Cozmin Gusa e indiscutabil un personaj politic care iese din tipare. Comparat cu un maidanez politic, de prieteni, dar si de catre apropiati, considerat un golan al politicii post-decembriste, dispus oricand sa-si tradeze prietenii, perceput de altii ca un politician cu perspectiva, indiscutabil, Gusa a facut cateva, sau mai multe, greseli care il vor costa.

Si-a tradat rand pe rand camarazii politici, fie ca erau social-democrati, democrati sau liberali, s-a inconjurat de niste persoane dubioase, cu legaturi in serviciile secrete, a facut “afaceri” si a acumulat mai multi bani decat poate justifica.

BZA a dezvaluit, in premiera, numele si “originea” personajului cheie caruia Gusa ii datoreaza aproape totul - Mircea Popa.

Cu toate ca l-a avut in mod nemijlocit pe Popa alaturi, considerat un fel de vizionar, strateg politic remarcabil, dar si o arma cu doua taisuri din cauza legaturilor sale cu serviciile de informatii rusesti, Gusa a facut in ultimii ani cateva salturi mortale. Care, acum, il costa.

In ciuda aparentelor, liderul PIN e mai singur ca niciodata, purtand emblema unui pseudo-partid cu un numar redus de membri care ar putea incape intr-o singura camera. Gusa nu mai e dorit de nimeni.

Niciun lider politic respectabil, si nu numai, nu mai percepe vreo varianta de parteneriat politic cu Gusa sau cu asa zisul partid pe care-l conduce.

Pe langa dosarul pe care il are la SIE, cu informatii despre aventurile lui in Federatia Rusa, despre legaturile sale cu Radu Timofte sau Iulian Vlad, pe langa averea nejustificata care la un moment dat ar putea sa-l coste, pe langa principiul sau stalinist, care l-a ajutat o vreme (“sa lucram prin femei”), Gusa mai are cateva probleme din cauza carora si-a ratat viitorul politic.

Rusia, prima iubire

BZA v-a dezvaluit recent legaturile lui Gusa cu serviciile secrete din Federatia Rusa, dar si cu cercurile financiare influente din fosta Federatie Rusa. Asa cum am aratat, potrivit unor informatii, Gusa a fost racolat de serviciile secrete rusesti.

Iar usile i-au fost deschise de un personaj obscur, Mircea Popa, condiderat un fel de “creier” al tuturor actiunilor reusite ale acestuia, mentorul sau care i-a deschis usile catre putere in PSD, in acelasi timp l-a apropiat si de Federatia Rusa. Ar mai fi de reamintit ca dupa ‘89, Popa a avut un rol important in formarea unor “grei” ai momentului.

Printre acestia, si Miron Mitrea, Popa fiind de altfel promotorul miscarii sindicale din Romania postdecembrista. Mircea Popa a fost un dascal, in adevaratul sens al cuvantului, si pentru Cozmin Gusa. Popa a fost si cel care l-a pus pe Gusa in legatura cu alte doua personaje care ii vor marca traseul politic - Iulian Vlad si Virgil Magureanu.

Gusa nu a negat niciodata legatura sa cu Iulian Vlad si Virgil Magureanu. De altfel, potrivit surselor noastre, Popa a avut discutii directe cu Vlad in ce priveste “viitorul” politic al lui Gusa. De pe pozitia de presedinte al Fundatiei “Romania-Rusia”, Popa avea usile deschide atat la Ambasada Rusiei, cat si la Moscova, univers in care a fost introdus si Gusa.

Tanarul politician a intreprins alaturi de Popa mai multe vizite in Federatia Rusa, intrand in legatura cu mai multe cercuri de influenta politica si financiara.

In 2003, legaturile lui Gusa cu grupurile financiare rusesti s-au materializat in preluarea societatii Industria Sarmei Campia Turzii (ISCT) de catre o companie elvetiana cu capital rusesc - Conares Trading (ce apartine de grupul metalurgic rus Mechel).

De altfel, Gusa a fost prezent la Campia Turzii, la prima intalnire dintre conducerea societatii reprezentata de presedintele Vladimir Iorich si noii proprietari. Preluarea ISCT de catre rusi a fost un esec total, patronii nerespectandu-si angajamentele prevazute in contractul de privatizare.

Revenind la un alt episod din “experienta Rusia”, ar fi de reamintit ca pe vremea cand era in PSD, Gusa a mentinut legatura cu poli de influenta politica si economica din Federatia Rusa, mijlocit in toate actiunile de Popa, presedintele Fundatiei “Romania-Rusia”.

Gusa a fost si cel care, alaturi de Popa, a pregatit vizita premierului Nastase la Kremlin, vizita soldata cu un esec rasunator. Pentru a-si face publica marea dragoste, in cadrul unei emisiuni televizate, Gusa a facut o declaratie soc, pe care a regretat-o mai apoi: “Rusia este a doua mea patrie”.

Tot Gusa a fost cel care a “redeschis” relatiile romano-ruse, prin semnarea unui protocol de colaborare intre PSD-EDINSVO (partidul care l-a sustinut pe Vladimir Putin la presedintie).

Problemele au inceput insa sa apara cand anumite vizite si legaturi ale lui Gusa nu au fost “raportate” la varful partidului. Nastase si Iliescu au fost informati de serviciile secrete (care incepusera deja sa-i completeze dosarul privind colaborarea cu FSB - serviciul de informatii rus) ca Gusa “lucreaza peste capul lor”.

De altfel, Gusa se confesa in cadrul unui interviu ca serviciile secrete erau cu ochii pe el, iar informatii privind legaturile sale cu un serviciu “ocult” rusesc au ajuns atat pe masa lui Nastase - pe vremea cand era premier - cat si in posesia lui Traian Basescu, odata cu castigarea alegerilor.

Gusa a avut legaturi si cu NovoCom, o organizatie non-guvernamentala, condusa de fostii colegi ai lui Vladimir Putin, din perioada in care el activa ca agent in KGB. Mai mult, Mircea Popa a recunoscut ca, in cadrul vizitei oficiale intreprinse la Moscova, in 2001, de la aeroport el si Gusa au fost preluati de reprezentantii NovoCom.

Pe parcursul celor cateva zile cat cei doi au stat in Rusia, reprezentantii NovoCom au fost cei care le-au facut agenda si au stabilit intalnirii cu oamenii din anturajul lui Putin.

Informatiile pe care Nastase si Iliescu le primeau de la servicii in legatura cu activitatea cuplului Popa-Gusa si legaturile acestuia cu grupuri de influenta din Federatia Rusa au dus, in cele din urma, la divortul de PSD.

A turnat si la americani

Pe langa dosarul stufos cu informatii care certifica legatura lui Gusa cu serviciile rusesti, in posesia caruia au intrat atat capii PSD, cat si Traian Basescu, in momentul in care acesta devenise presedinte, Gusa mai are o problema grava. Pe care nu are cum sa o rezolve. Aceasta reprezinta si motivul pentru care nu mai poate sa se intoarca in PSD sub nicio forma.

Potrivit unor surse bine informate, inainte de a fi dat afara de PSD, pentru faptul ca a facut jocurile cu Federatia Rusa, deasupra capului lui Iliescu sau al lui Nastase, Gusa a mai comis-o o data, cu mare gratie. Astfel, in momentul in care plecarea sa din PSD era deja o certitudine, Gusa a incercat, disperat, sa-si salveze pielea.

Atat de disperat incat a ajuns la Ambasada Statelor Unite, in ciuda legaturilor sale cu Federatia Rusa, si a inceput sa “povesteasca” cam tot ce stia despre colegii de partid. Adrian Nastase, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu au fost subiectele din povestile turnate de Gusa la americani. In schimbul unei asa zise protectii.

Protectie nu a vazut, evident, insa s-a ales cu niste multumiri din partea acestora. In schimb, aventura lui Gusa la Ambasada SUA a ajuns, evident, si la urechile colegilor social-democrati care nu-l iarta, ba mai mult, au invatat “lectia Gusa”.

Asa se explica de ce, in prezent, in ciuda incercarii acestuia de a se reintoarce in PSD si a pune mana pe sefia partidului, usile ii sunt trantite in nas. In ciuda unor declaratii razlete, cum ca PSD ar putea fi reformat cu Gusa in frunte, lansate pe piata de piata de Daciana Sarbu, Gusa nu mai este sustinut nici de “lupii tineri” social-democrati. Dintr-un motiv simplu.

Cu putina vreme in urma cand liderul tinerilor social-democrati se gandea serios la parasirea barcii PSD, impreuna cu un grup semnificativ de membri, a purtat discutii si cu Cozmin Gusa, in vederea intrarii in PIN. Negocierile au esuat insa, intrucat conditiile clare ale lui Ponta nu au putut fi acceptate de Gusa.

Astfel, Ponta conditiona intrarea sa in PIN, impreuna cu colegii de la TSD, de preluarea presedintiei partidului.

Avere infectata

Gusa ar mai avea o problema care apasa greu in defavoarea sa. Este vorba despre averea sa nejustificata, estimata la cateva milioane de euro. Explicatiile puerile, de genul celor ca ar fi investit in imobiliare sau in plasamente bancare, nu rezida.

Asta, in conditiile in care a inceput sa acumuleze avere odata cu accederea in fruntea PSD (in pozitia de secretar general al partidului era remunerat cu 300 de dolari pe luna!).

Alaturi de combinatiile financiare cu Nicusor Nastase sau legaturile cu fratii Iancu (cunoscuti pentru sfera lor de influenta in Federatia Rusa), o explicatie pentru averea celui care in urma cu cativa ani statea in gazda ar putea-o reprezenta legatura cu “mama Rusia”.

Case de vacanta, masini scumpe, imobile in centrul Capitalei, actiuni plasate la societati bine cotate pe bursa sau zeci de hectare de teren reprezinta doar fata vazuta a averii lui fabuloase, construita pe relatii cu personaje dubioase, servicii secrete si “comert” cu informatii.