Este strungar de meserie si e lipsit de rafinament. Cand merge pe strada, ii place sa bage capul in pamant. E mai inteligent decat pare. Are mai multe firme de constructii si adora “tata” bugetului local. Pe care o suge pana la ultima picatura. Isi schimba apartenenta politica dupa cum bate vantul. A avut un moment cand a simtit ca i se rupe craca.

I s-au muiat picioarele cand PSD a pierdut alegerile. Datorita banilor, si-a pastrat postul de vicepresedinte in Consiliul Judetean Bihor. Desi a jurat credinta vesnica la social-democrati, s-a mutat in PD. Iubit in noul partid ca apa in cizme, Gavrila Ghilea este exemplul tipic al politicianului fara scrupule. Care calca pe cadavre pentru a-si atinge scopul: banii. Pentru ca locuieste in Romania, ramane deocamdata in picioare.

Licitatie rusinoasa

La fel ca toate licitatiile organizate de Consiliul Local (CL) Oradea, cea privind reabilitarea strazii Republicii a fost cel putin rusinoasa. Pentru ca intrarea se face doar cu “dedicatie”.

La cea mai importanta licitatie scoasa la mezat de CL, au participat doar doua firme: SC Construct Mod SRL Oradea si firma rezultata din asocierea dintre SC Constructii Bihor SA si SC Selina Bihor. Adica firma lui Gavrila Ghilea si cea a lui Beniamin Rus.

Caietul de sarcini a fost predat in 21 martie 2006, iar comisia de licitatie a fost formata din Mihai Groza, viceprimar, Dumitru Fildan, director Directia Tehnica, Aurelia Tent, director adjunct Directia Tehnica, Andrei Luncan, arhitect-sef, Valentin Trifan, sef Serviciu Licitatii de la Directia Patrimoniu si Corina Vlaic, inspector la Directia Patrimoniu.

“Comisia a decis ca cea mai buna oferta a avut-o Asocierea Constructii Bihor & SC Selina Bihor”, spune Dumitru Fildan, directorul Directiei Tehnice. ”Consiliului Local a pus la dispozitie 46,4 miliarde lei plus 7 miliarde TVA pentru executarea acestei lucrari. Contractul a fost semnat in 17 aprilie 2006, iar termenul de predare este 30 septembrie 2006.

La baza deciziei comisiei a stat pretul si garantia de buna executie”, mai spune Fildan. Functionarii Primariei au dat de inteles ca s-a ales cea mai buna varianta, iar oradenii au fost “aburiti” ca vor avea un centru de invidiat. GAZETA DE ORADEA a descoperit, insa, manariile din spatele acestei afaceri.

Deosebit de fructuoase pentru cuplul Ghilea-Rus si… paguboase pentru Consiliul Local si implicit pentru oradeni.

Pavaje chinezarii

In conditiile in care nici firma lui Ghilea si nici cea a lui Rus nu beneficiaza de o tehnologie avansata, care sa poata prelucra pavaje stradale, era nevoie de o noua firma care sa mascheze murdaria din spatele afacerii.

Asa a aparut pe tapet firma SC CMC Carbunari SRL, inregistrata la Registrul Comertului din Baia Mare, care de fapt este doar “parghia” prin care cei doi afaceristi au crezut ca pot pacali intreaga suflare oradeana. CMC Carbunari SRL este de fapt firma prin care Gavrila Ghilea aduce pavajele tocmai din China.

Un container, care poate suporta greutatea de 22 de tone, adus din China costa 5.500 de dolari. La aceasta suma se adauga inca 1.600 de dolari taxe de transport si de manipulare. Asta in conditiile in care transportul ajunge in Portul Constanta dupa 45 de zile.

“Afacerea este o inginerie financiara prin care bugetul local este clar pagubit”, spune F.I., inginer constructor care doreste sa-si pastreze anonimatul. “Bucata de pavaj este de fapt praf de granit si polimeri. In Romania exista granit natural la un pret mult mai bun”, sustine F.I.

Consilierii locali nu infirma faptul ca la mijlocul afacerii mai este o firma din Baia Mare. “Nu e problema noastra. Este problema constructorului cu ce firme lucreaza si de unde se aduc pavajele”, spune Dumitru Fildan. “Intr-adevar exista un parteneriat semnat intre Constructii Bihor si o firma din Baia Mare pentru aducerea pavajelor.

Rolul nostru este acela de a urmari calitatea lucrarii si respectarea termenului de executie”, sustine Valentin Trifan, de la Licitatii. “Este nevoie de aproximativ 11.000 de metri patrati pentru a acoperi strada Republicii cu pavaj. Suma de 46,4 miliarde s-a stabilit pentru intreaga lucrare. Nu s-a stabilit insa o suma pentru acoperirea strazii cu pavaje”, mai spune Fildan.

Cu alte cuvinte, pe functionarii nostri nu-i intereseaza nici daca au alocat o suma prea mare pentru lucrarile de reabilitare a strazii Republicii, nici calitatea lucrarii. Ca doar in joc nu sunt banii lor.

Subiect tabu

Aurelia Tent era pana mai ieri o functionara marunta in cadrul Primariei. A capatat insa increderea lui Dumitru Fildan, seful Directiei Tehnice, si a ajuns membra in comisia de licitatie. E genul care executa tot ce i se cere. Tot. Ba mai mult decat atat este bagata “la inaintare” cand vine vorba de a ascunde documente de ochii presei.

“Doamna Tent hotaraste daca se pot face copii dupa contract”, spune Fildan. “Nu putem sa va dam o copie dupa contractul semnat intre primarie si Asocierea dintre Constructii Bihor si Selina pentru ca sunt clauze confidentiale. Exista o lege in acest sens”, vine raspunsul prompt si la comanda a Aureliei Tent. De ce sa stie oradenii unde se duc banii lor?

Anti Ghilea

Mihai Bar este presedintele PSD Bihor. Fost coleg de partid cu Ghilea, Bar a fost primul care s-a hotarat sa conteste public modul prin care actualul pedist isi face loc la tata bugetului local. “Cer organelor abilitate sa se sesizeze si sa verifice modul in care Gavrila Ghilea si firmele sale au castigat licitatia de reamenajare a pasajului pietonal de pe Republicii.

Organele abilitate sa se sesizeze, iar daca nu, subsemnatul va merge sa le sesizeze si va face cu manuta lui plangere penala”, spunea Mihai Bar in urma cu cateva saptamani.