Totusi, in momentul in care Giurgiu s-a prezentat la Primarie, exprimandu-si intentia de a incheia contractul de vanzare-cumparare si de a achita avansul, a aflat ca acest lucru nu mai este posibil, deoarece Comisia de aplicare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv de statul comunist a blocat vanzarea spatiului.

Sesizat de Giurgiu, prefectul a facut o adresa catre Primarie, prin care solicita masuri concrete. Mircea Jorj, secretarul municipiului Cluj-Napoca, ne-a declarat ca pentru respectivul imobil exista o cerere de retrocedare si ca, in acest caz, Comisia de aplicare a Legii 550/2002 a gresit in momentul in care l-a scos la vanzare.

Cererea de retrocedare va fi discutata cel mai devreme joi, iar, in opinia lui Jorj, sunt slabe sanse ca Giurgiu sa aiba castig de cauza.

Dr. Ioana Giurgiu, de la Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca, sustine ca a negociat spatiul de la parterul imobilului situat pe Bulevardul Eroilor nr. 44, unde are amenajat un cabinet medical si ca, anul trecut, comisia de spatii din cadrul Primariei Cluj-Napoca a incuviintat vanzarea lui.

“Dupa respectiva sedinta, am semnat o hartie si mi s-a spus ca o sa fiu anuntata cand sa ma prezint pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare”, a spus Giurgiu, mentionand ca acest lucru nu s-a intamplat.

Mai mult, medicul indica faptul ca una dintre conditiile premergatoare incheierii contractului de vanzare-cumparare este ca reprezentantii Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice sa aprobe vanzarea.

“In luna ianuarie, m-am prezentat la Primarie si am fost trimisa acasa, pe motiv ca nu am primit avizul comisiei de la Bucuresti, dar asta dupa ce m-au tot plimbat de la un compartiment la altul, o jumatate de zi”, s-a plans Giurgiu. Ea a adaugat ca, de fapt, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice exista din luna septembrie 2005, dar ca problema era, de fapt, alta.

Comisia de aplicare a Legii 10/2001 a blocat vanzarea spatiului, din cauza cererii de retrocedare care exista pe rolul comisiei pentru imobilul de la adresa respectiva.

Totusi, Giurgiu semnaleaza ca respectiva cladire si terenul au mai facut obiectul unei cereri, care a fost solutionata in 1 noiembrie 1999, cand proprietarul a acceptat sa fie despagubit, iar pe Legea 10 s-a acceptat doar retrocedarea unui spatiu de la parterul imobilului.

Mustrari de la Bucuresti

Mircea Jorj, secretarul municipiului Cluj-Napoca, sustine ca, intr-adevar, situatia spatiului unde functioneaza cabinetul medical de pe Bulevardul Eroilor este foarte delicata. Pentru imobilul de la nr. 44, exista o cerere de revendicare din partea Anei Valeria Gavrila, inregistrata in 10 octombrie 2001.

“Gavrila a cerut restituirea in natura, pe cat posibil, iar pentru ceea ce nu se poate, a cerut despagubiri.

Comisia noastra a solutionat doar partial cererea ei”, a declarat Jorj, precizand ca Legea 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei conditioneaza foarte clar Comisiile si le obliga sa restituie spatiul in natura, unde este posibil, chiar daca, la un moment dat, s-au propus despagubiri.

“Chiar daca s-a aprobat vanzarea respectivului spatiu prin Hotarare de Consiliu Local, din punct de vedere juridic, el n-a intrat in circuitul civil, iar, in conditiile in care este revendicat, se poate retroceda”, sustine Jorj. El mai afirma ca deciziile Comisiei de aplicare a Legii 10 sunt analizate foarte riguros de Comisia Speciala de Retrocedare care functioneaza pe langa Guvern.

“Daca le trimitem dosarul cu propunerea de despagubire, ne vor spune ca nu am procedat corect si ca se putea restitui in natura”, explica secretarul municipiului.

Prefectul intervine!?

Nemultumita de modul de lucru din Primarie, Ioana Giurgiu s-a adresat prefectului Alin Tise, cel care, in calitatea de consilier local si de sef al Comisiei de Spatii, i-a vandut, de drept, spatiul. “Daca eram inca la Primarie, cu siguranta ca vi se vindea spatiul”, a exclamat Tise in momentul in care a primit sesizarea.

Totusi, el a trimis Primariei o adresa prin care cere rediscutarea posibilitatii incheierii contractului de vanzare-cumparare pentru spatiul unde functioneaza cabinetul medical. In replica, Mircea Jorj spune ca, in prima instanta, Comisia de spatii nu trebuia sa scoata la vanzare spatiul, avand in vedere ca pentru el exista respectiva cerere de retrocedare.

“Trebuia sa amane vanzarea, pana la solutionarea cererii de revendicare, iar, din aceste considerente, presedintele comisiei a gresit”, a declarat Jorj. Totodata, el a mai adaugat ca membrii Comisiei de aplicare a Legii 10 vor lua in discutie, de joi incolo, cererea de retrocedare.

“Sunt in jur de 33 de specialisti cu studii juridice, iar presedinte este viceprimarul Adrian Popa. Ei vor rasuci pe toate fetele cazul si vor lua decizia dictata de lege”, a conchis Jorj.