Afacerea Iulius Mall scartaie din toate incheieturile sale ruginite. Atat de zgomotos incat autoritatile locale au inceput sa iasa la vanatoare si sa aplice amenzi pe santierul Iulius Mall din cartierul Gheorgheni.

De asemenea, scumpul partener de afaceri al Consiliului Judetean Cluj, Iulian Dascalu, a tras o teapa de zile mari tuturor clujenilor eludandu-se de la plata unor impozite si taxe locale in contul orasului Cluj-Napoca.

Saptamana trecuta, reprezentanti ai Primariei Cluj-Napoca, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Rutiere au descins la santierul Iulius Mall. Vizita s-a soldat cu o serie de amenzi.

Hatisul de pe santier

In urma unor sesizari ale vecinilor, sesizari cu privire la faptul ca autocamioanele de pe santierul Iulius Mall intra pe drumul public cu rotile murdare de noroi, reprezentanti ai celor doua institutii amintite anterior au descins pe santierul Iulius Mall.

Acolo au constatat veridicitatea tuturor sesizarilor si au aplicat amenzi atat pentru incalcarea Codului Rutier, cat si pentru incalcarea unor norme de mediu. Interesant este faptul ca initial s-a incercat aplicarea amenzilor catre societatile care lucreaza pe santier.

Numai ca pe santierul Iulius Mall se afla un hatis de sub antreprenori si subsubantreprenori. Astfel, pana la urma, amenzile au fost aplicate atat direct catre Iulius Group, cat si nefericitilor soferi, care, moral, nu au nici o vina.

Exemplul Garboli Conicos

De asemenea, viceprimarul Adrian Popa a declarat ca intentioneaza ca in urmatoarea sedinta de consiliu local sa propuna o hotarare prin care toti constructorii de imobile mari, “detinatori” de santiere mari, sa fie obligati sa detina pe santier “gropi de curatire” a utilajelor si, mai mult, sisteme hidraulice de ridicare a utilajelor - precum aparatura italienilor de la

JV Garboli Conicos Tirena Scavi, societatea care se ocupa de modernizarea a 288 de strazi din municipiul Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte, nu va fi de ajuns ca pe rotile murdare de noroi ale camioanelor sa se dea cu banalul jet de apa de la furtun.

Clujenii, trasi in piept

GAZETA si Buna Ziua, Ardeal au atras atentia in repetate randuri ca, in ciuda unei sentinte pronuntata de Tribunalul Mures, conform careia contractul de asociere dintre Iulius Group SRL Iasi si Consiliul Judetean este suspendat, lucrarile la mall-ul din Cluj continua.

Pe de alta parte, cele doua publicatii au prezentat o alta jonglerie a lui Dascalu: autorizatia de construire a fost emisa la cererea Univers T, pentru Iulius Grup. Smecheriile la care a recurs omul de afaceri iesean nu se termina aici.

Asa cum indica placa de identificare a constructiei de pe santierul din Gheorgheni, beneficiarul constructiei este SC Iulius Mall SRL Cluj, o societate nou infiintata de Dascalu - la care, potrivit datelor Registrului Comertului, apar ca actionari persoana fizica Iulian Adrian Dascalu si Iulius Group SRL Iasi.

Cu toate acestea, in contractul de asociere cu Consiliul Judetean, in vederea construirii mall-ului, figureaza o alta persoana juridica, mai exact SC “Iulius Group” SRL cu sediul in Iasi.

Asta, cu toate ca in caietul de sarcini pentru construirea unui mall la Cluj se specifica negru pe alb ca societatea castigatoare a licitatiei trebuie sa aiba sediul fiscal la Cluj. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Kerekes Sandor, a recunoscut toate acestea intr-o discutie cu un redactor al Trustului GAZETA.

Cu toate acestea, Consiliul Judetean Cluj s-a asociat nu cu Iulius Mall Cluj, societate infiintata in Cluj, ci cu Iulius Group, inregistrata in Iasi. Astfel, taxele si impozitele platite de mall-ul lui Dascalu vor ocoli Clujul. Socant de-a dreptul. Fie ca vicepresedintele CJ Cluj nu stie cu cine s-a asociat institutia pe care o conduce, fie ca incearca sa acopere mizeria lui Dascalu.

Cert este ca din intreaga megaafacere pusa la cale de greii din administratia judeteana, cot la cot cu omul de afaceri iesean, clujeanului de rand nu-i revine nici un leu. Nici macar sub forma de taxe.

“In caietul de sarcini se prevedea ca Consiliul sa se asocieze cu o societate din Cluj, pentru ca impozitele sa ramana la Cluj. De aceea s-a creat noua societate Iulius Mall Cluj SRL, cu care Consiliul s-a asociat” - Kerekes Sandor, vicepresedinte Consiliul Judetean Cluj.