Sesiunea de astazi a lucrarilor din cadrul celui de-al V-lea Congres International de Cardiologie, desfasurat la Targu Mures, a fost deschisa de Hajdu Gabor, fost ministru al Sanatatii, si de specialisti din strainatate.

Ziua de ieri a fost de fapt una dintre cele mai interesante pentru cei peste 300 de specialisti care participa in aceste zile la cel mai important congres de cardiologie din Romania. Prezentarile au fost realizate de specialisti europeni, care au pus in balanta situatia europeana, pentru ca, la final, concluziile sa fie unele pe masura studiilor realizate.

Fostul ministru al Sanatatii, de altfel cel care a rezistat cel mai mult pe acest scaun din 1990, a tinut sa povesteasca celor prezenti cum l-a cunoscut pe prof. dr. Benedek Imre si cum a fost convins sa puna cardiologia in prim-plan in perioada in care a fost ministru.

"Atunci cand premierul de atunci, Radu Vasile, a avut un accedient cardiovascular, am gasit argumentele pentru a pleda pentru inzestrarea unitatilor medicale de profil cu aparatura.

In momentul in care Benedek Imre mi-a devenit consilier la Minister, am descoperit in el un om foarte valoros, care a pledat cu energie, consecventa si perseverenta pentru cauza sanatatii", si-a inceput discursul fostul ministru. Hajdu Gabor a mai facut referire la Legea 145/1997, care asigura cadrul legal in ceea ce ce priveste asigurarile de sanatate.

Acest aspect ar trebui, in opinia fostului ministru, studiat indeaproape, in conditiile in care considera sistemul sanitar actual "din nou la rascruce".

Autoritati

La deschiderea sesiuniii de lucrari de ieri, sustinuta sub tema Sindroame coronariere acute, au participat cei mai de seama invitati din strainatate si vicepresedintele Consiliului Judetean Mures, Petru Fratean.

Prezenta autoritatilor locale si judetene a fost, de altfel, o dorinta a presedintelui comitetului de organizare al Congresului Benedek Imre, care a dorit sa obtina astfel sprijinul autoritatilor pentru continuarea studiilor realizate intre judetele Mures, Covasna si Harghita. La discutii a fost prezent si primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert.

Vicepresedintele CJ Mures a dorit sa felicite personalul Clinicii de Cardiologie pentru modul in care se implica in lupta pentru sanatate, in conditiile in care, a marturisit Fratean, "pe mine ma intereseaza personal sanatatea". Reprezentantul CJ a promis ca va sprijini in continuare eforturile medicilor in acest sens.

Dietmar Glogar, unul dintre cei mai buni specialisti austrieci din domeniu, prezent pentru a treia oara la Targu Mures, a subliniat ca "o astfel de intalnire este extrem de importanta, mai ales daca punem la un loc experientele noastre. Sper sa revin si la urmatoarea editie, deoarece este important sa continuam aceasta munca".

Tratamentul infarctului miocardic acut si sindroamele coronariene acute - experienta vieneza.

Specialisti

Printre alti specialisti prezenti ieri in Amfiteatrul I al Spitalului Clinic Judetean Targu Mures s-au numarat Petr Widimsky, din Cehia, Dariusz Dudek , din Polonia, Johannes Dahm, din Germania, Robert Sepp, din Ungaria, si Maria Dorobantu, seful departamentului de Cardiologie al Spitalului de Urgenta Floreasca.

Sesiunea de astazi va fi deschisa de un alt fost ministru al Sanatatii, care onoreaza cu prezenta, al doilea an consecutiv, Congresul International de Cardiologie.