Cata lume stie ca Monica Tatoiu, reprezentantul firmei de cosmetice “Oriflame”, a fost angajata a societatii de comert exterior a Securitatii, “ICE Dunarea”? Ei bine, acesta este adevarul care s-a dorit a fi tinut in secret. Tot in secret s-a dorit a se pastra si faptul ca Victor Tatoiu, sotul Monicai, a fost un apropiat colaborator al lui Dan Voiculescu.

Cu toate acestea, Victor Tatoiu afirma, prin diferite cercuri, ca, pentru el, Voiculescu nu reprezinta decat un “securist ordinar”. Atunci, el ce este? Asa se explica de ce Monica Tatoiu a intrat in partidul condus de catre Voiculescu, dupa ce ani de-a randul a fost un sustinator din umbra al acestui partid.

Toate acesta sunt relatate intr-o nota informativa din dosarul de securitate al sotilor Tatoiu. Tot in respectivul document se mai arata ca Victor Tatoiu ar fi sustras mai multe dosare ale unor colaboratori ai societatii conduse de Voiculescu, pe care le scoate atunci cand este “nevoie”.

Evenimentele din ’89 au gasit-o pe Monica Tatoiu angajata a ICE Dunarea, alaturi de persoane ca Vasile Voloseniuc, fost presedinte al Bancii Romane de Comert Exterior (BRCE), Gheorghe Crainiceanu, fost vicepresedinte al bancii mentionate, azi actionar si administrator al unor firme controlate de familia Voiculescu, Rodica Vlaicu (fost angajat al BRCE), care administra direct contul societatii “Crescent” (tot a Securitatii), Dan Pascariu, fost vicepresedinte pentru operatiuni internationale al BRCE, si alte persoane care ocupa diverse functii prin firmele familiei liderului Partidului Conservator (PC). Practic, majoritatea colaboratorilor lui Voiculescu s-au reorganizat si au preluat diverse atributii in firmele acestuia sau ocupa diverse functii prin PC.

Un exemplu de implicare in tranzactiile internationale ale Monicai Tatoiu a fost actiunea din 1988, cand Romania a vandut ciment in Cipru prin intermediul firmei “Crescent”.

Tot “Doamna Oriflame”, potrivit notei informative, s-ar fi ocupat de transportul a 3.000 de tone de tabla catre SUA, cu mineralierul “Roseltin”, tranzactie efectuata prin societatea ICE Metalexport-Import (tot a Securitatii). Valoarea contractului a fost de 733.693 de dolari. Un alt transport de care s-a ocupat Monica Tatoiu a fost la 23 septembrie 1989.

Atunci, a fost exportata cantitatea de 7.600 de tone de otel a carui valoare a fost de 2.191.494 de dolari. Transportul marfii s-a facut cu nava “Felix” (coincidenta cu numele de cod al lui Voiculescu).

Conform respectivei note pusa la dispozitia presei de catre unii agenti ai serviciilor de informatii, satui, probabil, de demagogiile unor fosti sefi ai Securitatii care s-au transformat in lideri politici, in 2000, Monica Tatoiu ar fi reusit sa sustraga din Arhiva SRI unele documente referitoare la activitatea de dinainte de t89 a lui Voiculescu si a angajatilor fostei firme a Securitatii.

Bineinteles, totul a fost posibil cu aportul unor ofiteri, oameni de incredere ai lui Voiculescu. Probabil aceiasi care i-au protejat dosarul pana in urma cu o saptamana. Printre cei care ar fi furnizat documente din arhiva s-ar afla col. Gheorghe Badita, fost director al ICE Dunarea, g-ral Constantin Rotaru, fost dir. adj. la ICE Dunarea si dir. adj. la Serviciul de Informatii Externe, col.

Constantin Gavril, si el fost dir. adj. la aceeasi societate, g-ral Aristotel Stamatoiu, dir. Dunarea si fost sef al DIE, coloneii Constantin Anghelache si Nicolae Andronic, fosti sefi ai Compartimentului Aport Valutar Special.

Cu putin timp in urma, am primit la redactie o citatie in care eram informati ca atat autorul articolelor referitoare la abuzurile sotilor Tatoiu, cat si conducerea redactiei, au fost actionati in judecata pentru calomnie. De fapt, Victor Tatoiu ne-a spus inca de la primul articol publicat ca nu-l intereseaza ce se scrie despre el, dar ca nu accepta sa se scrie despre sotia sa.

In acest sens, ne-a cerut sa dam o dezmintire prin care sa-i dregem imaginea doamnei Tatoiu. Nu am putut sa facem acest lucru pentru ca mai multi vecini ne-au pus la dispozitie o scrisoare comuna pe care au semnat-o si au stampilat-o (stampilele unor firme care functioneaza in zona), prin care confirmau faptele sotilor Tatoiu.

Chiar daca cele relatate in ziarul nostru apartin vecinilor, Victor Tatoiu a sustinut ca nu trebuia sa publicam acele articole, intrucat unii dintre vecini sunt “patati”, dandu-l exemplu pe Alexa Constantin, fost ofiter SRI.

Nu vedem ce legatura au cele relatate de catre vecini cu faptul ca sunt unii dintre vecini “patati”?! Cu alte cuvinte, chiar daca cei doi au comis un abuz, care a deranjat o gramada de oameni - fapte constatate inclusiv de catre Primaria Capitalei - nimeni nu trebuie sa tina cont de aceste sesizari pentru ca cei care le fac ar fi “patati”?

A mai sustinut Victor Tatoiu ca nu este adevarat ca Strada Cretei, pe care locuieste, ar fi inchisa. Atunci cum explica faptul ca reporterul nostru, care facea poze pe strada pomilor ornamentali pe care-i planta ADP Sector 1, a fost luat pe sus de catre niste haidamaci ai unei firme de paza si dus in locuinta familiei Tatoiu? Se numeste cumva retinere si sechestrare ilegala de persoane?