Totusi, motivand prin nevoia de stabilitate politica, cel putin pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), PC nu si-a pus, pana acum, amenintarea in practica.

Aflat sub spectrul deconspirarii sale ca informator al Securitatii ca politie politica, presedintele PC Dan Voiculescu ameninta, din nou, cu retragerea din Executiv.

Spre deosebire de alte dati, Voiculescu a anuntat acum ca, in cazul in care va fi declarat colaborator al Securitatii, in mod oficial, de catre CNSAS, Biroul Politic al PC va lua in discutie, luni, posibilitatea iesirii de la guvernare si, in acest sens, va convoca Consiliul National al partidului, singurul organism care poate lua o asemenea decizie.

Surprinzator pentru un partid de lider, cum este PC-ul, nu toti conservatorii sunt de acord cu intentia sefului lor.

Inclusiv cei doi parlamentari conservatori de Cluj au pareri diferite in aceasta problema. In stilul sau caracteristic, exersat in PRM si perpetuat in PC, presedintele PC Cluj, deputatul Petru Calian, nu risca sa iasa din cuvantul sefului. „In opinia mea, trebuia sa iesim de la guvernare de mult, dar ne-am sacrificat pentru integrarea europeana.

Daca se fabrica dosare pentru impiedicarea accesului domnului Voiculescu la functia de vicepremier, nu mai avem ce cauta intr-un Guvern care a desfiintat statul de drept. Exista o fabrica de dosare pe langa CNSAS”, a declarat Calian.

Mai mult, el a tinut sa-si manifeste increderea in seful sau. „Daca domnul Voiculescu a spus ca n-a fost ofiter de securitate si n-a facut politie politica, noi avem toata increderea in cuvantul dansului”, a adaugat Calian.

El a ezitat, insa, sa comenteze faptul ca Voiculescu n-a afirmat niciodata ca n-a colaborat sau ca n-a fost informator al Securitatii, or tocmai acest lucru pare a i se imputa acum.

Calian: CNSAS-ul taie frunze la caini

Calian simte ca putin exces de zel ar putea fi apreciat la varful partidului, asa ca a promis ca luni va ataca „foarte dur” CNSAS-ul. „Nu-si fac datoria, in 2002-2005 au taiat frunze la caini. Este penibil ca, in 2006, CNSAS-ul sa prezinte raportul de activitate pe 2002-2004”, a spus Calian. Nu l-a uitat nici pe Mircea Dinescu.

„In mandatul trecut, a avut 311 absente de la sedintele CNSAS, pentru care a primit 38 de milioane de lei lunar. Mergea la serviciu doar in zilele de salariu. A motivat ca statea in biblioteca. El era platit sa participe la sedinte, nu sa stea in biblioteca”, a reluat Calian niste acuze pe care le-a mai lansat la adresa poetului - disident.

El a precizat ca va solicita, in Parlament, reducerea mandatului membrilor colegiului CNSAS, de la sase la maxim trei ani, cu obligatia de a prezenta anual un raport de activitate in Parlament. „Daca raportul nu este votat de Parlament, colegiul este demis. Acum isi prezinta raportul, luam act de el si nu facem nimic, nu are nici o finalitate”, a explicat Calian.

Spre deosebire de el, deputatul PC Gratiela Iordache nu se grabeste sa aprobe decizia lui Voiculescu.

„Motivul pentru intrarea noastra la guvernare a fost stabilitatea politica. Consider ca acest motiv trebuie sa ramana, in continuare, prioritatea numarul unu a PC, cel putin pana la integrarea Romaniei in UE”, a declarat Iordache.

„Se supara ca vacarul pe sat”

„Eu, cat ii stiu de legati de dorinta de a guverna, sunt convins ca nu vor face pasul asta. De cate ori au tot amenintat pana acum ca pleaca din Guvern? E a doua sute doua oara cand ameninta la fel. Sa se hotarasca odata si sa termine cu jocul asta!”, a comentat deputatul PNL Horea Uioreanu.

Desi nu crede ca PC va renunta la beneficiile puterii, Uioreanu nu vede nici o problema pentru Coalitie, daca va fi parasita de conservatori.

„Legile necesare integrarii in UE vor intruni, oricum, consens politic si vor trece, ce opozitie poate sa faca PC-ul?”, afirmat deputatul liberal. „Voiculescu se supara ca vacarul pe sat.

Ce are guvernarea cu calitatea lui de colaborator cu Securitatea?”, a spus si deputatul PD Daniel Buda, neintelegand de ce trebuie sa iasa un partid intreg de la guvernare pentru problemele personale ale sefului sau.

El a tinut sa-si citeze seful de partid, Emil Boc, care spusese “Nici n-am ras cand ati venit, nici n-om plange cand veti merge”, considerand, la fel ca Uioreanu, ca plecarea conservatorilor din Executiv nu va reprezenta nici o pierdere.

„Ce e amenintarea asta, santaj pentru CNSAS? Vrea sa faca CNSAS-ul ilegalitati de teama c-or pleca conservatorii din Guvern? Vreau sa-i amintesc lui Voiculescu faptul ca, prin plecarea lui din Guvern, nu devine nici mai curat, nici mai alb, nici mai uscat. Treaba lui”, a concluzionat Buda.

O parere similara impartaseste si deputatul UDMR Mate Andras Levente. „Pentru faptul ca el a colaborat cu Securitatea si a facut, efectiv, politie politica, nu trebuie sa iasa tot partidul de la guvernare, e suficient sa-si dea domnul demisia. Un partid nu sta intr-o singura persoana”, este de parere Mate. Nici el nu se teme de plecarea conservatorilor din Guvern.

„Consider ca se poate guverna si cu un guvern minoritar, pentru ca trebuie sa aderam”, a afirmat Mate.