Combinatul Mechel din Campia Turzii si-a sistat activitatea de productie a otelului in luna ianuarie a acestui an. Circa 1000 de angajati care lucrau in acest sector au fost redistribuiti, iar o parte a fost trimisa in somaj temporar. Activitatea Otelariei si a Laminorului 4 ar fi trebuit sa se reia, insa conducerea societatii a cerut prelungirea perioadei de suspendare.

“In urma negocierilor cu Comunitatea Europeana, s-a ajuns la o solutie de restructurare a industriei metalurgice romanesti, Campiei Turzii revenindu-i o cifra de 4700 de angajati si o productie de 82 de tone de otel lichid pe cap de angajat”, a declarat Grigore Pop, liderul Cartel Alfa Cluj.

Grigore Pop a fost prezent, saptamana trecuta, in Campia Turzii, pentru a discuta cu primarul Ioan Vasinca despre situatia creata de conducerea combinatului, discutie care a dus la convocarea Consiliului Local intr-o sedinta extraordinara.

Sedinta s-a desfasurat ieri, in prezenta alesilor locali si a reprezentantilor sindicatului, fara reprezentantii conducerii Mechel, acestia fiind plecati, potrivit lui Pop, la Moscova. Consilieri locali, cu capul plecat

In cadrul sedintei de ieri s-a hotarat constituirea unei comisii care sa participe, alaturi de sindicalisti, la discutiile care se vor purta cu conducerea Mechel, Prefectura si AVAS. Din comisie fac parte consilierii Marius Bordea (PSD), Cristian Haiduc (PD), Cornel Hodrea (PC), Adrian Antal (PNL) si Gligor Bukei (UDMR).

“In anul 2004, combinatul din Campia Turzii a ajuns la venituri de 154 de milioane de dolari, ceea ce se poate numi o afacere.

Metalul este o afacere, la ora actuala, peste tot in lume, iar personalul unei intreprinderi se regleaza in functie de felul in care se organizeaza afacerea.

Comisia Europeana a stabilit exact cum trebuie sa functioneze combinatul din Campia Turzii, iar, daca legile s-ar respecta, n-ar fi nici o problema”, a declarat consilierul local PSD, Marius Bordea, fostul director general al combinatului, pana in anul 2004.

Acesta s-a aratat dispus sa participe “in orice echipa” sau sa ajute in orice fel, lasand sa se inteleaga ca demisia sa de la conducerea combinatului a fost cauzata de “unele interese meschine locale”.

Consilierii si-au aratat neputinta in oferirea unor alternative muncitorilor, in cazul unor disponibilizari, facandu-si “mea culpa”: “Din pacate, putem spune ca am facute foarte putin pentru crearea unor locuri de munca.

E destul de riscanta si trecerea temporara in somaj a muncitorilor, care isi pot gasi de lucru in localitatile vecine, iar migratia fortei de munca nu este avantajoasa pentru economia locala”, a declarat consilierul PD, Radu Borza.

Importul, mai ieftin pentru patronii Mechel

Principala solicitare a sindicalistilor este ca Mechel sa reia investitiile, iar Otelaria si Laminorul sa-si reia activitatea. “In prezent, nu se produce otel in combinatul metalurgic din Campia. Toata materia prima, tagla, se importa din Ucraina, dar si de la alte otelarii, posibil chiar din tara.

Dansii spun ca aduc tagla la un pret mult mai mic decat producea Campia Turzii, dar ma indoiesc de acest lucru. Urmeaza ca, prin discutiile pe care le vom purta, sa vedem daca este asa sau nu”, a declarat Grigore Pop.

Liderul Cartel Alfa Cluj a afirmat ca nu exclude ca sindicatele sa actioneze in instanta conducerea Mechel: “Se va ajunge si in instanta, daca e cazul, si, probabil, si la miscari sindicale de strada locale sau judetene, daca autoritatile nu vor intelege sa trateze problema de la Campia Turzii cu maxima seriozitate”.

Combinatul din Campia Turzii a fost preluat de catre concernul elvetian Conares Trading. La inceputul lunii martie 2003, Conares Trading a cumparat 73,4% din actiunile ISCT, tranzactia depasind 27 de milioane de euro. Pentru pachetul de actiuni achizitionat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului s-au platit 2,55 de milioane de euro.

Investitorul s-a angajat, la acea data, sa mentina, timp de cinci ani, intregul personal existent in societate.

Ulterior, Conares a fost cumparat de rusii de la Mechel. Cea mai grava confruntare dintre muncitori si noua conducere a avut loc in luna ianuarie, cand muncitorii au incercat sa impiedice sistarea activitatii celor doua sectii printr-o greva generala. Negocierile cu conducerea rusa nu au dus, insa, la rezultatul asteptat.

Otelaria si Laminorul 4, singurele care mai produceau otelul lichid sau tagla, materia prima prelucrata apoi in celelalte sectii, si-au sistat temporar activitatea, fiind declarate nerentabile. Cu acea ocazie, sindicalistii au obtinut doar asigurarea ca muncitorii din otelarie si laminor nu vor fi disponibilizati, ci redistribuiti sau trimisi in somaj temporar.