Fundatia Friedrich Ebert si Organizatia Judeteana Cluj a Partidului Social Democrat au organizat ieri o conferinta cu tema “Noi dezvoltari pentru social-democratie in Europa si in lume”, sustinuta de Christoph Zopel. Zopel a fost deputat SPD in Bundestag in perioada 1990 - 2005 si ministru de Stat in Ministerul Federal al Afacerilor Externe.

In prezent, el este presedinte al Comitetului pentru probleme economice, coeziune sociala si mediu inconjurator din cadrul Internationalei Socialiste si presedinte al Societatii Germane pentru Natiunile Unite.

In contextul luptelor din PSD, grupul de la Cluj obtine inca o data un punct in plus prin vizita fostului deputat PSD. Valentin Cuibus si-a exprimat increderea in forta pe care o reprezinta Partidul Social Democrat in acest moment. “Partidul este pe un drum consecvent, pe drumul reformei”, a afirmat Cuibus.

Christoph Zopel a facut cateva remarci pozitive la adresa guvernarii Nastase, apreciind ca primii pasi semnificativi spre aderare au fost facuti in perioada Guvernului PSD.

In acelasi context, fostul deputat german a precizat ca nu doreste sa comenteze scandalul in care a fost implicat fostul premier. In cadrul dezbaterii, Zopel a facut o sinteza a climatului politic din punctul de vedere al social-democratiei. “O democratie are nevoie pentru a functiona de un schimb intre o stanga democrata si o dreapta democrata.

Fara sa existe un asemenea schimb, o tara devine corupta”, a subliniat Zopel. Politicianul german a dat exemple cu privire la ceea ce diferentiaza stanga de dreapta. In opinia sa, stanga lupta pentru pace, in timp ce dreapta, daca este nevoie, recurge si la conflicte armate.

De asemenea, stanga militeaza pentru egalitate in timp ce dreapta considera ca o tara merge bine atata timp cat cei bogati nu au probleme. Un al treilea considerent legat de aceasta diferentiere vizeaza nivelul de protectie sociala pe care stanga il urmareste din partea statului.

Christoph Zopel a scos in evidenta rolul major pe care social democratii il au in dezvoltarea lumii. “Organizatia Mondiala pentru Dezvoltare, Organizatia Mondiala pentru Comert, Organizatia Internationala a Muncii si Organizatia pentru refugiati a Natiunilor Unite, toate au in conducere social democrati”, a subliniat Zopel.

Referitor la extinderea Uniunii Europene, deputatul SPD a afirmat ca este in interesul UE sa se extinda si sa coopteze Romania.

Cu privire la PSD, Zopel este de parere ca “in Romania s-a reusit construirea unui partid social democrat puternic. Dar pentru a se realiza succese, trebuie facuta fie o coalitie stabila cu partidele mici, fie creat un partid ce sa reuneasca mai multe forte”.

Potrivit acestuia, un partid social democrat mare trebuie sa fie mai orientat catre valorile de baza ale stangii si mai ales sa aiba lideri de incredere.