Una din firmele straine care au ales sa dezvolte proiecte in Romania este compania turca Eser. Infiintata in urma cu 30 de ani, compania a avansat rapid, realizand numeroase proiecte, de la infrastructura pentru cladiri, la proiecte de transport si obiective industriale.

In Romania, Eser a castigat patru licitatii organizate de Ministerul Integrarii Europene, urmand sa se ocupe de reabilitarea retelei de apa din judetele Alba, Hunedoara si Botosani.

Una din firmele straine care au ales sa dezvolte proiecte in Romania este firma turca Eser. Infiintata in anul 1978, compania a avansat rapid, realizand numeroase proiecte, de la infrastructura pentru cladiri, la proiecte de transport si obiective industriale. In prezent, compania are peste 2500 de angajati si desfasoara activitati in zece tari, pe trei continente.

Printre proiectele internationale de anvergura din domeniul transporturilor se numara Circuitul de Formula 1 din Instanbul, Aeroportul Etimesgut din Ankara sau Viaductul Kizilirmak. Circuitul de Formula 1, in valoare de 150 milioane de dolari, a fost finalizat in luna iulie 2005, fiind inaugurat cu ocazia primului Mare Premiu de Formula 1 al Turciei, pe 21 august 2005.

Acesta se numara astazi printre cele mai performante trei circuite de Formula I din lume, cu o lungime a pistei de 5,3 km si o capacitate a tribunelor de 130.000 de spectatori.

Unul din cele mai recente proiecte ale companiei se deruleaza la Kabul, unde Eser a demarat construirea unui cartier de locuinte, ce consta in 256 de apartamente de lux. Se preconizeaza ca proiectul sa fie finalizat in cursul acestui an, urmand sa devina cel mai costisitor demers de acest tip derulat vreodata in Afganistan, avand costuri totale evaluate la aproximativ 10 milioane de dolari.

Printre clientii fideli ai companiei turce se afla si grupul Hyundai-Assan, care a incheiat mai mult de zece contracte cu Eser, din anul 1976 si pana in prezent.

Contractele au avut drept obiect construirea mai multor obiective, intre care cea mai mare uzina de produse din aluminiu din Turcia, “Assan Aluminium”, cladirea presei fabricii Hyundai Automobile, mai multe cladiri de birouri, precum si fabrica de scaune de masina Hyundai.

Pe piata din Romania, Eser a intrat in urma cu putin timp, iar in 2005 a castigat patru licitatii europene pentru proiecte importante in tara noastra, urmand sa se ocupe de reabilitarea retelei de apa din judetele Alba, Hunedoara si Botosani.

Reprezentantii companiei spun ca lucrarile pe care Eser le deruleaza in Romania reprezinta o premisa pentru stabilirea unui punct de plecare pentru proiectele din Europa.

Unul dintre proiectele demarate de compania turca in Romania este cel din judetul Botosani, unde lucrarile, in valoare de 5,5 milioane euro, vizeaza inlocuirea a 49 km din vechea retea de distributie a apei potabile precum si instalarea de apometre la consumatorii finali.

Lucrarile vor include reabilitarea a doua statii de pompare, a unui rezervor si a unor instalatii de clorurare, precum si construirea unei noi statii de tratare a apei. Lucrarile se vor finaliza in luna septembrie, de ele beneficiind trei orase.

In judetul Hunedoara, compania Eser a castigat o licitatie pentru lucrari asemanatoare. Proiectul, in valoare de 5,2 milioane euro, prevede inlocuirea a 64 km din vechea retea de distributie a apei potabile, a racordurilor la proprietati si a accesoriilor aferente, precum si instalarea de apometre la consumatorii finali.

In plus, proiectul include reabilitarea si construirea de rezervoare, instalatii de clorurare si statii de pompare. Finalizarea acestui proiect, de care ar urma sa beneficieze sase orase, este preconizata tot pentru luna septembrie a acestui an.

Un alt proiect, in valoare de 6 milioane euro, derulat de Eser in Romania, are in vedere realizarea unui pasaj peste calea ferata in Satu Mare, pe ruta DN19 Petea (RO) - Csengersima (HU). Pasajul, care va face legatura intre Ungaria si Ucraina, cu trecere prin tara noastra, are 688 m lungime si 11,8 m latime.

Proiectul, care va fi finalizat in luna august, mai include reabilitarea a 750 m de strada, realizarea unei legaturi cu bulevardul si reamplasarea tevilor si a conductelor de canalizare, apa potabila si gaze.

In judetul Alba, proiectul, in valoare de 7,7 milioane euro, prevede inlocuirea a 108 km din vechea retea de distributie a apei potabile, a racordurilor la proprietati si a accesoriilor aferente. Furnizarea, instalarea si punerea in functiune a echipamentelor respective se va realiza in zece orase, estimandu-se ca lucrarile sa fie finalizate in luna septembrie a acestui an.

Stadiul lucrarilor este avansat, desi initial constructorii turci au intampinat probleme in colaborarea cu partenerii lor greci. Reprezentantii firmei Eser sustin ca s-a reusit recuperarea timpului pierdut, prin aplicarea de masuri drastice in ceea ce priveste administrarea locala a proiectului.

In curand, locuitorii a zece localitati din judetul Alba vor beneficia de noi retele de distributie a apei, la standardele care au impus firma Eser pe mapamond.