Cel de-al V-lea Congres International de Chirurgie a debutat luni la Targu Mures cu un subiect de larg interes pentru cei prezenti in sala, "Reabilitarea cardiovasculara". Amfiteatrul I al Spitalului Clinic Judetean Targu Mures s-a dovedit neincapator pentru cei prezenti special la cursul moderat de Benedek Imre, Kikeli Pal si Emilian Carasca.

Unul dintre cele mai interesante subiecte de luni l-a constituit prezentarea factorilor de risc psihosociali in bolile cardiovasculare de catre profesorul Kikeli Pal, de la Clinica de Cardiologie Preventiva si Reabilitare Cardiovasculara.

Profesorul a scos in evidenta o "adevarata epidemie a bolilor cronice degenerative si a bolilor cardiovasculare cronice si tumorale". Prezentarea a evidentiat stresul ptrin care membrii societatii contemporane devin tot mai expusi la bolile cardiovasculare. "Riscul cardiovascular este crescut in tarile cu un standard socio-economic scazut", a evidentiat prof. Kikeli.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, in Uniunea Europeana s-a pus un accent crescut pe educatie. Aceeasi situatie nu se regaseste insa si in societatea romaneasca si, tocmai de aceea, cei prezenti au scos in evidenta rolul individului, al societatii si al cardiologilor in aceasta problema.

In comparatie cu studiile din anii t60, cele din prezent scot in evidenta schimbarile sociale, dar si faptul ca obiceiurile proaste in ceea ce priveste alimentatia si modul de viata au fost abandonate de persoanele cu un standard social crescut.

Intre factorii care implica riscuri de sanatate se numara anxietatea, depresia, ostilitatea si mania. In acelasi timp, printre factorii sociali au fost enumerati cel marital si ocupational.

In ceea ce priveste cariera, romanii vor intra, conform specialistilor, intr-o perioada in care efortul pentru a obtine recunoastere va duce la posibilitarea instaurari stresului cronic, adica al primului pas spre boala.

"Cea mai reprezentativa inegalitate sanitara este ca nu ai posibilitatea de a beneficia de toate conditiile pentru o buna preventie", a declarat Kikeli Pal. Printre alti factori vizibili care amplifica stresul se numara sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, fumatul si alcoolul.

In ceea ce priveste panica, aceasta nu este neaparat un minus pentru cei bolnavi, deoarce, conform studiilor, trei sferturi din pacientii descoperiti ulterior s-au prezentat din acest motiv la medic. Nici factorii pozitivi nu au fost uitati, si acestia fiind la fel de periculosi.

In ceea ce priveste suportul acordat familiei bolnavului si a pacientului in sine, medicul este de parere ca la nivel spitalicesc aceasta este deficitara, tocmai de aceea saluta implicarea ONG-urilor in aceasta problema.

Prezentarile au continuat ieri, avand ca principal subiect "Bolile arteriale perifice", subiect sustinut de specialisti din Romania si Germania.

Astazi vor fi prezenti la Targu Mures o serie de nume sonore ale cardiologiei, printre care fostul ministru al Sanatatii, Hajdu Gabor, Petr Widimisky, din Cehia, Dietmar Glogar din Austria, Dariusz Dudek din Polonia, Johannes Dahm din Germania, Robert Sepp din Ungaria, si Benedek Imre, din Romania.

"Suntem bucurosi ca Targu Muresul gazduieste astfel de evenimente care ii cresc prestigiul. Am dori ca acest centru universitar sa organizeze mai multe evenimente de acest fel", Constantin Florea, director medical al Spitalului Clinic Judetean Targu Mures

"Este vorba despre un eveniment deosebit si laudabil de a organiza un congres atat de amplu. Participarea straina este extrem de bogata. Pot spune ca acest eveniment corespunde pe deplin cu alte evenimente din tarile vecine", Dan Olnic, assoc. prof. al Universitatii Cluj-Napoca

"Aceasta este o manifestare stiintifica internationala, focalizata pe tratamentul interventional al afectiunilor cardiovasculare, avand ca obiectiv principal asigurarea unui nivel educational ridicat in bolile cardiovasculare", Benedek Imre, presedintele Comitetului de organizare

"Congresul a devenit un adevarat eveniment traditional. Ca de fiecare data, valoarea este aratata de numarul impresionant al profesorilor din tara si strainatate. Este un pas foarte bun in formarea tinerilor specialisti. Organizarea este o reusita, iar faptul ca se pot realiza transmisii in direct din sala de operatii este un plus important", Prof. dr. Marius Sabau, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures

Programul zilei de astazi

Sindroame coronariere acute (I)

Moderatori:

Petr Widimsky (Cehia), Dietmar Glogar (Austria), Dariusz Dudek (Polonia)

09:15 - 09:30 Gabor Hajdu - Romania

Introducere

09:30-10:00 - Petr Widimsky - Praga, Cehia

Tratamentul infarctului miocardic acut in Cehia

10-10:30 Dietmar Glogar - Viena, Austria

Tratamentul infarctului miocardic acut si sindroamele coronariene acute - experienta vieneza

10:30-11 - Dariusz Dudek - Krakovia, Polonia

Tratamentul infarctului miocardic acut in Polonia

Sindroame coronariere acute (II)

Moderatori: Maria Dorobantu (Romania), Imre Benedek (Romania)

11:15 - 11:45 - Imre Benedek - Targu Mures, Romania

Registrul regional de sindroame coronariere acute in Romania

11:45-12:15 - Johannes Dahm - Gottingen, Germania

Tratamentul infarctului miocardic acut in Germania

12:15-12:45 - Robert Sepp - Szeged, Ungaria

Tratamentul infarctului miocardic acut in Ungaria

12:45-13:15 - Maria Dorobantu - Bucuresti, Romania

Actualitati in tratamentul atitrombinic in infarctul miocardi acut trombolizat

13:15-13:45 - Discutii

13:45-14:15 - Simpozion GlaxoSmithKline

Tratamentul anticoagulant in sindroamele coronariere acute

Lector: Imre Benedek - Targu Mures, Romania

Sidroame coronariere acute (III)

Moderatori: Mihai Rotar (Romania), Johannes Dahm (Germania)

15:30-16:00 - Cristian Udroiu, Nicolae Florescu, Dragos Vinereanu - Bucuresti, Romania

PCI in Romania. Date comparative din registrul european CARDS

16:00-16:30 - Dan Olinic - Cluj Napoca, Romania

Revascularizarea prin angioplastie coronariana in sindroamele coronariene in sindroamele coronariene acute prin supradenivelare ST: cat de precoce si cat de complet?

16:30-17:00 - Imre Benedek, Targu Mures, Romania

Tratamentul interventional al leziunilor cu continut trombotic

17:00-17:30 - Mihai Rotar - Iasi, Romania

Angioplastia coronariana percutana pentru leziuni de trunchi principal neprotejat si situatie clinica instabila