Presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel a declarat revoltat, in cadrul conferintei de presa a PD Alba, ca Guvernul Romaniei si Parlamentul au legiferat vanzarea pe nimic a unor spatii care nici macar nu le apartin. Este vorba despre spatiile aflate in proprietatea administratiilor judetene si locale in care functioneaza cabinete medicale.

Aceasta tema a mai fost discutata si disputata la aparitia ordonantei de urgenta 110/2005 si atunci deja reprezentantii administratiilor locale s-au declarat impotriva prevederilor prin care erau obligati sa vanda aceste cabinete.

Acum beleaua este si mai mare pentru ca legea prin care ordonanta a fost aprobata stabileste si preturile de vanzare. Acestea sunt ridicol de mici. Spre exemplu, in Bucuresti cel mai mare pret este de 70 euro/mp.

Daca s-ar aplica acest pret la Alba Iulia, intreaga cladire a Policlinicii de stomatologie s-ar vinde cu suma fabuloasa de circa 50.000 de euro, adica la pretul unui apartament de trei camere.

Dar pentru ca la Alba Iulia nu se aplica preturile din Bucuresti, ci unele mai mici, atunci s-ar ajunge la circa 20.000 de euro, contravaloarea unei garsoniere mai rasarite.

"Eu sunt de acord sa vindem aceste spatii, dar cred ca guvernul trebuie sa ne lase sa le vindem la valoarea pietei. Oricum noi suportam toate cheltuielile tranzactiei, ceea ce mai reduce din suma pe care o incasam. Si multe din aceste spatii au fost construite din banii nostri ai tuturor pentru binele comunitatii.

Acum guvernul vine sa satisfaca o anumita clientela politica", a declarat Ion Dumitrel. Ceea ce nu este corect, spunem noi. Iar daca este vorba si despre niscaiva teren de cumparat tot in temeiul aceleiasi legi, atunci pretul este de 1 euro/mp indiferent unde este acest teren.

Revoltator! Iar toate acestea se intampla in contextul in care multe administratii publice locale si judetene se confrunta cu lipsa acuta de spatii.

Unele dintre ele nici nu au sedii proprii, vezi si cazul CJ Alba, stau in chirie, sau in spatii care trebuie retrocedate (alta lege prea putin gandita in consecintele ei pe termen lung in dezvoltarea comunitatilor) si deci trebuie sa construiasca altele.

Poate ca sumele primite din vanzarea la pretul pietei a cabinetelor medicale ar fi ajutat putin la usurarea sarcinii in aceasta problema. Sau oricum ar fi fost un plus la bugetele locale si judetene, care s-ar fi putut traduce in rezolvarea altor probleme ale comunitatii. Dar asa... daca vreti ca guvernul sa va fie binevoitor, urmati cu totii cursuri de medicina!