Intalnirea Consiliului Civic Local din aceasta luna a avut ca tema principala de discutie Codul de conduita al functionarului public, realizat de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO), Filiala Cluj.

Principala sursa de informare a echipei din proiect a constituit-o baza de date obtinuta prin serviciile de consiliere oferite de LADO Cluj. Acest program de consiliere gratuita a cetatenilor a inceput in 1998, LADO Cluj obtinand informatii valoroase cu privire la comportamentul institutiilor fata de cetatean si cu privire la modul de implementare a legilor la nivel local.

Al doilea pas al proiectului a constat intr-o cercetare sociologica a functionarilor cu atributii de decizie din Primaria Cluj-Napoca, care a durat sapte luni. In intalniri saptamanale, directorii, sefii de servicii si birouri din Primarie au raspuns la intrebari despre felul in care sunt aplicate principiile si normele Codului de conduita al functionarului public.

Au fost chestionati si instruiti 21 de functionari cu atributii de decizie, analizandu-se problemele cu care se confrunta functionarul in relatia cu cetateanul si problemele care se pot ivi atunci cand aplica legile si promoveaza interesul public.

Sprijinindu-se rezultatele din proiect, LADO a organizat, in perioada 8-31 mai, un Atelier de instruire a functionarilor din Primarie la care au participat 6 formatori si 80 de functionari. Din proiectul LADO a rezultat Un Cod de conduita recomandat functionarilor din Primaria Cluj-Napoca.

Proiectul a fost realizat de LADO Cluj in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, fiind finantat in cea mai mare parte de Ambasada SUA la Bucuresti.

Proiecte similare au mai fost realizate la Bucuresti, Arad si Slatina, intreg demersul venind sa personalizeze pentru fiecare zona in parte prevederile legii 7/2004 privind codul de conduita al functionarilor publici si legii 477/2004 privind codul de conduita al personalului contractual din autoritatile si institutiile publice.

Coruptia din primarii

In proportie de 51% functionarii supusi acestui studiu au aratat ca in perioada administratiei Funar coruptia nu era mai ridicata decat in actuala administratie, 25% sustinand ca doar in anumite cazuri coruptia era mai mare atunci.

In opinia functionarilor din Primaria Cluj-Napoca cauzele deteriorarii imaginii functionarului public sunt coruptia, incompetenta profesionala, abuzul in serviciu si faptul ca acestia nu sunt raspunzatori pentru greselile facute.

Chestionarea functionarilor a scos la iveala ca principale surse de coruptie faptul ca ciclul documentelor nu este transparent si exista posibilitatea sa „dispara” documente din dosarul cetateanului, cetatenii care isi rezolva problemele cu ajutorul cunostintelor din Primarie sau care ofera mita in schimbul unor servicii, sau sunt dispusi sa plateasca sume mari de bani pentru a-si realiza propriile interese.

La acestea se adauga „vanzarea” de informatii de catre unii functionari prietenilor pentru ca acestia sa obtina bunuri sau avantaje publice, incompetenta unor functionari, care raman in functie pe criterii clientelare, orientarea resurselor publice de catre unii functionari catre persoane fizice sau juridice, pentru obtinere de profit, acordarea de servicii preferentiale sub presiunile sefilor, sau pentru a promova mai usor. Factorii identificati de functionarii clujeni ca determinanti in acordarea de servicii preferentiale sunt influenta unor persoane sus puse (38% dintre repondenti), banii (11%), mai multe posibilitati de promovare (10%), 41% dintre repondenti nedorind sa raspunda in nici un fel pe acest subiect.

Venit ca o recomandare pentru functionari, Codul de conduita realizat de LADO va fi sustinut in urmatoarea sedinta a Consiliului Civic Local, din septembrie. „Daca nu fortam Primaria sa adopte acest Cod, munca LADO a fost in zadar, iar functionarii participanti la proiect vor ramane cu dezamagirea ca au fost pacaliti prin aceste cursuri ca au puterea si autoritatea sa schimbe ceva.

Exista personal cu potential moral important, dar trebuie lucrat mult la partea de comunicare”, a aratat Iosif Pop, presedintele CCL.