Consilieri judeteni, presedinti, vicepresedinti, directori, functionari, translatori si soferi ai Consiliului Judetean Alba, de la toate partidele politice, au petrecut in perioada 2000-2006 aproape 2 ani si jumatate in strainatate si au cheltuit peste 10 miliarde de lei pentru deplasarile peste granite.

Prezenti la seminarii, schimburi de experienta, proiecte, conferinte sau adunari generale ale ARE, alesii judeteni au petrecut in anul 2001 in strainatate 171 de zile, contravaloarea deplasarilor ridicandu-se la circa 1,3 miliarde lei vechi. In schimb in 2002 au stat plecati cu aproape 40 de zile mai putin insa au cheltuit 1,6 miliarde lei vechi.

Varful cheltuielilor cu deplasarile peste hotarele tarii il reprezinta anii 2003 si 2004 cand pentru 130 de zile, respectiv 115 zile au fost decontate nu mai putin de 2,8 miliarde lei vechi, respectiv 2,2 miliarde lei vechi.

Cei mai putin bani s-au cheltuit in 2005 - 790 milioane lei vechi pentru cele 112 zile petrecute in strainatate iar plecarile in strainatate pentru 2006, pana in luna aprilie, insumeaza aproximativ 800 milioane lei vechi.

Unul dintre cei mai plimbareti este Eugen Popa, fostul presedinte al CJ Alba care, in doi ani de mandat a fost plecat de aproape 20 de ori in strainatate, tot el fiind cel care a condus una dintre cele mai scumpe delegatii, peste 200 milioane lei vechi - deplasarea in Gemania-Italia la o Adunarea Generala a Ansamblului Regiunilor Europene in noiembrie-decembrie 2002.

Cea mai costisitoare deplasare apartine, insa, unei delegatii a judetului in Portugalia, in a doua jumatate a lunii aprilie 2004, la o alta conferinta ARE. Atunci s-au cheltuit aproape 400 milioane lei vechi.

De remarcat ca incepand cu anul 2005 actuala conducere a CJ Alba a sistat deplasarile in strainatate pentru consilierii judeteni, locul lor in delegatii fiind luat de directorii sau specialistii institutiei. Destinatia cel mai des intalnita este tara vecina Ungaria unde pe parcursul celor 5 ani si jumatate CJ Alba a trimis peste 25 de delegatii.

Cheltuielile cu deplasarile in strainatate reprezinta un domeniu bugetar care a "papat" anual sute de milioane, fara ca rezultatele concrete pentru judet sa poata fi cuantificate in vreun mod. Sigur insa raman amintirile frumoase, din aproape toate tarile Europei, si nu numai, care pot fi povestite nepotilor.