Presedintele PD, Emil Boc, si-a prezentat raportul de activitate la finalul primilor doi ani petrecuti in functia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Daca el considera drept cea mai importanta realizare a sa normalitatea politica din oras, edilul nu a reusit sa inlature starea de provizorat din administratia locala.

De data aceasta, Boc a evitat sa isi mai acorde singur nota, asa cum a facut la finalul primului an de mandat.

Primarul a trecut la capitolul "realizari" construirea a doua blocuri de pe Calea Floresti, incepute de fostul edil, Gheorghe Funar, precum si pornirea mai multor parteneriate legate de ridicarea unor cartiere de locuinte in oras. Cel mai important ar fi Cartierul Tineretului, adjudecat de compania "Polus Real Estate", companie condusa de patronul echipei "CFR Ecomax" Cluj, Arpad Paszkany.

In schimbul celor 203 hectare de teren din Someseni, administratia locala va primi gratis 384 de locuinte.

O alta realizare a actualului primar ar fi deblocarea contractului cu "CasaRom", legat de ridicarea unui cartier in zona Borhanci. Toate aceste proiecte par, insa, modeste, in conditiile in care numarul cererilor pentru acordarea de locuinte depaseste 5.000. In perioada 1992-2004, Primaria a vandut 70.000 de locuinte fara sa incaseze prea multi bani. Mai mult, alte 4242 de imobile vor trebui retrocedate in perioada urmatoare.

De asemenea, in cei doi ani de mandat a lui Boc, numarul strazilor din oras a crescut de la 833 la 866. A scazut, in schimb, numarul strazilor neasfaltate de la 390 la 366 si au fost asfaltate 86 de strazi. Un program care ar urma sa se desfasoare timp de patru ani si care a inceput din 2005 se refera la asfaltarea a 288 de strazi.

Boc si-a asumat la capitolul "realizari" si prelungirea Bulevardului Muncii spre Apahida, precum si proiectul, deocamdata existent doar pe hartie, referitor la centura de ocolire a municipiului prin Valcele. Proiectul dateaza din timpul guvernarii PSD.

Tot la capitolul "realizari", prima-rul PD aminteste inceperea demersurilor pentru construirea a trei parcari supraetajate. Numai ca in doua dintre cazuri, initiativa edilului a produs scandal public, dupa ce lucrarile au fost date, fara licitatie, unor apropiati ai Aliantei PNL-PD.

Este vorba de omul de afaceri Cristian Dulau, care ar urma sa construiasca o parcare pe un teren luat Bibliotecii Centrale Universitare, precum si de parcarea din Marasti, data consilierului ministrului Agriculturii, liberalul Mircea Chertes.

Sub presiunea dezvaluirilor din presa, Emil Boc a anulat contractul initial de concesiune si a organizat o licitatie. Surpriza, aceasta a fost castigata tot de firma condusa de Chertes.

Investitiile CJ, "confiscate" de primar

Totodata, Boc a trecut la capitolul "realizari" si investitiile de 450 de milioane de dolari realizate in oras. Numai ca pe lista primarului se afla si cele mai importante investitii aduse de Consiliul Judetean. Asa ar fi, de pilda, cele doua parcuri "Tetarom".

Edilul a motivat faptul ca a trecut pe lista realizarilor sale investitiile negociate de presedintele CJ, Marius Nicoara (PNL), prin aceea ca si municipalitatea are un mic pachet de actiuni la compania publica ce administreaza parcurile "Tetarom" si pentru ca administratia locala ar fi dat cele mai multe avize si autorizari.

La capitolul "realizari" mai figureaza si atragerea unor fonduri de la bugetul de stat. Doar in anul 2005, Clujul a primit de doua ori mai multi bani de la Guvern decat in cele trei mandate ale lui Gheorghe Funar.

Strategia de dezvoltare, ramasa la faza de proiect

Pe de alta parte, primarul a evitat sa vorbeasca prea mult despre nerealizarile sale. Dupa doi ani de la instalarea sa in functie, strategia de dezvoltare a orasului exista doar in stadiul de proiect. Statutul angajatilor Primariei a ramas neclarificat.

Ei nu stiu daca sunt functionari publici sau nu, dupa ce fostul prefect PSD al judetului, Vasile Soporan, a atacat in instanta dispozitia fostului primar PRM Gheorghe Funar, prin care angajatii Primariei erau declarati functionari.

Mai mult, un post-cheie din administratie, cel de secretar al Consiliului Local, este ocupat tot cu titlu interimar. Actualul secretar Mircea Jorj a fost detasat de pe un post care nu mai exista, in anul 2003, printr-un ordin al prefectului.

De atunci, la Primarie Boc a venit in locul lui Funar, iar la Prefectura, in locul lui Vasile Soporan a venit Valentin Cuibus, in locul lui Cuibus a venit Mihail Hardau, iar in locul lui Hardau a venit Alin Tise. Secretarul a ramas tot detasat.

In schimb, primarul a reusit sa isi angajeze apropiatii la conducerea principalelor servicii din administra-tia locala. Ca sa nu lase loc nici unui dubiu, Emil Boc a anuntat numele acestora inaintea organizarii vreunui concurs.