Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) este din nou scena unui conflict intre Universitate si Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB). Conducerea CIB, organism al societatii civile din Universitatea “Babes-Bolyai”, care militeaza pentru reinfiintarea universitatii de stat maghiare, a fost convocata ieri in fata Comisiei de Etica a UBB.

Reprosurile aduse CIB de catre rectoratul UBB sunt multiple, dar nici CIB nu se lasa mai prejos si contesta functionarea Comisiei de Etica.

Nicolae Bocsan, rectorul UBB, a sesizat Comisia de Etica pentru a analiza activitatea desfasurata in ultima perioada de catre conducerea CIB.

Sesizarea ii vizeaza pe cei trei profesori maghiari din conducerea CIB& Hantz Peter, lector universitar la Facultatea de Fizica, Kovacs Lehel, lector universitar la Facultatea de Matematica si Informatica, si Bodo Barna, lector doctor la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii.

“Am fost acuzati ca am calatorit foarte mult in strainatate, ca am adus prejudicii imaginii universitatii, ca am afirmat lucruri neadevarate in presa. Eu personal, cred ca aceste lucruri nu sunt fondate”, sustine vicepresedintele CIB, Kovacs Lehel.

In sesizarea rectoratului se arata ca actiunile CIB constituie incalcari ale codului etic al UBB “si aduc grave prejudicii imaginii Universitatii pe plan national si international”. Referitor la deplasarile in strainatate, in sesizarea rectoratului se arata ca “absenta din UBB pe perioada acestor deplasari constituie absenta nejustificata de la serviciu”.

Rectoratul UBB considera ca toata aceasta activitate a CIB este sustinuta cu rea credinta si este o “campanie sistematica de diseminare de falsuri ce prejudiciaza grav imaginea universitatii”.

Comisia urma sa analizeze ieri situatia celor trei profesori, dar totul s-a amanat pentru data de 5 iulie, ca urmare a cererii depuse de CIB. “Am sesizat ca Comisia de Etica nu functioneaza cum trebuie si totul s-a amanat pe miercurea viitoare cand se va analiza din nou situatia si dorim sa chemam si presa centrala”, afirma Kovacs Lehel, vicepresedintele CIB. Reprezentantii UBB afirma ca sedinta s-a amanat din motive procedurale.