La Blaj s-a desfasurat de curand sesiunea inaugurala a Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, ridicata la rangul de Arhiepiscopie Majora de catre Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, ne-a informat purtatorul de cuvant al institutiei bisericesti, Adin Pop.

La lucrari au participat PF Lucian Muresan, arhiepiscop major, PS Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea Mare, PS Alexandru Mesian, episcop eparhial de Lugoj, PS Florentin Crihalmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, PS Ioan Sisestean, episcop eparhial de Maramures, PS John Michael Botean, episcop eparhial de St. George in Canton, Ohio (SUA), IPS George Gutiu, arhiepiscop emerit.

Intalnirea, prezidata de catre PF Lucian, s-a deschis cu o rugaciune, iar a doua zi s-a oficiat o Sfanta Liturghie in capela de la sediul arhiepiscopal si s-a elaborat decretul de constituire a Sinodului Episcopilor, fiind, totodata, aprobat Statutul de functionare al Sinodului Episcopilor.

A fost ales Sinodul permanent, care va fi format din PF Lucian-presedinte, PS Florentin si PS Virgil, membri alesi, secretarul Sinodului va fi PS Virgil, iar notarul, pr. William Bleiziffer. Intalnirea sinodala s-a incheiat cu o rugaciune oficiata in Catedrala "Sfanta Treime" din Blaj, iar urmatoarea intalnire ordinara a Sinodului va avea loc in zilele de 23 si 24 octombrie 2006.