Vineri, 23 iunie a.c., o rupere de nori a provocat o viitura ce a avut efecte de-a dreptul catastrofale la Aiud. Ati putut afla, din paginile cotidianului nostru, despre efectele dezastrului asupra gospodariilor din zona, asa ca nu voi insista asupra lor cu date seci, statistice.

Vreau sa insist, insa, asupra efectului catastrofal al viiturii asupra Bibliotecii Municipale "Liviu Rebreanu", din Aiud. Avand intrarea cu un prag destul de inalt, aceasta a fost oarecum ferita de "fluviul" ce a acoperit jumatate din sosea, chiar in zona centrala a municipiului.

Dar daca apa nu a depasit pragul intrarii, biblioteca a fost in schimb asaltata prin curtea interioara, tocmai unde se afla fosa septica a Primariei. Asadar, nu numai ca a fost inundata, ci si innamolita in dejectiile din closetele Primariei.

Este pentru prima data cand se intampla asa ceva, si credem ca "solutia tehnica" gasita de functionarii Primariei pentru a preintampina revarsarea fosei (o lada cu nisip si trei caramizi deasupra) a fost total nepotrivita.

Noi am gasit-o pe doamna Jenica Satmarean, director al institutiei, plangand de umilinta si de neputinta, cu poalele rochiei suflecate (ca si celelalte bibliotecare), cu picioarele in apa aceea mizerabila, respingatoare, straduindu-se sa o evacueze.

"Abia am scapat de o ciuperca, ce ne-a imbolnavit fondul de carte si, iata, apa asta mizerabila din closetele Primariei ne-a distrus parchetul nou, de stejar, si covoarele...", ne-a declarat dansa.

Apoi a adaugat, facand haz de necaz: "Poate ca asa, vazand ce s-a intamplat, Primaria si Consiliul Local Aiud isi vor indrepta mai mult atentia asupra institutiei noastre, care are nevoie de fonduri, de protectie si de sprijin.

Lucruri pe care le solicitam de mai bine de un an de zile, fara a fi bagati in seama." Deocamdata, singurul sprijin a venit din partea pompierilor aiudeni, care s-au luptat cu mizeria, cot la cot cu bibliotecarele...