De la 1 iulie, primariile din sase localitati ale judetului Alba intra in faliment. Asta inseamna ca nu vor mai avea bani nici macar ca sa plateasca salariile functionarilor, asa ca despre lucrari edilitare sau alte asemenea... adio!

Cele sase primarii sunt cele din Zlatna, Ceru Bacainti, Ponor, Ramet, Radesti si Poiana Vadului. Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel, care a si explicat cauza acestei situatii.

La baza sta o ordonanta de guvern privind modul in care se aloca fonduri din bugetul CJ Alba bugetelor locale. Formula nu are insa nimic de-a face cu realitatea fiind o pura abstractiune matematica cu efecte perverse in aplicare.

Astfel ajung sa nu beneficieze de sprijin exact comunitatile sarace care evident sunt primele care au nevoie de ajutor. Dar Ministerul Finantelor se invarte in lumea lui abstracta, departe, foarte departe de cea reala!

Pana la aparitia acestei ordonante, consiliile judetene echilibrau bugetele locale in functie de nevoi. CJ Alba a sesizat Ministerului de Finante situatia de vreo trei-patru ori, dar nu a primit nici un raspuns. Si nici vreo rectificare de buget nu se intrevede.

Ion Dumitrel a mai adaugat ca de la 1 septembrie alte 30 de comune vor ajunge in faliment.