Aproape 4.000 de pasari din citeva focare de gripa aviara au fost eutanasiate degeaba pentru ca testele de laborator au infirmat prezenta temutului virus H5 in mai multe comune prahovene, cum ar fi Dumbravesti, Blejoi sau Tomsani.

Desi testele rapide au iesit pozitive, rezultatele transmise in teritoriu zilele trecute de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti au indicat drept cauza a mortalitatii gainilor pseudopesta aviara. Aceasta este o boala care nu are nici o legatura cu maladia care se poate transmite de la pasare la om.

Vestea i-a bulversat pe oamenii care si-au vazut gainile luate de "mascati", dar si pe autoritatile locale, care nu stiu ce sa mai creada. "Eu am fost unul dintre satenii aflati in carantina. Mi-au luat pasarile din gospodarie, desi locuiam la trei case de focar si nu `mi murise nici o gaina. De atunci am avut banuiala ca este o greseala, dar a trebuit sa respect ordinele Prefecturii.

Chiar daca oamenii au fost despagubiti, ei sint nemultumiti ca si-au pierdut orataniile pe care le crescusera cu atita truda", spune primarul comunei Dumbravesti, Valentin State.

Subprefectul, Alexandri Nicolae spune ca autoritatile au actionat sub acoperirea legii si ca atunci cind testele PCR sint pozitive, asa cum a fost cazul la noi, se instituie carantina si se eutanasiaza pasarile din focare.

"In trei localitati, respectiv Poiana Cimpina, Ploiestiori si Dumbravesti, testele suplimentare au aratat ca nu este vorba de gripa aviara, asa ca s-au ridicat masurile de carantina, dar au ramas puii santinela, pentru ca asa a hotarit DSV. In judet au ramas totusi 40 de focare confirmate suta la suta.

Este posibil sa fi fost o suprapunere la testele rapide si din aceasta cauza s-a aplelat la cele suplimentare", a declarat Alexandri. Potrivit directorului adjunct al Directiei Sanitar Veterinara Prahova, Laurentiu Tudose, astfel de situatii nu mai pot aparea. "Testele nu sint 100% sigure si de aceea unele focare nu se confirma. Este un lucru normal.

Pe noi ne bucura faptul ca `n ultimul timp nu s-au mai inregistrat suspiciuni de gripa aviara", ne-a declarat directorul Tudose. Pina in prezent, in Prahova au fost eutanasiate peste 20.000 de pasari pentru care au fost platite despagubiri de aproape 4,5 miliarde de lei vechi.