Probele luate din paraul Craica si raul Lapus dupa accidentul ecologic produs marti la orele pranzului la iesirea din Baia Mare, pe soseaua spre Targu Lapus, nu au indicat prezenta cianurilor in apa.

In schimb, rezultatele analizelor au scos in evidenta o crestere a concentratiilor la metale grele. Potrivit reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor, precum si a inspectorilor Garzii de Mediu Maramures, poluarea inregistrata dupa ruperea conductei de steril a fost nesemnificativa.

Analizele de laborator efectuate pe esantioanele de apa culese au indicat o concentratie de cianuri „sub limita de detectabilitate”, dupa cum a precizat seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan.

Ruperea conductei de steril care lega Flotatia Centrala de iazul de decantare de la Bozanta Mare a survenit dupa ce aceasta a fost doborata cu bratul unui exacavator.

Pe conducta se transporta la ora incidentului apa industriala cu scopul prevenirii cimentarii materialului steril, dupa cum spun oficialii Flotatiei Centrale din cadrul companiei Remin Baia Mare.

Stiri non-stop din Maramures - Articol integral in eMaramures.ro