Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a intentionat sa-l sanctioneze pe domnul George Becali, actionar majoritar al societatii iesene "Avicola", acuzandu-l ca nu si-a respectat obligatiile investitionale pe linie de mediu la respectiva societate.

Potrivit informatiilor existente, domnul Becali s-a angajat sa faca investitii pe linie de mediu in valoare de un milion de euro, dar oficialii AVAS sustin ca acestea au fost realizate doar pe jumatate.

Desi banii au fost virati, o parte dintre obiectivele investitionale nu au fost puse in practica, conform informatiilor difuzate pe marginea acestui subiect.

"Unele prevederi ale programului investitional din 2002 au fost interzise de legislatia in vigoare"

Contactat telefonic, domnul Catalin Ciubota, avocatul actionarului majoritar de la "Avicola" Iasi, a afirmat ca "din punctul nostru de vedere, situatia este clara.

Initial, am avut un program de investitii pe linie de mediu la care s-a convenit in 2002, cand societatea era controlata de un fost actionar majoritar, o societate din Bacau.

Acest program s-a efectuat chiar si suplimentar, pana la punctul in care prevederile stabilite in 2002 nu au mai corespuns cu noile norme aparute in conformitate cu cerintele europene.

Daca am fi continuat sa respectam intocmai punctele vechiului program, riscam sa fim sanctionati, pentru ca o parte din prevederile acestuia incalca noile norme legale.

Impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului, cu care colaboram foarte bine, am stabilit un nou program, adaptat la legislatia actuala, pe care l-am depus si la AVAS.

Cu toate acestea, AVAS a decis sa ne aplice penalitati de 87.000 de euro si sa ne sanctioneze pentru nedepunerea documentatiei.

Am contestat masura, Directia Juridica a AVAS ne-a dat dreptate, dar la varful institutiei probabil ca situatia nu a fost inteleasa foarte bine.

Am stabilit ca saptamana viitoare sa avem o intalnire de conciliere pe tema asta", ne-a declarat domnul Catalin Ciubota.

Acesta a afirmat ca pana in prezent domnul Becali a investit circa 20 milioane RON la "Avicola" Iasi.

Gigi Becali si-a planificat sa investeasca 4,2 milioane de euro

Valoarea totala a investitiilor asumate, conform contractului de privatizare, de catre actionarul majoritar Gigi Becali, se ridica la 4,2 milioane de euro, din care 1.483.000 de euro reprezinta investitii de mediu, iar 2.717.000 euro investitiile de dezvoltare.

Pana la data de 7 noiembrie 2005, realizase investitii de mediu in suma de 1.006.717 euro, iar cele de dezvoltare ajunsesera la 1.736.920 euro.

Asadar, au mai ramas de realizat investitii de 1.456.363 euro, din care 476.283 euro pe linie de mediu, iar 980.080 euro in dezvoltare.

"In cursul anului 2005, societatea a procedat la modernizarea FNC Razboieni si a unui modul din cadrul fermei nr. 4, a statiei de pompare de la ferma 5-6, a statiei de dedurizare a apei de la Incubatia nr.1, a sistemului de pastrare si conditionare aferent modului de intretinere a depozitului de frig din cadrul Abatorului Targu Frumos, cu respectarea cerintelor de mediu.

Investitia a fost realizata in regie proprie, avand valoarea totala de 3,466 miliarde lei", precizeaza directorul general al "Avicola", domnul Valentin Ciurel, in raportul aferent activitatii pe anul 2005.

Directorul Ciurel ne-a declarat ca "societatea beneficiaza de o perioada de tranzitie in ce priveste conformarea la normele europene de mediu, o parte din punctele programului urmand sa fie finalizate pana in 2007, iar alte prevederi au ca termen de implementare anul 2009

Din aceasta perspectiva, investitiile in mediu sunt in grafic.

Mai mult decit atat, in luna august vor incepe lucrarile la proiectul de modernizare a abatorului de pasari de la Targu Frumos, conform normelor europene, obiectiv care are o valoare de 4 milioane de euro, jumatate din aceasta suma urmand sa fie accesata prin intermediul Programului SAPARD, iar jumatate va fi sustinuta de domnul Becali.

Asadar, nu intelegem la ce se refera nemultumirile AVAS".

Gripa aviara a provocat pierderi semnificative

Episodul de gripa aviara din luna septembrie a anului trecut a afectat si "Avicola", ca pe orice alta societate de profil.

"Vanzarile ne-au scazut atunci cu circa 10 procente, dar am reusit sa facem fata cu bine socului. in schimb, in luna mai a acestui an am inregistrat pierderi intre 30 si 50% din cauza gripei aviare, cu mult peste nivelul celor din septembrie.

Sunt semne de redresare a situatiei, dar ne va fi mult mai greu decat in toamna trecuta. Recenta explozie a gripei aviare a condus la diminuarea vanzarilor societatii noastre cu 30-50% fata de normal", a mai spus domnul Ciurel, care a adaugat ca o problema o reprezinta si cantitatea ridicata a importurilor.

"In luna mai, la nivel national s-au importat 11.000 de tone de carne de pasare, ceea ce echivaleaza cu o lovitura imensa data aviculturii romanesti.

Gripa aviara si importurile au condus la o scadere a vanzarilor societatii noastre cu 63% comparativ cu septembrie 2005", a precizat directorul general al "Avicola" Iasi.

La finalul anului trecut, societatea consemna o cifra de afaceri de peste 246 de miliarde ROL, in crestere cu 28,43% fata de anul 2004, valoarea profitului net fiind de 17,48 miliarde ROL, 2005 fiind primul din ultimii noua ani cand unitatea a inregistrat profit.

Datoriile totale ale societatii, consemnate la 31 decembrie 2005, se ridicau la aproape 378 de miliarde de lei, din care peste 135 de miliarde de lei catre furnizori, 33,65 miliarde lei catre creditori, mai multde 71 de miliarde de lei catre institutiile de credit etc., peste 7,7 miliarde lei reprezentand datoriile catre stat.

Datoriile curente totalizau aproape 123 de miliarde de lei, iar datoriile pe termen lung se ridicau la 255 de miliarde de lei.

Din aceasta din urma categorie fac parte creditele bancare pe termen lung, in contul carora, la 31 decembrie, societatea mai avea de achitat peste 65 de miliarde de lei, suma la care se adauga dobanzile aferente.

Conform raportului aferent activitatii din primele trei luni ale acestui an, "Avicola" Iasi a inregistrat o cifra de afaceri neta de 91,46 miliarde ROL si un profit brut de 4,715 miliarde ROL, dar este de asteptat ca aceste valori sa scada la nivel de semestru, din cauza pierderilor provocate de gripa aviara din luna mai.

Societatea "Avicola" SA Iasi este specializata in cresterea pasarilor pentru carne si oua, industrializarea carnii de pasare, producerea de nutreturi combinate, prelucrarea carnii de pasare, operatiuni de achizitie a cerealelor pentru producerea furajelor.

Domnul George Becali a dobandit controlul asupra firmei iesene in aprilie 2004, detinand initial 52% din unitate.

La finele anului 2004, gratie unui aport in numerar de 44,6 miliarde lei la majorarea capitalului social, el a mai obtinut 16% din actiuni, detinand in acest moment 68,10% din "Avicola", iar statul a ramas cu 20,47%.

Actiunile societatii iesene mai sunt detinute in proportie de 7,22% de catre SIF Moldova, celalalte titluri aflandu-se in posesia micilor actionari.

La preluarea controlului asupra "Avicola", actionarul majoritar a fost nevoit sa faca fata unor datorii de peste 114 miliarde ROL, care au fost platite pana in luna iunie a anului trecut.

Necesitatea derularii unui program investitional prin care se incearca alinierea la normele europene in domeniu, atat in ceea ce priveste mediul, cat si din punct de vedere al tehnologiei, a determinat acumularea unor noi datorii, atat din surse bancare, cat si sub forma de imprumut din partea actionarului majoritar, dar aceasta forma de indatorare se inscrie in categoria politicii financiare general valabila pentru o societate comerciala aflata in curs de modernizare.

Printre efectele obtinute ca urmare a eforturilor financiare, se numara si eliminarea intermediarilor in furnizarea nutreturilor, necesarul de furaje fiind produs acum prin forte proprii, dar si diminuarea considerabila a sumelor datorate bugetelor de stat, in paralel cu pastrarea si chiar majorarea numarului de salariati, "Avicola" Iasi fiind deservita acum de peste 450 de angajati.

Saptamanalul IASI INVEST este editat la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetul Iasi.

IASI INVEST se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri).