Prima editie a "Festivalului Cetatilor Dacice" a debutat sambata, 24 iunie, intr-o atmosfera de mare sarbatoare, specifica perioadei demult apuse, in prezenta prefectului Cosmin Covaciu, presedintelui CJ Alba - Ion Dumitrel, vicepresedintelui Florin Marginean, precum si a altor oficialitati.

Manifestarea a fost organizata de Consiliul Judetean Alba, in parteneriat cu Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Directia Silvica Alba, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea culturii traditionale Alba si Primaria comunei Cricau.

Pentru inceput, in parcul situat in centrul civic al comunei a fost dezvelit bustul lui Decebal, sculptat in piatra. Unele izvoare istorice spun ca la moartea sa, in urma cu 1900 de ani, capul marelui rege dac ar fi fost ingropat la Piatra Craivii, cetate situata in perimetrul comunei Cricau, ceea ce a condus la organizarea festivalului in aceasta zona.

Trebuie sa amintim ca in centrul localitatii se mai afla Monumentul eroilor din primul si al doilea razboi mondial, precum si un alt monument dedicat lui Axente Sever si lui Avram Iancu.

Preotul paroh Petru Medrut a oficiat o slujba de sfintire a bustului lui Decebal, iar apoi au rostit scurte alocutiuni prefectul Cosmin Covaciu si primarul comunei Cricau, Emil Lupsan. In continuarea manifestarilor a fost inaugurat Muzeul satului, situat in incinta Scolii generale din Cricau.

La toate evenimentele amintite au luat parte multi localnici, unii dintre cei ce au plecat de-a lungul anilor la oras si au revenit acum la aceasta mare sarbatoare; au fost numerosi si cei care nu sunt legati sufleteste de comuna, dar si-au dorit sa nu piarda acest festival unic in zona noastra.

La orele amiezii, pe Stadionul "Reiciur" din centrul Cricaului s-a dat startul in concursul sportiv "Decatlonul dacic", care a cuprins desigur zece probe la care au luat parte echipe din localitatile Cricau, Sasciori si Cugir.

Concurentii si arbitrii au purtat vesminte dacice, "echipamentul" sportivilor constand in itari, ii si opinci. Tabela de marcaj era alcatuita din pari ascutiti, iar pentru fiecare proba castigata se infigea in par cate o macheta reprezentand un cap de roman. Echipele participante la concurs, formate din 5 "daci", s-au intrecut in probe care au amintit de obiceiurile dacilor adevarati:

"Sulitasul cetatii" - aruncarea sulitei de la distanta - locul 1 - Cugir, 2 - Cricau, 3 - Sasciori; *"Bratul de fier" - skandenberg - 1. Cricau, 2. Sasciori, 3. Cugir; *"Arcul viteazului" - tir cu arcul - 1. Cugir, 2. Sasciori, 3. Cricau;

"Voinicul din cetate" - aruncarea bolovanului - 1.Cricau, 2. Cugir, 3. Sasciori; *"Indemanare si curaj" - cataratul pe catarg - 1. Cricau, 2. Cugir, 3. Sasciori; *"Luptatorul" - concurs de tranta - 1. Cricau, 2. Sasciori, 3. Cugir;

"Rapid si puternic" - ridicarea si transportul greutatilor - 1. Cricau, 2. Cugir, 3. Sasciori; *"Sa ne unim fortele" - concurs de tras franghia - 1. Cugir, 2. Sasciori, 3. Cricau;

"Cel mai iute de picior" - stafeta, alergare cu mielul in spinare - 1. Cricau, 2. Cugir, 3. Sasciori *"Pocalul dacic" - concurs de baut vin - 1. Sasciori, 2. Cricau, 3. Cugir.

In clasamentul general, pe primul loc s-a clasat echipa comunei Cricau, urmata de cea a Cugirului, iar locul trei a fost ocupat de echipa din Sasciori. Castigatorii au fost recompensati cu premii in vin, cupe de lut aidoma acelora din vremea dacilor, dar si cu medalii care sa le aminteasca de acest inedit festival.

Festivalul a continuat cu cascadorii ecvestre prezentate de Lae si Robert Draghici si de Lucian Forda, urmate de un spectacol folcloric, iar la orele serii au fost arse rugurile, simbolul cetatilor dacice, ritual obisnuit in vremea dacilor.

Nu putem incheia aceste randuri fara a remarca excelenta reusita a organizatorilor de a reconstitui atmosfera de acum 1900 de ani. A fost prilejul sa ne reamintim cu totii ca avem cetati dacice care pot constitui, in viitor, importante obiective turistice.

Dupa ce drumul de acces spre Piatra Craivii va fi amenajat, urmatoarele editii ale festivalului vor fi organizate chiar in aceasta zona, unde localnicii obisnuiesc ca de Sanzaiene, in 24 iunie, sa urce la Cetatea de la Piatra Craivii.