Ploile torentiale care s-au abatut asupra Transilvaniei, la sfarsitul de saptamana care tocmai s-a incheiat, a lasat in urma pagube majore. Case inundate, sute de hectare de culturi agricole compromise, oameni ramasi izolati, dupa ce caile de comunicatie au fost afectate de torentii care s-au format, acesta este bilantul puternicelor precipitatii.

Unul dintre judetele cele mai afectate este Hunedoara. Zeci de gospodarii din comuna Santamarie Orlea au fost inundate, iar DN 66 a fost blocat mai bine de o ora in urma unei ruperi de nori produse, duminica seara, in Masivul Retezat.

De asemenea, apele revarsate de pe versanti au blocat in cladire 40 de copii de la Centrul de plasament Sacele, care au fost evacuati cu ajutorul pompierilor, iar un cioban a murit trasnit, impreuna cu o buna parte din turma sa.

Ruperea de nori din Masivul Retezat s-a produs duminica, in jurul orei 17.00, iar ploaia puternica a fost insotita de grindina. In doar cateva zeci de minute oamenii care locuiesc in satele de la poalele muntelui, arondate comunei, s-au trezit cu gospodarile inundate de torentele venite de pe versanti, iar apa a patruns in pivnitele caselor.

Prefectul judetului, Marius Cristian Vladu, a declarat ca au fost afectate cateva zeci de gospodarii din Barasti, Sacele si Ciopeia, unde au fost trimise utilaje pentru scoaterea apelor, iar viitura a distrus si culturile agricole ale oamenilor.

De asemenea, mai multe sate au ramas fara curent electric, dupa ce stalpii de inalta tensiune au fost smulsi de vantul puternic ce a insotit ruperea de nori. Pentru eliminarea efectelor inundatiilor devastatoare din comuna Santamarie Orlea, in zona au fost masate unitatile Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care au lucrat toata noaptea.

Sute de gospodarii fara energie electrica

In judetul Arad, mai multe gospodarii din comuna aradeana Varfurile au fost inundate, duminica seara, in urma unei ploi torentiale, iar 200 de familii au ramas fara energie electrica. De asemenea, au mai fost afectate cateva drumuri comunale si au fost distruse mai multe podete, fiind necesara interventia membrilor Comitetelor pentru Situatii de Urgenta.

Doua drumuri care leaga satele Lazuri si Magulicea au fost spalate de torentii care s-au scurs de pe versanti, fiind distruse un pod si opt podete. In timpul furtunii, mai multi copaci au fost doborati la pamant, aproximativ 80 metri cubi de material lemnos a fost distrus, iar 10 fantani au fost inundate.

Echipajele SC "Electrica" SA s-au deplasat in zonele afectate pentru a reface sistemul de alimentare cu energie electrica. Chiar daca o parte dintre gospodarii au fost reconectate la retea, aproximativ 200 de familii din doua localitati au ramas pe timpul noptii de duminica spre luni fara curent.

Directorul adjunct al "Electrica" Arad, Cornel Secianschi, a declarat ca in timpul noptii nu s-a mai putut face nimic pentru ca un stalp de medie tensiune s-a rupt si a avariat reteaua de alimentare cu energie electrica din cele doua localitati.

Drum national, acoperit de ape

Si in Mures, ploile torentiale si vijelia au creat grave probleme. Cele mai afectate au fost localitatile Fantanele si Viforoasa, unde aproape 200 de gospodarii au fost inundate, dupa ce apa coborata de pe versanti a creat o adevarata viitura, care a acoperit si suprafete semnificative de teren agricol.

De asemenea, drumul national care face legatura intre judetele Mures si Harghita, prin orasul-statiune Sovata, a fost acoperit de ape, circulatia rutiera fiind blocata aici timp de mai multe ore.

Precipitatiile au provocat inundatii si in localitatea Sancraiul de Mures. De asemenea, vijelia abatuta asupra judetului a provocat intreruperea furnizarii energiei electrice in mai multe zone, fiind afectata de o avarie si o parte insemnata din municipiul Targu-Mures.

Vaccinari pentru prevenirea aparitiei unor epidemii

In judetul Cluj, DN 75 dintre Turda si orasul Campeni (judetul Alba) a fost spalat de nu mai putin de 34 de viituri, provocate de ploile abundente. De asemenea, in subsolul caselor din cartierul Sarat din Campia Turzii a reaparut apa din cauza panzei freatice situate foarte aproape de suprafata si a ploilor cazute ieri.

Angajatii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au ajuns la fata locului si ai inceput evacuarea apei cu ajutorul unor motopompe. De asemenea, medicii Directiei Judetene de Sanatate Publica (DSP) au demarat o actiune de vaccinare a locuitorilor cartierului ca masura de prevenire a unor epidemii.

Inundatiile au mai afectat localitatile Catcau, Vad si Chiuesti, din nordul judetului. Acolo, torentii au spalat mai multe zeci de hectare de teren agricol. Pagubele nu au fost deocamdata evaluate. In schimb, situatia s-ar putea agrava in vestul judetului, deoarece in zona Huedin-Ciucea se anunta ploi torentiale si grindina care ar putea provoca noi probleme.

Culturi agricole compromise dupa furtuna

Ploile puternice inregistrate duminica si luni si in judetul Alba, mai ales in zona Muntilor Apuseni, au produs pagube importante.

In mai putin de o ora, torentii scursi de pe versanti au inundat 17 subsoluri si pivnite ale unor case din Baia de Aries, 30 de anexe gospodaresti, au distrus partial 20 de podete si au acoperit cu aluviuni aproape 20 de kilometri de drumuri nationale, judetene si satesti.

Revarsarea paraului Sartas a dus la inundarea a opt hectare de teren agricol si la moartea unor animale domestice. De asemenea, legatura telefonica a fost intrerupa prin distrugerea retelei pe o distanta de 100 de metri.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, trei case si sase anexe au fost inundate si la Salciua, insa apa s-a retras. Tot acolo, satenii nu mai pot consuma apa, 10 fantani fiind inundate de apele pluviale. Aluviunile si scurgerile de pe versanti au colmatat 15 podete si au facut imposibila circulatia pe aproximativ 15 kilometri de drumuri de categorie inferioara.

Cazuri de drumuri partial distruse au fost inregistrate si in Ocolis. La Stremt, peste 260 ha de culturi agricole au fost compromise de grindina si ploi torentiale. De asemenea, o portiune de 800 de metri de strada a fost spalata de ape si in orasul Aiud.

Vremea ploiasa in aproape tot judetul s-a mentinut si ieri, ceea ce starneste ingrijorare in randul autoritatilor locale, mai ales a acelora din Muntii Apuseni.