Pe masa consilierilor locali va fi inaintat un proiect de hotarare prin care cinematograful Republica va trece in domeniul public al municipiului si in administrarea Consiliului Local Cluj-Napoca. Aceasta reprezinta o adevarata lovitura pentru Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor Romania Film, aflata in plin proces de privatizare.

Cinema Republica aduce aproximativ 80% din profitul filialei Transilvania al regiei, iar preluata de catre CL Cluj-Napoca ar insemna o pierdere foarte grea pentru RADEF.

Azi va fi supus la vot in Consiliul Local un proiect de hotarare privind trecerea in domeniul public al municipiului si in administrarea Consiliului Local Cluj-Napoca al cinematografului Republica.

Ministerul Culturii si Cultelor a initiat un proiect privind transferul unor imobile ale statului, aflate in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor Romania Film (RADEF), catre domeniul public al unor orase, municipii sau judete. Potrivit proiectului, imobilele ar urma sa fie administrate de consiliile locale sau de consiliile judetene. In anexa proiectului figureaza si cinematograful Republica din Cluj-Napoca.

Decizia vine in contextul in care Primaria Cluj se confrunta cu o lipsa acuta de spatii pentru organizarea a diferite manifestari culturale, intalniri cu cetatenii, expozitii etc. In proiectul de hotarare se arata ca, in prezent, Cinema Republica nu mai functioneaza la capacitate maxima, urmand insa ca spatiul sa fie eficientizat printr-o serie de investitii ale Consiliului Local.

Holul cinematografului ar urma sa gazduiasca o galerie de arta, in care vor expune artistii plastici clujeni.

Ovidiu Turdean, consilier local din partea PNL, sustine ca se va pastra obiectul principal de activitate al spatiului. “Va ramane cinematograf, dar se vor desfasura si alte evenimente socio-culturale. Cred ca este o varianta mult mai buna”, a apreciat consilierul.

Daca proiectul va primi avizul consilierilor, RADEF ramane “in pana”. Republica inseamna pentru RADEF 80% din profitul la nivelul Transilvaniei. Incepand de anul trecut, RADEF a avut de suferit de pe urma procesului de privatizare initiat de Ministerul Culturii si Cultelor.

Gabriela Bodea, director RADEF Romania Film, filiala Transilvania, considera la inceputul anului ca privatizarea a fost un esec& “Privatizarea de dragul privatizarii nu are nici un sens. Prima etapa a fost un adevarat fiasco. De exemplu, Gherla a ramas fara nici un cinematograf.

Daca se vor vinde, in sase luni nici unul din cinematografe nu va mai fi pastrat, pentru ca nu sunt asa de rentabile incat sa merite. Cele nerentabile sigur vor fi schimbate ca si domeniu de activitate. Poate ca ii vor obliga la licitatie sa isi pastreze domeniul de activitate, dar atunci nu le va mai cumpara nimeni”.

Situatia cinematografelor din Cluj nu este deloc “roz”. In momentul de fata, sala Marasti este inchisa in conservare, iar Timpuri Noi este inchiriata unei societati de bingo.