Avocatul Ioan Cigan este protejat cu indarjire de conducerea Baroului Bihor ca sa nu dea socoteala pentru injuriile si amenintarile adresate familiei Tarau

Cu toate ca Cigan a calcat in picioare atat Statutul profesiei de avocat, cat si Legea avocaturii, colegii sai ezita sa il sanctioneze

Si asta, in timp ce dosarul penal in care Cigan este inculpat pentru amenintare, calomnie si insulta este pe rolul Tribunalului Bihor

Avocat cu apucaturi de golan

Furios ca ziarul nostru i-a dezvaluit trecutul de securist si interesele obscure ale trustului pe care-l reprezinta si care a incercat sa o propulseze pe sotia sa vicepresedinte la Curtea de Apel Oradea, „distinsul” avocat Ioan Cigan, fost ofiter de Securitate cu studii de Stiinte Juridice facute la „fara frecventa”, s-a dedat la o serie de injurii si amenintari care il descalifica atat ca avocat, ca om si ca politician.

In publicatia „Gazeta de Oradea”, nr. 144 din 26 septembrie-2 octombrie 2005, sub titlul „Il bat pe nemernicul de Tarau unde-l prind!”, Cigan a facut declaratii care pot fi catalogate ca amenintari si insulte la adresa d-lui Aurel Tarau si a membrilor familiei sale.

„Il bat, f....u-i muma lui de bandit, unde-l intalnesc, in oras, la biserica sau in varful muntelui!” - spune, cu mult curaj, si vitejie, „aparatorul legii”, Ioan Cigan.

In acelasi articol, intr-un alt pasaj, intitulat, haiduceste, „Daca e barbat, sa stea fata-n fata cu mine!”, avocatul Cigan calca in strachini si, totodata, pe statutul profesiei sale, dezvaluind, in mod nepermis, secretul profesional: „A mai venit (Aurel Tarau - n.n.) sa-l ajut in litigiul pe care-l are cu fostii angajati ai ziarului! Nu am vrut sa ma implic… Un bandit, asta este Tarau!

Si mosu’, si fi-su, fugaru’! Sa-i fereasca Dumnezeu sa-mi pice unul dintre ei in cale, ca-i rad cu fulgi cu tot! Daca e barbat - desi dupa cum vorbeste si arata, ma indoiesc - sa dea fata cu mine si atunci sa repete ce a scris in ziarul finantat de acesti escroci din banii ce trebuiau sa ajunga la buget si ei i-au fraudat! Puteti scrie tot ce am spus, o repet oricand ca-l plesnesc pe Tarau imediat ce-l vad pe escroc!” - se lauda cel ce poata roba de avocat in Baroul Bihor. Caruia tinem sa-i administram o mica lectie de Drept Penal.

Cu bocancii pe lege…

Potrivit prevederilor art. 210 din Codul Penal, „fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amenda…”.

Potrivit articolului 205 Cod Penal, constituie infractiunea de insulta „atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane, prin cuvinte, gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura. Infractiunea de insulta se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda…”.

Ii reamintim avocatului Cigan ca, potrivit articolului 206 din Codul Penal, „afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Potrivit prevederilor art. 5 din Statutul profesiei de avocat, „obligatia de a pastra secretul profesional, prevazuta la art. 8 din lege, este absoluta si nelimitata in timp…”. De asemenea, la art. 83, punctul b, din acelasi Statut al profesiei de avocat, se stipuleaza: „In cazul in care impotriva avocatului se desfasoara o actiune de urmarire penala sau de judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei, acesta va fi suspendat pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti irevocabile”

Conform prevederilor art.65 din Legea 51/1995, Legea Avocaturii, „avocatul raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia sau in afara acesteia, care sunt de natura a prejudicia onoarea si prestigiul profesiei sau ale institutiei”.

„Consider ca afirmatiile facute de Cigan sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat si aduc atingere onoare acestei profesii respectabile.

Baroul Bihor ar trebui sa se autosesizeze si sa ia impotriva avocatului Cigan masurile prevazute de Legea 51/1995 (Legea Avocaturii - n.n.) si de Statutul profesiei de avocat si sa dispuna suspendarea exercitarii profesiei de avocat a lui Ioan Cigan” - este de parere dl. Aurel Tarau.

Care l-a actionat in judecata pe Cigan si a solicitat Baroului Bihor suspendarea acestuia pana la finalizarea procesului.

Cu Cigan in brate…

Cu toate ca au trecut mai bine de 8 luni de cand Aurel Tarau a depus plangerea, conducerea Baroului Bihor nu a reactionat in nici un fel la faptele si declaratiile incalificabile ale avocatului Cigan.

Presedintele Baroului, avocata Corina Domocos, care in repetate randuri a refuzat sa motiveze atitudinea pasiva a institutiei pe care o conduce fata de Ioan Cigan, s-a incurcat in declaratii cand a vrut sa motiveze protectia de care se bucura Ioan Cigan.

„In primul rand, ar trebui sa stiti ce a solicitat domnul Tarau in cererea dumnealui. Dumnealui a solicitat suspendarea exercitarii profesiei de avocat de catre colegul nostru pana la solutionarea plangerilor penale indreptate impotriva acestuia. Practic, aceasta suspendare nu este obligatorie decat atunci cand se constata ca sunt indicii certe ca s-a savarsit o anumita infractiune.

Noi, Baroul, am inceput cercetarea noastra preliminara si am constatat ca nu exista nici un fel de infractiune care sa duca la suspendare, pana se solutioneaza plangerea penala. Nu stiu in ce masura sunteti dumneavoastra la curent cu Sentinta Penala 248/2006?” - ne-a intrebat ridicola sefa a Baroului Bihor.

Precizam ca aceasta este sentinta prin care Aurel Tarau a pierdut procesul impotriva lui Cigan la Judecatorie. Desi i-a dat personal asigurari lui Aurel Tarau, in prezenta altor persoane, ca il va reprezenta in procesul cu Ioan Cigan, avocatul Cosmin Moraru nu s-a prezentat in mod deliberat la doua infatisari consecutive in aceasta cauza, ceea ce a atras automat incetarea procesului penal.

Insa Cigan nu a scapat de proces, fiindca partea vatamata a declarat recurs in termenul legal si cauza se afla acum pe rolul Tribunalului Bihor.

Presedinta Baroului Bihor vorbeste de aceasta sentinta ca si cum ar fi una definitiva si irevocabila si Cigan ar fi curat si uscat ca un pachet de „pampers”. „Ca sa vedeti, flerul nostru a functionat perfect! Dl Tarau nu s-a prezentat la proces, nu a adus nici un fel de dovezi in sprijinul celor afirmate.

Nici in plangere nu arata o persoana care sa vina sa spuna ca a auzit ceva. Masura suspendarii ar fi fost foarte pagubitoare impotriva oricarui avocat. Practic, instanta l-a gasit nevinovat (gresit, dl Aurel Tarau a fost tradat de propriul avocat, iar Tribunalul nu s-a pronuntat inca - n.n.).

Daca noi am fi vrut sa dam curs favorabil sesizarii domnului Tarau, am fi suspendat un om impotriva caruia instanta nu a luat nici un fel de masura, ii ingradeam dreptul la munca. Pe mine m-a mirat articolul din ziar, dar am decis sa nu dau nici un fel de replica, pentru ca stiam foarte bine care este situatia.

Eu am asteptat aceasta hotarare judecatoreasca, pentru ca din ceea ce am facut noi, din cercetarile noastre, reiesea ca aceasta fapta pe care dumnealui sustine ca domnul Cigan ar fi facut-o, nu se bazeaza pe probe” - zice madam Domocos.

Noi suntem de parere ca un fost securist, chiar daca acum e imbracat in roba, nu poate sa injure si sa ameninte pe cine are chef, prin ziare, fara sa fie pedepsit.

Oare conducerii Baroului Bihor chiar nu-i pasa deloc ca un individ dubios, despre care exista dovezi clare ca a facut politie politica, ii terfeleste imaginea?! O astfel de atitudine din partea amintitei institutii nu poate insemna decat un singur lucru: ca Baroul Bihor protejeaza Securitatea! Nu stim cu ce ii are la mana Ioan Cigan pe colegii lui care trebuiau sa-l judece, insa, indiferent de motive, acestia ezita sa il sanctioneze.

Asteptam inca pozitia oficiala a conducerii Baroului Bihor in cazul avocatului Ioan Cigan, care este o rusine pentru breasla avocatilor bihoreni. In cazul in care, in decurs de 15 zile de la aparitia prezentului articol, Baroul Bihor nu va lua o decizie referitoare la cazul Cigan, vom sesiza Consiliul National al Barourilor din Romania.