Topul salariilor

*Universitarii castiga chiar mai bine decat directorii din Zona Industriala

„Daca ai carte, ai parte” este o zicala ce functioneaza perfect la Sibiu. Acest lucru este dovedit de faptul ca un profesor universitar sibian poate ajunge la un salariu de 7.000 de euro, in timp ce un director la o companie multinationala ce a poposit in Zona Industriala Vest trage abia la 2.000 - 2.500 de euro.

In domeniul administratiei, salariile cele mai mari le au cei din, evident, sefii - aproximativ 20 de milioane de lei vechi pe luna. Oricum, foarte mult pe langa cat castiga un sportiv, de exemplu.

In ce priveste parlamentarii, salariul acestora poarta diferite denumiri. Banii nu sunt nici putini, nici foarte multi. Astfel, indemnizatia unui deputat este de aproximativ 33 de milioane de lei vechi pe luna. Ceea ce face diferenta sunt, insa, cheltuielile decontate.

In acest caz, cel mai fericit este deputatul liberal Cornel Stirbet, care, conform datelor oferite de secretariatul Camerei Deputatilor, a decontat in 2005, in medie, cheltuieli lunare de 166 de milioane de lei vechi. La polul opus, deputatul Radu Podgoreanu a cheltuit cel mai putin din banul public - 37 de milioane de lei vechi, in medie.

Un senator are salariu lunar de aproximativ 30 de milioane de lei vechi. Si in acest caz, pe langa salariu, senatorii mai primesc si o diurna lunara de aproximativ 15 milioane de lei vechi.

In ce priveste alesii la nivel local, un consilier local primeste bani in functie de sedintele la care participa. In medie, suma pe care o primeste un consilier in urma unei sedinte lunare este de aproximativ 1,6 milioane de lei vechi.

Armata bate Prefectura. Si Primaria

Functia de prefect nu este una ce aduce beneficii tocmai importante, in ceea ce priveste salariul lunar. Conform declaratiei de avere a prefectului Ion Ariton, salariul mediu al acestuia pe anul trecut a fost de aproximativ 22 de milioane de lei vechi, in timp ce subprefectul Marin Craciun a avut un venit lunar mediu de la Prefectura de aproximativ 20 de milioane de lei vechi.

Un pic mai mult, adica aproape 20 de milioane de lei vechi are salariul primarul unui oras precum Sibiul, in timp ce viceprimarul unui astfel de oras, are un salariu cam tot pe acolo.

Mult mai bine stau lucrurile la armata - cel care ii va lua locul, acum, fostului Comandant al Garnizoanei Sibiu, generalul Eugen Popescu, va castiga aproape 40 de milioane de lei vechi.

Universitarii nu se pot plange

Daca profesorii din invatamantul preuniversitar vor greva pentru veniturile mici, nu acelasi lucru are rost sa il faca profesorii universitari. Spre exemplu, cei care predau la Universitatea „Lucian Blaga” se pot lauda cu venituri de sute de milioane lunar.

Corvin Lupu, de exemplu, a castigat 131 de milioane de lei vechi in ianuarie anul trecut, in timp ce in iunie in buzunar i-au intrat 151 de milioane ROL. Decanul Facultatii de Inginerie, Sofonea Galaftion, a avut si el un venit de 117 milioane in ianuarie anul trecut. In decembrie a trebuit sa se multumeasca cu numai noua milioane de lei vechi.

Printre cele mai mari salarii, insa, le inregistreaza rectorul Constantin Oprean. In ianuarie el a incasat de la Universitate nu mai putin de 273 de milioane de lei vechi, in timp ce, spre exemplu, in martie, salariul i-a scazut la 254 milioane de lei vechi.

Directorii discuta in euro

Sibienii care au sansa sa prinda functii importante in mediul privat din Sibiu pot castiga pana la 2.500 de euro pe luna. In mediul privat, esentiala este negocierea, care se face direct cu angajatorul. Daca stii sa negociezi, poti obtine salarii de nivel european.

Pentru un post de director executiv, salariile din mediul privat trec lesne de 1.000 de euro, daca in acest castig sunt incluse masina pusa la dispozitie de firma, benzina platita tot de societate si factura de telefon gratuita. Salariul unui director general difera de la societate la societate, dar poate ajunge, potrivit unor surse abilitate, pana la 2.500 de euro.

Cel mai bine se castiga in cadrul firmelor multinationale si a celor cu capital majoritar strain. Salariile directorilor din cadrul firmelor sibiene a crescut constant in ultimii ani, motivul principal fiind apropierea de momentul integrarii. Potrivit lui Mircea Droc, director de vanzari la SC Rovinal SRL, salariile s-au dublat in numai patru ani, pentru functiile de directori.

"Din cate stiu eu, salariile au crescut treptat cu pana 100 la suta in aceasta perioada. Este un lucru normal, pentru ca altfel, firmele ar fi trebuit sa faca un efort urias dupa 2007, pentru a isi alinia salariile la cele europene. Sunt sigura ca salariile pentru functiile importante, de conducere, vor mai creste in continuare", declara Mircea Droc.

10 milioane de bulan

In Politie, salariile nu sunt nici rele, nici foarte bune. Un agent de la circulatie, de exemplu, ajunge sa aiba un salariu de 10 milioane ROL, cu sporuri de noapte si ore suplimentare. La aceasta suma se poate adauga cateva sute de mii de lei, daca creste in grad, respectiv agent principal. Ofiterii pot castiga cu 3-4 milioane de lei mai mult.

Un agent de la ordine publica ajunge sa castige lunar intre 12 si 15 milioane de lei, tot cu ore suplimentare si patrularile pe care le efectueaza pe timp de noapte.

Evident, salariile sunt mult mai mari in Justitie, in cazul judecatorilor, de exemplu. „Un judecator poate avea un salariu de zeci de milioane de lei.

De exemplu, un magistrat care lucreaza in sistem de cinci ani, poate ajunge la 33 de milioane de lei vechi, daca i se acorda toate sporurile - cele de toxicitate, stabilitate si cel de doctorat, care este de 15% din salariu”, a declarat judecatorul Liviu Odagiu.

Sportul cel sarac

Sportul sibian nu se poate lauda, precum alte domenii de activitate, cu venituri substantiale pentru cei implicati in fenomen. Aflata intr-o situatie destul de delicata, aceasta disciplina este chiar una vitregita de mai multi ani. Un exemplu graitor este al campioanei de box Paula Vesa, care aduce performante Sibiului in mod gratuit.

„Poate ca nimeni nu ma crede, dar am luat o data sau de doua ori indemnizatia lunara in ultimul an si jumatate. Nici macar nu mai este trecuta in actele contabile de la club”, ne-a declarat sportiva. Daca cineva isi inchipuie ca indemnizatia este ceva fabulos, se inseala.

Aceasta se ridica la incredibila suma de...1 milion de lei vechi! Pentru ca banii sunt mai mult o gluma proasta, Paula s-a angajat, lucrand printre cele doua antrenamte pe care le face zilnic. Dar nici salariul nu l-a mai primit de jumatate de an. Cum se descurca in situatia aceasta? „Am pe cineva care ma ajuta, dar cred ca s-a saturat deja”, mai spune Paula.

Spre comparatie, baschetul, devenit un adevarat fenomen in ultimul an, propune salarii aproape de 1000 de euro de fiecare component al lotului. Dar si acestea sunt minuscule comparativ cu vedetele din Romania, spre exemplu Catalin Burlacu (Asesoft), care ridica 10.000 de euro intr-un an.

Salariile europenilor

Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), salariul mediu net va creste in 2008 cu pana la 37,1 la suta, ajungand la 1.002 lei. Daca la aceasta suma se adauga facilitatile acordate de firma pentru deplasari sau telefon, castigul real este mult mai mare.

Potrivit raportului CNP, cresterile cele mai importante ale salariilor se vor inregistra in regiunile nord-est si nord-vest ( peste 18 la suta).

In Romania existau in 2005, 4,575 milioane de salariati, iar pana in 2008 se va ajunge la 4,8 milioane persoane active. Pana in 2008, numarul somerilor va ajunge la 495.000 de persoane, de la 523.000 de someri, inregistrati in 2005. In UE se inregistreaza diferente mari ca medii salariale pe economie.

Astfel, cifrele arata ca, in timp ce in statele bogate salariul mediu brut se situa undeva la 1.200 de euro, saracii continentului nu castigau decat 100-200 de euro. La cele doua extreme se situeaza Luxemburgul - cu un salariu minim de 1.467 de euro si Letonia, cu 116 euro lunar.

Diferente mici au fost identificate intre salariile din statele cu un nivel mediu de trai, intre care Spania, Portugalia sau Grecia - unde se castiga intre 400 si 700 de euro.

ZIARUL de Sibiu