Pe cartea postala scria doar atat, cu litere de-o schioapa: “Va rugam sunati de urgenta la numarul 021.305.54.95”. Oradeanul s-a uitat, s-a crucit si a pus mana pe telefon. Cu toate ca nu intelegea de ce trebuia el sa sune tocmai in capitala, tentatia a fost mare si mai ales ca la destinatar scria clar numele sau.

Initial, Biro Ladislau s-a gandit ca ar putea fi o gluma a vreunui prieten, dar si gandul a cine stie ce bilet castigator la vreun concurs il imboldea. A sunat. In speranta celei dea doua variante. a sunat sa afle ca a luat teapa.

“Dati banii!”

Cand la telefon a fost instiintat ca este vorba de o firma de recuperare a datoriilor, s-a gandit ca data de 1 aprilie trecuse de mai bine de doua luni, iar farsa era expirata. “Suntem o firma specializata in recuperarea datoriilor comerciale pe cale amiabila si judiciara, fiind in acest scop inregistrata ca operator de date cu caracter personal”, s-a auzit in telefon.

“Clientul nostru, compania SC Cosmorom SA, ne-a imputernicit sa intreprindem toate demersurile legale necesare recuperarii creantelor pe care acesta le are impotriva dumneavoastra”, i s-a mai spus. Vocea feminina, suava, dar impetuoasa, i-a mai susurat cateva, sa-i strice definitiv pofta de viata.

“Debitul d-voastra fata de SC Cosmorom este in valoare de 2.847.51 lei noi, si reprezinta contravaloarea serviciilor de telefonie mobila prestate catre dvs, precum si penalitati de intarziere, conform contractului de abonament.

Pentru a evita un demers legal care presupune costuri suplimentare, penalitati actualizate si cheltuieli de judecata, care vor cadea in sarcina dvs, va solicitam sa achitati debitul pana la data de 27 iulie 2005.

Va punem in vedere faptul ca, pana la momentul platii integrale a debitului, ne rezervam dreptul de a informa companiile de telefonie despre acest incident de plata si de a va remite dosarul firmei de avocatura partenere, in vederea declansarii procedurii judiciare impotriva dumneavoastra si a procedurii de executare silita.

De asemenea, va informam ca fiecare zi de intarziere are ca efect reactualizarea penalitatilor”. Interlocutor: Iulia Apostol, care se recomanda a fi consultant juridic al KSI Kasolvenzia Endeks Romania SA. “Gluma” se ingrosa.

Fals, uz de fals si inselaciune

Gluma nu a mai fost gluma atunci cand a primit confirmarea existentei acelei creante, de la Cosmote, compania care a preluat “palmaresul” Cosmorom. Asta, in conditiile in care Biro Ladislau nu a semnat niciodata un contract cu respectiva firma de telefonie mobila.

“Am fost surprins sa vad un contract pe numele meu cu Cosmorom in conditiile in care eu nu am semnat niciodata”, spune Biro. “Contractul in fals s-a facut in numele meu de catre firma SC Inesa SRL, despre care am aflat ulterior ca este o firma subagent, nefiind autorizata. Am cerut lamuriri cu privire la aceasta situatie.

Mi s-a spus ca s-a semnat pe baza buletinului de identitate si a certificatului de nastere”, sustine victima.

Stiind ca nu si-a pierdut niciodata buletinul sau certificatul de nastere, reclamantul a cerut copiile actelor dupa care s-a incheiat falsul contract. “Am observat ca acea copie xerox dupa cartea de identitate era reala”, marturiseste Biro. “Nu la fel sta situatia cu cel de pe certificatul de nastere, unde sunt trecute multe date eronate.

Singurele date corecte sunt preluate dupa cartea de identitate. Nici macar semnatura nu seamana cu originalul”, sustine oradeanul, aratand actele originale doveditoare ale falsurilor grosolane. Cu alte cuvinte, falsificatorii au regizat incheierea contractului in numele lui Biro avand la baza un singur act. Si acela, fara a fi autentic: copia dupa cartea de identitate a lui Biro Ladislau.

Au facut o copie falsa pe calculator dupa un asa zis certificat de nastere si au “pus-o” de un contract fictiv la firma SC Inesa, folosindu-se semnatura unui anume Gabriel Stefan, in calitate de reprezentant vanzari.

Cumparatorii de datorii

Patania lui Biro nu este singulara. “Am primit la sectie mai multe plangeri vizavi de contractele semnate in fals in perioada 2001-2002 cu anumite firme de telefonie mobila”, recunoaste Gheorghe Guias, inspector principal in cadrul Biroului de Investigatii Criminale al Politiei Municipiului Oradea.

“Au fost facute aproape o suta de astfel de contracte, in special prin intermediul operatorului de telefonie mobila Cosmorom. Din cercetarile efectuate, toate s-au facut cu complicitatea colaboratorilor, care au fost folositi special pentru asta. Practic, toti dealerii Cosmorom, mai putin Germanos, au incheiat astfel de contracte. Pana acum, am solutionat mai mult de jumatate dintre cazuri.

In mare parte, vinovatii au fost identificati. Ca si complici au fost descoperiti chiar si administratori ai firmelor subcontractoare. Am fost sesizati nu doar de cei care erau instiintati ca au facturi telefonice de platit, desi nu era cazul, ci si chiar de cei de la Cosmorom, care activau cartele pe incredere.

Dealerii si firmele subagente nu au avut niciun interes sa sesizeze Politia, pentru ca erau vinovate si isi incasau bonurile de la firma mama pentru fiecare contract incheiat”, mai spune politistul.

Paradoxal, desi contractele in fals se faceau in perioada 2001-2002, instiintarile de plata ale firmelor recuperatoare veneau abia in a doua jumatate a lui 2005, exact ca si in cazul lui Biro. Desi datoriile facute de altii erau cumulate in urma facturilor telefonice neplatite in lunile februarie, martie, aprilie si mai 2002, instiintarea de plata sosea trei ani mai tarziu.

“Arhiva se pastreaza doi ani de zile, iar faptele sunt sesizate abia mai tarziu tocmai pentru a ingreuna cercetarile noastre”, mai spune inspectorul Politiei.

Multe persoane cad in plasa firmelor de recuperare si nu anunta Politia. Aceste firme, cum este si cazul celor de la KSI Kasolvenzia Endeks Romania, sunt specializate in preluarea datoriilor de la alti comercianti, pe bani mai putini si cumpara practic creantele altora. Spe exemplu, o firma de telefonie are de incasat de la un client suma de 50.000.000 de lei vechi.

Intervine recuperatorul si plateste operatorului de telefonie o suma mai mica, intre 30 si 35 de milioane de lei, ori chiar mai putin, preluind prin contract dreptul de a recupera banii. In numele sau. Prin comisionarea debitelor recuperate, recuperatorii fac bani grei si recurg la presiuni ori chiar recurg la santaj pentru a-si vedea banii. Castigul il reprezinta diferenta dintre cat au dat si cat recupereaza.

“M-au sunat de mai multe ori si m-au amenintat ca imi vor vinde tot ce gasesc in casa daca nu platesc datoria“, spune Biro. “Mai mult decat atat, au anuntat alte firme de telefonie mobila sa nu realizeze contracte cu mine, fiindca as fi tepar”, se plange omul.

Alimentatie cu… telefoane

Ancheta Politiei privind cazul Biro este inca in desfasurare. “Gabriel Stefan a achizitionat firma SC Inesa pentru telefonie mobila in 2001”, povesteste inspectorul Guias. “Avea un contract de subagent autorizat cu SC Margos SRL, care era agent autorizat Cosmorom pentru distributie servicii si produse de telefonie mobila.

In 2001, Inesa avea doar colaboratori si nu pot fi identificati din acte. Lucrau cateva zile si apoi plecau. L-am audiat pe Gabriel Stefan, cel care a facut contractul in numele lui Biro, si acesta ne spune ca nu isi mai aminteste ce angajati avea in anul 2001. Nefiind deocamdata solutionata cauza, nu putem spune ca Gabriel Stefan este vinovat direct”, sustine omul legii.

Aici intervin si cateva inadvertente. Datele de la Registrul Comertului Bihor despre SC Inesa nu corespund cu cele de la Politie. Conform acestora, SC Inesa are sediul in localitatea Abram si il are ca unic asociat pe Marius Busmei, domiciliat in Piatra Neamt, nicidecum pe Gabriel Stefan.

Iar obiectul de activitate al societatii este comertul cu produse alimentare si tutun, in niciun caz servicii de telefonie mobila. Mai mult, firma are declarat la sediu un numar de telefon care nu exista in baza de date a Romtelecom.

Politistii sunt nedumeriti si nu stiu daca aceste date eronate au aparut la Registrul Comertului tocmai din intentia celor care au deschis firma de a induce in eroare organele de cercetare penala, ori din greseala. Un lucru este clar, insa.

Biro Ladislau trebuie sa-si caute dreptatea in justitie, iar Politia mai are cale lunga sa dea de capatul itelor incurcate ale acestei tepe trase sub egida Cosmorom.

Pedeapsa cu inchisoarea

Potrivit legii 215 din Codul Penal, persoanele care sunt gasite vinovate pentru fals, uz de fals si inselaciune sunt pasibile de inchisoare: “Inselaciunea savarsita prin folosire de numesau calitati mincinoase, ori de alte mijloace frauduloase (la mijloc a fost falsificarea certificatului de nastere si utilizarea de acte de identitate pierdute) se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani”.

Mai multe conditii

“In acea perioada era nevoie doar de buletin pentru a incheia un contract”, spune Zoltan Marton, directorul al firmei care, spune el, este acum singurul dealer autorizat Cosmote in teritoriu. “S-a considerat ca era suficient. S-a dovedit, insa, ca nu a fost o miscare inteligenta. Acum, pentru a evita astfel de incidente, pretindem si un act de spatiu locativ.

In cazul in care nu suntem convinsi ca persoana cu care avem de a face nu prezinta credibilitate, mai cerem o factura recenta de utilitati, adeverinta de salariu sau chiar mai multe”, sustine Marton.