Urgia apelor s-a abatut asupra comunelor Tarlisua, Spermezeu, Zagra si Caianu Mic din judetul Bistrita-Nasaud marti dupa-masa. Ruperea de nori, aluviunile si bustenii adusi de pe versanti au maturat in calea lor oameni, animale, case, culturi, masini de zeci de mii de euro.

Calamitatile fara precedent i-au lasat pe oameni fara agoniseala de o viata, descumpaniti si neputinciosi si au atras la fata locului o pleiada de oficiali, printre care si pe presedintele Traian Basescu.

Armata, jandarmii si fortele Politiei si-au mutat cartierul general in zona de mai multe zile pentru a da o mana de ajutor si, mai ales, pentru a-i cauta pe cei noua localnici dati oficial disparuti. Pe langa apa si paine, satenii desculti, in special copiii, care au sustinut examenul de capacitate printre morti si durere, au avut parte de autografe si hohote din partea lui Traian Basescu.

Tsunami la Tarlisua

Marti la pranz, nimic nu prevestea nenorocirea ce avea sa se abata asupra localnicilor din Tarlisua. De plouat, nu ploua mai deloc, viata isi urma cursul de zi cu zi. Asta pana la orele 16.00 cand un zgomot asurzitor urmat de o rupere de nori i-a scos pe toti din case sa vada ce se petrece. “Ziceam ca o cazut o bomba.

Am iesit sa vad ce-i baiu cand o aparut puhoaiele de lemne si noroi de peste doi metri”, povesteste o femeie plina din cap pana in picioare cu noroi. A ramas pe drumuri, nu-si mai gaseste jumatate din animalele din gospodarie si a scapat cu viata doar pentru ca au ajutat-o niste vecini sa urce pe coasta.

Acolo s-au refugiat localnicii din Tarlisua, de unde au privit neputinciosi cum potopul le ingroapa casele, le intoarce masinile cu rotile in sus, le fura animalele si le ingroapa sub aluviuni vecinii. Deznadajduiti au asteptat ca furtuna sa se potoleasca. “N-a plouat nici un pic. Gandesti ca din cer cadea cascada Niagara. Am crezut ca nu scapam de loc.

M-am agatat de tata”, povesteste un copil care a doua zi a sustinut examenul de capacitate. Cand norii s-au golit, satenii au incercat cu greu sa vada ce le-a mai ramas in picioare din gospodariile, de-acum plutitoare.

Apele s-au retras foarte repede, dupa doar cateva ore, iar dupa miezul noptii au aparut jandarmii si militarii, in frunte cu prefectul Szilagzi Ioan. Au inceput sa caute mortii si sa decolmateze drumul blocat de mal, busteni, acoperisuri, plapumi, electrocasnice. Cautarea celor disparuti a fost si mai este ingreunata de malul gros si sutele de metri cubi de lemn care acopera zona.

In miezul zilei de miercuri, in curtea scolii generale din comuna Caianu Mic a aterizat cu un elicopter generalul-maior Vladimir Secara, comandantul Inspectoratului National pentru Situatii de Urgenta care a preluat fraiele operatiunilor. Cartierul general a fost stabilit la o primarie, de unde generalul Secara a tinut legatura cu secretarul de stat din MAI, Victor Paul Dobre.

Pe langa faptul ca in zona nu exista semnal pentru telefoanele mobile, comunicarea a fost ingreunata si de caderile de curent si telefonie fixa provocate de urgie. “Din jurul pranzului am sosit la Bistrita.

Am avut o scurta sedinta cu Inspectoratul Judetean pentru Situatii de urgenta, unde au fost stabilite masurile de prima urgenta, respectiv asigurarea legaturilor telefonice in zona, atat pentru coordonarea actiunii, cat si pentru nevoile cetatenilor.

Apoi refacerea liniilor electrice, asigurarea asistentei medicale de urgenta in special pentru persoanele in varsta, pentru femeile gravide, familiile cu copii mici.

Am lucrat si la asigurarea locurilor de cazare pentru persoanele sinistrate, in prezent fiind asigurate 60 de locuri la preventoriul TBC de la Ilisua, si pentru asigurarea bunurilor de prima urgenta, respectiv 6000 de litri de apa minerala si 400 de paini, urmand sa mai vina un transport azi.

In acelasi timp cu fortele specializate de la politie si jandarmi a inceput cautarea persoanelor disparute si, cu personal specializat de la drumurile judetene, se deblocheaza caile de acces”, a declarat Secara in exclusivitate pentru publicatiile Trustului Gazeta.

Love, Base!

“Jale mare, doamna! Si nu stiu daca ati vazut ce-i mai sus. Eu am fost cu elicopterul! Care din voi a avut azi examen? Ati trecut clasa?” Examenul de capacitate a fost tulburat in comuna Caianu Mic de aterizarea in curtea scolii a celor doua elicoptere, care au si survolat zona, in premiera pentru sateni.

Daca in primul se afla generalul Vladimir Secara, cu al doilea elicopter a aterizat nimeni altul decat presedintele Traian Basescu. Zambitor si glumet, dupa o scurta sedinta de informare, organizata ad-hoc in sala profesorala a scolii, presedintele, vizibil slabit, a acceptat sa faca o baie de multime.

In timp ce oamenii din Caianu Mic (comuna cel mai usor afectata) isi varsau ofu-ul si se intindeau sa il atinga, Basescu a inceput sa imparta autografe elevilor care sustinusera capacitatea. Extrem de atent ca nici un copil sa nu ramana fara autograf, presedintele a impartit mangaieri pe crestet, zambete si hohote specifice.

La Caianu Mic, satenii fericiti ca il au in mijlocul lor au uitat de necaz si nu i-au cerut presedintelui altceva decat sa intervina pe langa profesori pentru ca elevii sa primeasca subiecte mai usoare la examen. Asta deoarece zonele grav afectate, presedintele nu le-a vazut decat din aer.

A refuzat invitatiile in gospodarii, a facut glumite cu Paloma si a bifat electoral tragedia in timp ce mai sus, pe vale, fortele de interventie cautau inca cadavrele celor disparuti, iar satenii deznadajduiti, ramasi dupa o viata de munca cu traista in bat, nu mai aveau lacrimi. “De ce n-a venit la noi? Ca s-a dus viata noastra pe apa sambetei. La tata i-a luat apa medicamentele.

Am tras copiii cu sarma din namol. Nu mai avem case, nimic nu mai avem. Numai locuri in cimitir”, se plangea o mama ramasa cu copiii sub cerul liber.

Au facut infarct din cauza socului

Bilantul preliminar, chiar si cel oficial este sumbru. “Avem patru comune care au fost afectate azi noapte: Tarlisua, Zagra, Spermezeu si Caianu Mic. Azi noapte la doua am auzit sa ajungem in zona. Sunt sase morti, sapte disparuti, in jur de 200 de animale, porci, vaci, cai, disparuti. Sunt complet distruse in jur de 30 de case. Peste alte 500 sunt afectate de inundatie.

Peste 1000 de hectare de teren agricol sunt sub apa, din care 800 de hectare sunt distruse complet. Fiecare primarie calculeaza pagubele in zilele urmatoare”, a declarat prefectul Szilagzi Ioan. Din cei sase morti, doi au facut infarct la vederea sinistrului. Neoficial insa, oamenii vorbesc de mai multi morti si mult mai multi disparuti, de 3000 de hectare de culturi afectate.

Daca autoritatile judetene si centrale au intervenit, in ajutorul sinistratilor fiind chemati inclusiv militarii Brigazii 81 Mecanizate, aflati sub comanda generalului Avram Catanici, satenii s-au declarat extrem de nemultumiti de prestatia autoritatilor locale, dedandu-se chiar la a-i injura pe unii primari.