Trecerea timpului si chiar venirea la putere a „dusmanilor” din Alianta nu au reusit sa limpezeasca apele in privinta modului in care Organizatia Judeteana a Partidului Social Democrat si-a dobandit si folosit actualul sediu.

Scandalul a izbucnit la inceputul anului 2003, cand PSD se afla la apogeul dictaturii sale, dupa ce Petre Stanca, pe atunci presedintele filialei constantene, a considerat ca are suficient spate politic si isi poate permite sa dezvaluie public o parte din dedesubturile afacerii.

Stanca a povestit atunci cum au pus pesedistii constanteni mana de la mana 10 miliarde lei si au cumparat, in decembrie 2001, hotelul Astoria, fostul hotel al PCR. Tranzactia a fost incheiata in numele Fundatiei Secolul XXI, al carei presedinte este Victor Ponta, si la care Petre Stanca este membru fondator.

Daca tot erau la putere, au stiut sa gaseasca punctele slabe ale legii si nu au mai platit nici impozit pentru hotelul din buricul targului. Au trecut imobilul din Mircea cel Batran nr.102 pe numele unui SRL si si-au vazut linistiti de treaba.

S-ar putea sa-i scoata din aceasta stare, dar si in strada, AVAS-ul: firma care avea in grija sediul PSD nu mai exista din iulie 2005, dar a „omis” sa-si plateasca asigurarile de sanatate. Problemele au inceput sa apara in momentul in care, desi nu platea nici un sfant la stat, Astoria a inceput sa mearga din ce in ce mai rau.

„Geniul” financiar al lui Petre Stanca, antipatiile politice ale eventualilor clienti, ghinionul cosmic sau banalele spalari de bani (operatiuni prin care o firma scoasa la vedere este sacrificata, ca paravan pentru infractiuni care tin deja de crima organizata) au dus la moartea clinica a hotelului.

Imobilul care a functionat in paralel si ca sediu de partid si ca hotel destinat turistilor a inregistrat intre 2002 si 2004 pierderi totale de peste 430 milioane lei si datorii care au urcat de la circa 232 milioane lei in 2002, la peste 503 milioane in 2004.

Era si greu sa se descurce cu ditamai hotelul singurul angajat al firmei (unul singur!), potrivit datelor aflate de la Ministerul Finantelor. In aceste conditii, nu mai mira pe nimeni faptul ca pe 27.07.2005 este radiata de la Registrul Comertului firma social-democrata care administra hotelul, SC Astoria 21 SRL.

Apartenenta firmei la aria de „acoperire” a PSD-ului lui Stanca este evidenta, atat SRL-ul, cat si Fundatia XXI, cea care l-a cumparat, avand in componenta acelasi numar, desi scris in grafii diferite.

Ca si Astoria, Petre Stanca are datorii la AVAS

Problema cel putin jenanta pentru PSD in acest moment nu este disparitia firmei Astoria 21 (curios, nimeni nu stie cine administreaza acum sediul PSD, care a devenit un fel de hotel al fantomelor), ci datoriile ramase in urma ei.

Implicarea numelui lui Petre Stanca in aceasta poveste nebuloasa nu este deloc hazardata: actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean Constanta a infiintat Fundatia Secolul XXI cu putin timp inainte ca aceasta sa cumpere hotelul Astoria, Stanca este cel care a dezvaluit primul aceasta afacere, dand si cele mai multe amanunte, ca unul care se implica serios in problema.

Asa cum a explicat el in 2003 cum va renova si moderniza hotelul, inclusiv cu o crama, la fel ar trebui sa explice acum cum de a reusit Astoria 21 sa faca de ras PSD, neachitandu-si datoriile catre Casa de Ajutor de Sanatate si ajungand pe „lista rusinii” AVAS.

Datoria este ridicola, de doar 7.440.300 lei, dar social-democratii constanteni au fost probabil adusi la sapa de lemn de cele 10 miliarde stranse acum cinci ani, pentru cumpararea hotelului, astfel incat nu au mai gasit si pentru plata CAS-ului.

Si mai apare aici o similitudine stanjenitoare intre destinul Astoria si cel al lui Petre Stanca: si fruntasul pesedist face parte dintre proscrisii AVAS-ului, datorand bugetului sanatatii constantene „exorbitanta” suma de 2.950.000 lei, bani pe care firmele sale SC Comtours SRL si SC Comser SRL refuza sa le acorde bolnavilor din Constanta.