intruneste toate conditiile de particpare la concurs, inclusiv cunoasterea celor doua limbi straine. “Altfel nu mi-ar fi fost acceptat dosarul”, a explicat Viorica Crisan.

Actiunile invinsului Diaconescu nu s-au oprit aici. Acesta a trimis o contestatie la MCC, care a fost acceptata. Astfel situatia este cel putin incerta: castigatoarea concursului, Viorica Crisan, nu mai este directoarea muzeului, desi a castigat concursul organizat pe 5 iunie, cu nota 4,34 (din maxim 5 puncte).

Director interimar a devenit Mihai Rotea, fost director adjunct pe vremea conducerii precedente.

Viorica Crisan nu cunoaste continutul exact al contestatiei si, conform informatiilor pe care le-a primit de la minister, concursul va fi reorganizat, pretextandu-se un viciu de procedura, mai exact neclaritatea procesului-verbal de incheiere. Viorica Crisan a fost informata de MCC ca din procesul verbal nu se putea justifica diferenta de puncte intre candidati.

In lumina acestor informatii, nu reiese daca reorganizarea concursului are loc ca urmare a contestatiei depuse de Alexandru Diaconescu, perdantul cursei pentru postul de director, sau strict din cauza viciilor de procedura.

Departamentul de informatii publice a MCC ne-a informat ca a fost admisa contestatia si ca se va organiza un nou concurs pentru ocuparea postului de director la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj. De asemenea, comisia de evaluare va fi schimbata.

Pana la inchiderea editiei nu am fost informati daca va fi un concurs largit, la care pot participa si alti candidati, sau unul inchis, in care vor fi reevaluati aceiasi concurenti.