|ntr-un numar trecut al ziarului nostru dezvaluiam faptul ca, potrivit unei note informative a unui serviciu secret, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, ar fi facut parte din Serviciul de Informatii Externe (SIE) si, din aceasta pozitie, ii turna agentilor straini pe romanii care fugeau din tara sau veneau cu diferite misiuni in tarile lor.

De asemenea, am mai dezvaluit afacerile dubioase si, mai ales, implicatiile primarului Andrei Chiliman in traficul ilegal cu produse petroliere. Astazi, vom continua in a va relata continutul altei note informative provenite de la acelasi serviciu secret.

Primarul, petrolul si arabii

Dupa afacerile derulate prin firma Rompetrol Rafinare Constanta SA, Chiliman l-a cunoscut pe Mohamad Murad, partenerul de afaceri al sirianului Omar Hayssam. Murad detine in Romania o avere imensa, printre care si Complexul Coral Beach situat in statiunea Navodari. Chiliman si Murad s-au cunoscut prin intermediul lui Iavorschi, patronul firmei Avirad si Unicom.

Conform notei, ambii se ocupau de afaceri cu produse petroliere. Concret, Murad lua motorina de la Chiliman, o incarca in vapoare si o exporta in strainatate, unde avea intelegeri cu oameni de afaceri care ii dadeau alte produse la schimb. Asa s-a facut ca, in timpul embargoului impus Iugoslaviei, Murad a transportat carburanti ilegal.

De fapt, chiar a fost declansata o ancheta denumita “Afacerea Jimbolia” care, din pacate, a ramas fara nici un rezultat. Cercetarile l-au vizat atat pe arab, cat si pe alti cetateni romani care au calcat legea in picioare.

Asa cum se arata in respectiva informare, omul de legatura, in aceasta afacere al lui Chiliman cu Murad, era Romulus Nicolae Buzdugan, fost director general al Complexului Perla- Majestic din Mamaia (proprietatea lui Murad). Se mai arata ca, la Complexul Zodiac, din Jupiter, unde proprietar este Mohamad Murad, este actionar si Chiliman.

Ca recompensa pentru serviciile aduse in respectivele tranzactii ilicite, Chiliman l-a prezentat pe Romulus Nicolae Buzdugan lui Calin Popescu Tariceanu, care l-a numit in functia de subsecretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului.

Anchetatorul a murit subit

Un aspect demn de luat in seama este faptul ca ofiterul de politie Ivan, de la IPJ Constanta, care ancheta afacerile lui Murad, Hayssam, Tariceanu si Chiliman si care detinea o serie de documente deosebit de importante, a murit subit, in conditii dubioase. Bineinteles, documentele respective au disparut cu complicitatea unor politisti corupti.

Se mai precizeaza in respectivul document ca Tariceanu ar fi “cumparat” o casa de vacanta cu suprafata de 137 mp si un apartament de lux tocmai in Complexul Coral Beach. Relatarile despre combinatia Murad - Chiliman - Tariceanu, nu se opresc aici.

Tot arabul i-ar mai fi dat actualui prim ministru mai multe proprietati pe Litoral si o vila la Snagov cu o suprafata de 500 mp, un adevarat palat.

Terenurile oamenilor date cadou arabului

Conform continutului din nota, Tariceanu nu ar fi singurul beneficiar al apartamentelor oferite cadou de catre Murad, pe lista mai figurand - asa cum am fost obisnuiti- si alti membri ai PSD si PNL. Asta, probabil, pentru ca cele doua partide au doctrine incompatibile?!

Daca legatura lui Chiliman cu Murad i-a facut-o Iavorschi, lui Murad cu Patriciu i-a facut-o Chiliman, in 1997. Ulterior, Murad i l-a prezentat pe Omar Hayssam lui Patriciu pentru ca cel din urma dorea sa cumpere Patinoarul Floreasca.

|n compensatie, pentru afacerile care i-au adus atatea profituri, Chiliman l-a cadorisit pe Mohamad Murad cu mai multe terenuri in zona Iancu Nicolae, situata in sectorul pe care il pastoreste dupa bunul plac, care apartin unor persoane care nici in ziua de astazi nu au primit vreo despagubire.

Case

Un fapt interesant: Mohamad Murad se invarteste in lume buna.

Asa il regasim printre membrii Fundatiei Internationale “Omenia” din care fac parte: Minodora Ilie si Ion Sasu, fosti membri ai Partidului Muncitoresc Roman, in prezent, membri PSD, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, IPS Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, deputatii Iulian Iancu, Petre Tarniceru, Ioan Aurel Rus, fostul prim ministru Radu Vasile, Andreea Iuhasz, Estela {tefan, jurist, preot Rene Broscaneanu, Eugenia Diaconescu, profesor Florin Simion, Daniel Cuculea, Nassar Nassar, sotul deputatului Rodica Nassar, sau Constantin Hateganu (patron firma Inter As). Precizam ca presedintele fondator este raposatul Ion Ratiu.

Demn de luat in seama este faptul ca IPS Teodosie are o relatie foarte apropiata cu ex-premierul Adrian Nastase, ceea ce justifica ascensiunea fulminanta a calugarului inchinoviat de la schitul Crasna care, ulterior (2001), a devenit o persoana influenta ce decidea relatiile dintre membrii PSD din Constanta.

(Petre Stanca afirma, in 2003, ca destituirea de la conducerea PSD Constanta s-a facut la sforariile lui Teodosie). Din aceste relatii se deduce ca Mohamad Murad avea intrari la cel mai inalt nivel astfel ca, in acel moment, orice ancheta se putea incheia in fasa.