Clubul „Nautilus”, inaugurat recent la Oradea, organizeaza cursuri de obtinere brevetului de scufundator

O lume pana nu demult accesibila doar imaginatiei, cea subacvatica, este, de acum, „la indemana” oricarui bihorean curajos

Chiar daca in Romania este inca o noutate, in Europa si in multe alte tari ale globului scuba-diving-ul este o activitate sportiva foarte populara

Placerea scufundarilor

Scufundarile de agrement au derivat, in urma cu 30 de ani, din scufundarile militare. Au fost create sisteme de cursuri si echipamente special adaptate, care au permis publicului larg sa participe la astfel de activitati, considerate, pana atunci, extreme. Orice persoana in varsta de peste 10 ani si o stare buna a sanatatii poate participa la un curs de scufundari.

Vechea conceptie conform careia scufundarile sunt doar apanajul militarilor si ca aceasta activitate necesita o tehnica foarte complicata este de mult depasita.

Una dintre primele organizatii internationale ce a brevetat un sistem de cursuri de scufundari pentru agrement este Professional Association of Diving Instructors (PADI) din Statele Unite. Timp de treizeci de ani, PADI a brevetat in toata lumea peste zece milioane de scafandri sportivi, avand, in momentul de fata, cel raspandit standard de scufundari din lume.

Exista, bineinteles, si alte sisteme de scufundari: Scuba School International (SSI), National Association of Underwater Instructors (NAUI), Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques (CMAS), Handicapped Scuba Association (HAS) si multe altele.

Astazi, centrele de scufundari si vapoarele de croaziera create special pentru expeditii de scufundari ofera posibilitatea de a trai experiente unice in cele mai exotice colturi ale planetei.

Insulele de corali din Indonezia si Polinezia, incredibilele recife din Oceanul Indian si Marea Rosie, salbaticele peisaje subacvatice ale insulelor Cocos si Galapagos din largul coastelor Americii de Sud, au devenit accesibile si scufundatorului amator. In aceasta epoca a vitezei, miile de culori ale recifelor de corali din Marea Rosie sunt la doar trei ore de zbor distanta de Bucuresti.

In Romania, cursurile de scufundari sportive in sistemul PADI au inceput de curand sa fie cunoscute si apreciate. Cursurile de scufundari de agrement deschid si romanilor poarta spre o lume noua, fascinanta si plina de culoare. Mii de specii de pesti, recife de corali, epave si pesteri scufundate asteapta sa fie descoperite si explorate.

Cum sa ajungi scuba-diver

Daca esti oradean si te-ai hotarat sa „gusti” putin din lumea fantastica a scufundarilor, cel mai potrivit loc pentru a invata tainele acestei activitati este Clubul de scufundari „Nautilus”, afiliat la NASE (National Accademy of Scubba Educators), situat pe strada Vasile Alecsandri din Oradea.

NASE este o organizatie recunoscuta si apreciata pe plan mondial, care ofera o tematica sigura si distractiva cu cele mai stricte masuri de siguranta. Dintre cursantii acestei organizatii s-au desprins cei mai buni instructori de scuba-diving (scufundari) din lume.

Dupa mai multi ani de activitate si experienta in scufundari, cativa oradeni inimosi au decis sa infiinteze, in luna mai a.c., Clubul de Scufundari „Nautilus”, singurul club de acest gen din zona de vest a tarii si printre primele din tara. Pentru a afla detalii despre activitatea clubului si membrii sai ne-am adresat dlui Luca Tamas, unul din membrii-fondatori ai clubului.

„Cursurile teoretice si practice (in piscina) le facem pe plan local, in Oradea, iar cele in aer liber, in lacurile din preajma Oradiei si chiar in Marea Neagra. Dispunem de opt echipamente complete de scufundator, pe care le punem la dispozitia cursantilor. Acestia primesc, din primul moment, tot ce este necesar pentru buna desfasurare a cursului. Este primul club de acest gen din Oradea, dar si din partea vestica a tarii.

Ideea infiintarii clubului a fost pusa in practica dupa formarea echipajului de scufundari in cadrul unitatii de pompieri militari, din care si eu fac parte. De aici a venit ideea sa infiintam un club unde sa ii putem aduna pe toti scafandrii amatori.

Oficial, deschiderea clubului „Nautilus” va avea loc saptamana viitoare (chiar in aceste zile - n.n.), cand vom incepe oficial sa activam. Activitatile noastre consta in excursii si organizarea cursurilor de scufundari. Oferim trei tipuri de cursuri: pentru juniori, pentru incepatori si pentru avansati. De asemenea, comercializam si de echipamente pentru scufundari.

In tara noastra este inca o noutate, insa in Occident si in multe tari de pe glob, scuba-diving-ul este o activitate sportiva foarte populara.”

Tentatia de sub ape

„Fara pregatire si fara brevetul de scufundator, care se obtine dupa terminarea cursului, nu poate sa faca nimeni scufundari fara sa se expuna unor mari riscuri. Inscrierea la cursuri se poate face incepand de la varsta de 12 ani, cu acordul parintilor.

Un curs pentru incepatori include trei sedinte de teorie, trei sedinte de practica la bazin sau piscina si trei sedinte in aer liber, pe lac.

Un total de noua sedinte, care poate fi completat, in functie de insusirea teoriei si a practicii, plus echipamentul, pe care il asiguram noi, o diploma si un brevet international cu care cursantul poate sa se scufunde oriunde in lume si poate sa inchirieze echipament. Costul acestui curs este de 230 euro.

Partea de teorie se face la sediu, iar partea de piscina se face la bazinul «Crisul», iar cea in aer liber, la lacul de langa Vama Bors.

Pentru cei care au absolvit acest curs si pentru membrii clubului care au brevet de scufundare, vrem sa organizam excursii si intalniri, atat in tara, cat si in Croatia. Prin cursurile noastre, dorim sa ii introducem pe oameni in fantastica lume a scufundarilor, o lume cu totul noua, in viata subacvatica, unde ai parte de senzatii nemaiintalnite pana acum.

Dar nu trebuie sa uitam nici o clipa ca in adancuri, nu tu esti seful! Esti cu totul subordonat apei si legilor ei si pentru a te scufunda in siguranta, ai nevoie sa-ti insusesti o baza de cunostinte solide, pe care le poti invata la clubul nostru” - ne-a declarat fondatorul Clubului „Nautilus”.

Noi ii dorim succes si ii invitam pe cei curajosi si care iubesc viata subacvatica sa treaca pragul clubului.