Un politist de frontiera din localitatea bihoreana Valea lui Mihai a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunal pentru infractiunea de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. Din informatiile furnizate de anchetatori reiese ca agentul Tudor Nelu M.

a primit, in perioada 2005-2006, peste 3.000 de euro mita de la calatori pe care, contra sumelor de bani, nu-i implementa in baza de date a Politiei de Frontiera.

In luna ianuarie a acestui an, in urma unei anchete a DGA a fost arestat agentul Bujor Petrica C. din cadrul Serviciului Politiei de Frontiera Valea lui Mihai.

In acelasi dosar, in urma cercetarilor efectuate de catre aanchetatori, s-a descoperit ca si agentul Tudor Nelu M., din cadrul Politiei de Frontiera Valea lui Mihai, contra unor sume de bani, nu implementa in baza de date persoanele care depasisera termenul legal de sedere in strainatate.

"Conducatorii mijloacelor de transport persoane, din cauza curselor regulate efectuate, erau in legatura directa cu politistul de frontiera si adunau sumele de bani de la persoane cu termenul de sedere in strainatate depasit, care erau ulterior oferite ca mita agentului Tudor Nelu M., in scopul neindeplinirii atributiilor de serviciu", se arata intr-un comunicat al DGA.

Ofiterii au descoperit ca numai in luna decembrie 2005, Tudor Nelu M. si-a rotunjit veniturile cu 3.400 de euro, bani proveniti de la romanii cu termenul de sedere in strainatate depasit si care ii ofereau politistului sume cuprinse intre 150 si 200 de euro.

Astfel, potrivit anchetatorilor, un astfel de caz este cel al lui Iulian V., care era plecat in Italia din ianuarie 2005, unde a stat fara forme legale si care a depasit termenul de sedere cu trei luni, i-a dat soferului microbuzului cu care se intorceau acasa 200 de euro care a fost platita politistului pentru a-i rezolva intrarea in tara prin Vama Valea lui Mihai.

Potrivit anchetatorilor, un alt transport de persoane, efectuat de catre Ciprian M., pe ruta Italia - Romania, tot prin punctul de trecere a granitei, s-a facut pe 12 decembrie 2005, cand au intrat in tara trei persoane care au depasit termenul de sedere in strainatate fara a fi implementate in baza de date.

"Modul de operare, folosit de catre transportatorul Ciprian M., cat si de politistul de frontiera, a fost acela ca transportatorul le-a promis celor trei persoane ca, daca vor achita 200 de euro, le va rezolva intrarea in tara fara a fi aplicata nici o interdictie", mai este mentionat in comunicatul emis de DGA.