Ultima situatie prezentata de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba arata ca precipitatiile torentiale din cursul zilei de marti, 20 iunie, au provocat noi si insemnate pagube material

Purtatorul de cuvant al ISU Alba, lt. Ovidiu Costea, ne-a informat ca in comuna Livezile revarsarea Vaii Aiudului si Vaii Aiudelului a colmatat un podet si a afectat doua poduri, 6 case in care locuiesc 14 persoane, printre care si 3 copii, sunt izolate din cauza drumului satesc distrus sau afectat pe o portiune totala de un kilometru, accesul putandu-se face doar pe jos, iar malul cursului de apa a fost erodat pe distanta de 500 de metri.

Totodata, au fost inundate subsolul unui bloc de locuinte, curtea scolii generale si o anexa gospodareasca. Nu au existat solicitari pentru servicii medicale, aprovizionare cu alimente sau cu apa a persoanelor izolate.

Mult mai grava este situatia la Aiud, unde apa a patruns in subsolurile a 135 de case si tot atatea acareturi, pana acum reusindu-se evacuarea apei din 55 de pivnite, fiind afectat si un bar din zona.

De asemenea, strazile au fost spalate de torenti pe lungimea totala de 3,5 km, iar podul CFR a fost colmatat din nou cu plutitori, ca si anul trecut, dar fortele de interventie au reusit sa deblocheze albia Vaii Aiudului, traficul feroviar in zona Aiud fiind oprit 80 de minute, intre orele 15,30 - 16,50.

Un efectiv de 75 de jandarmi albaiulieni si reprezentantii ISU Alba au intervenit cu autovehicule, barci pneumatice si alte mijloce specifice la actiunile de evacuare a bunurilor si persoanelor din 21 de gospodarii si la deblocarea unei strazi.

Un echipaj de interventie al pompierilor din Aiud a actionat pentru salvarea unui adult si a 2 copii aflati intr-un imobil de pe strada Bailor din Aiud, iar politia a dirijat ciculatia. Nici comuna Metes, care oricum batea pasul pe loc in privinta dezvoltarii, nu a scapat de inundatii.

Apa Vaii Mari a intrat in subsolul a 19 case si anexele aferente din Presaca Ampoiului, alte 3 anexe fiind doar afectate, insa apa s-a retras, iar 16 fantani sunt inundate. Un numar de 12 poduri si podete au fost afectate, dar 3 au fost deja decolmatate.

Aproximativ 230 de sateni sunt izolati, accesul catre cele 80 de gospodarii putandu-se face doar pietonal, deoarece drumul comunal a fost distrus total sau partial pe distanta de 3,5 km.

Malul DC Metes-Isca s-a rupt pe o portiune de 100 de metri, iar drumul satesc a fost inundat pe distanta de 3,5 km, in timp ce 6 hectare de teren agricol s-au aflat sub ape, care bat in retragere.

Fundatia a doi stalpi de curent electric a fost spalata, iar doua baraje cu rol de prag de fund au fost distruse, in timp ce terasamentul caii ferate a fost acoperit cu aluviuni pe lungimea de 200 de metri, care au fost insa indepartate.

Si in comuna Ciuruleasa au fost inundate 5 case cu pivnite si 14 anexe gospodaresti, iar accesul spre satul Bodresti se poate face numai cu piciorul, DC 156 fiind afectat pe 3-4 sectoare, care totalizeaza 4 km, in timp ce 15 podete au fost colmatate si 3 punti pietonale au fost afectate.

Chiar daca apele s-au retras, pe drumurile comunale Ponor-Vale in Jos, Ponor-Vale Rece si Geogel-Valea Geogelului, Geogel-Cheia din comuna Ponor se circula cu restrictii, cele 4 drumuri fiind distruse total sau partial pe o lungime insumand 3,2 km.

Tot in aceasta comuna, au fost afectate 14 podete, o casa a fost inundata, iar 8 anexe gospodaresti au fost afectate, in timp ce 5 hectare de fanete se afla sub ape. Parca nu erau suficiente aceste necazuri, ca in comuna Posaga au aparut si alunecarile de teren.

Un batran de 80 de ani a fost evacuat la fratele sau, dupa ce surparea pamantului a dus la craparea peretelui casei, afectand si o anexa a gospodariei si 3 gradini. De asemenea, au fost afectati 1,4 km de drumuri forestiere, iar 10 podete de pe traseul acestora au fost colmatate in urma calamitatilor naturale.

Situatia s-a agravat si in orasul Baia de Aries, unde 6 stalpi de telefonie au fost rupti, drumul forestier a fost afectat pe lungimea de 1,5 km, si doua podete au fost colmatate, iar in localitatea Brezesti exista familii de turisti care nu pot parasi zona cu mijloace auto.

Doi stalpi de comunicatii au fost doborati de vant si in satul Lopadea Veche, comuna Miraslau. In aceasta comuna, dar la Cicau, se actioneaza pentru refacerea provizorie a accesului in sat si se fac demersuri pentru inlocuirea podului afectat cu un pod cu structura metalica.

Saracia cu care s-au confruntat pana acum locuitorii orasului Zlatna s-a accentuat si din cauza dezastrelor naturale, 25 de gospodarii si 4,5 hectare de teren agricol fiind inundate. De asemenea, un drum comunal a fost spalat de ape sau distrus pe lungimea totala de 900 de metri.

La Blandiana, drumul comunal a fost afectat pe 12 tronsoane care insumeaza 1,35 km, iar apararile de mal au fost afectate pe 13 portiuni care totalizeaza 900 de metri.

Si drumurile nationale au avut de suferit in urma calamitatilor naturale din ultimele zile. D.N. 75 a fost acoperit de aluviuni pe 4 sectoare, intre km 105 - 114 (Baia de Aries-Salciua), dar se estimeaza ca soseaua va fi degajata astazi, D.N.75 este afectat de eroziuni la km 106+800 (Brezesti) si la km 113 (Salciua), unde este rupta o banda de circulatie, traficul rutier desfasurandu-se cu restrictii de viteza si numai pe o singura banda.

Cu restrictii se circula si pe D.N. 1, in zona Miraslau, unde drumul a fost acoperit cu apa pe o banda de circulatie, la km 416+500. In toate zonele calamitate se actioneaza cu forte umane si mijloace materiale pentru inlaturarea efectelor dezastrului.