In limbaj tehnic, acestea sunt “firmele de casa” si reprezinta o traditie mostenita din vremea mandatului lui Gheorghe Funar.

Daca, inainte de 2004, unele din societatile de proiectare nici nu existau pe piata, acum, trei-patru “firme vedete” fac legea in afacerile de proiectare si avizare de constructii.

Conform unei statistici facute de ZIUA de Cluj, pe baza datelor oficiale ale Primariei din perioada iunie 2005- iunie 2006, locul intai la aprobari de PUD-uri il ocupa detasat societatea de proiectare Chibo SRL. Asta in conditiile in care datele oferite de Primaria Cluj nu sunt tocmai la zi si nici foarte exacte.

Nici macar arhitectul “de suflet” al regimului Funar, Claudiu Botea, care lucreaza prin societatea Arhimar, nu a reusit sa intreaca eficienta de care sufera in mod ciudat societetea Chibo, detinuta de inginerul Simion Chichisan.

ZIUA de Cluj a sintetizat numeroasele informatii primite de la cititorii care au reclamat constant abzuri si ilegalitati in diverse lucrari de constructii pe raza orasului. Cele mai multe reclamatii vizeaza tocmai societatea Chibo.

Cazurile punctuale de ilegalitati prezentate in ultimul an arata ca exista mai multe “filiere” prin care un proiect (PUD) care nu respecta legislatia in constructii poate fi aprobat cu lejeritate.

Chibo SRL, ieri necunoscuta, azi vedeta

In zilele ce urmeaza, ZIUA de Cluj va detalia un “caz-scoala”, ce demonstreaza faptul ca multe din proiectele aprobate de Comisia de Urbanism sunt realizate de intermediari, iar de aprobarea lor se ocupa societati agreate de Primarie.

De exemplu, o societate anonima pe piata de arhitectura, numita “N 7 Proiect”, a realizat un PUD pentru un bloc de locuinte pe strada Traian Mosoiu. In schitele prezentate la Primarie, apare numele “N 7 Proiect”, dar, in realitate, aprobarile au fost date pe numele societatii Chibo.

Aceasta societate apare insistent in datele oficiale ale Primariei ca beneficiara a unor PUD-uri care au fost reclamate drept incorecte si incomplete.

Patronul Chibo nu este arhitect, ci inginer in constructii. Chiar si asa, direct, fara interpusi, in intervalul iunie 2005 - iunie 2006, Chibo SRL a obtinut nu mai putin de 28 de aprobari de PUD, pentru diferiti clienti persoane fizice si juridice, plasandu-se pe loc fruntas la PUD-uri aprobate.

Pana in 2004, societatea Chibo era una din multele si necunoscutele societati de proiectare din Cluj-Napoca. Subit, in ultimul an si jumatate, Chibo a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa.

Simion Chichisan, patronul Chibo, spune ca numarul mare de PUD-uri pe care le-a obtinut este datorat modificarii legislatiei si ca in general, are clienti mici (deci, nu face cine stie ce profit), adica persoane fizice, si ca nu se poate compara cu alte firme de proiectare care au clienti importanti.

In ceea ce priveste reclamatiile facute impotriva societatii sale, privind neregulile din autorizatiile de construire, Chichisan spune ca acestea s-au rezolvat.

“Am doua sentinte judecatoresti definitive pentru cazul de pe strada Mozart, iar, in cazul de pe strada Salicii - Eugen Ionescu, reclamantii au primit bani si si-au oprit plangerile impotriva beneficiarilor”, a precizat, cu seninatate, Chichisan. Acesta a argumentat, in final, ca, daca ar lucra ilegal, lucrarile i-ar fi oprite.

PUD-urile obtinute de societatea vedeta Chibo SRL in intervalul iunie 2005 - iunie 2006, conform datelor oficiale ale Primariei Cluj Napoca

- Str. Fagetului nr. 31 A si Liviu Rusu nr. 7

- Str. Colinei f.n, beneficiar Mocanu Rodica si Bocaniciu Gheorghe

- Str. Macesului Est, beneficiar Barabas Bela

- Str. Fagului nr. 68 B, beneficiar Meleg Silviu

- Str. Traian Vuia nr. 227, beneficiar SC Scratel Electronics SRL

- Str. Buna Ziua, beneficiar Jakab Gheorghe

- Str. Eugen Ionescu nr. 48 A, beneficiar Donsoreanu Mihaela

- Str. Frunzisului nr. 13, beneficiar Beledea Gheorghe

- Str. T. Mihaly nr. 23, beneficiar SC Rafa SRL

- Str. Eugen Ionesco f.n, beneficiar Orban Maria

- Str. Serpuitoare nr. 3, beneficiar Oros Ioan

- Str. Ciocirliei nr. 38, beneficiar SC Veroline SRL

- Str. Fagului nr. 45, beneficiar Ungvari Iosif

- Str. Campului nr. 163 A, beneficiar Stupar Gabriel Daniel

- Str. W. A. Mozart (Buna Ziua), beneficiar Jakab Gheorghe

- Str. Colonia Borhanci f.n, beneficiar Dimeny Iosif

- Str. Prislop nr. 1, beneficiar Popescu Sorin Mircea

- Str. Vantului (prelungire), beneficiar Tarlea Geta

- Str. E. Poteca nr. 5, beneficiar Bukos Stefan

- Str. Marginasa nr. 11, beneficiar SC Coratim SRL

- Str. Eugen Ionesco nr. 42

- Str. Buna Ziua f.n, beneficiar Brie Ioan

- Str. Calea Someseni, beneficiar Bagut Florin

- Str. Zona Capului Vest (Rotatia III), beneficiar Achim Vasile

- Str. Odobesti f.n, beneficiar Moncea Lidia

- Str. Odobesti nr. 45- 45 A, beneficiar Ilea Danut si asociatii

- Str. Decebal nr. 24, SC Roprint SRL

- Str. Buna Ziua, beneficiar Nagy Zoltan (Casa Real Estate)