In timp ce laudatorii SCR fabuleaza despre dublarea averii magnatului Stefan Vuza, ajunsa potrivit unei publicatii locale la suma de 350 milioane de euro, piesele de rezistenta din jocul de domino al colectionarului de fabrici se darama rand pe rand.

Dupa demisia spectaculoasa a fostului director de imagine, Radu Hriniuc, ieri a parasit compania nimeni altul decat mana dreapta a fostului locotenent de tancuri si auto, Stefan Vuza. Mircea Popescu, prim vicepresedintele SCR Grup, si-a prezentat demisia din cauza neintelegerilor din ultima vreme, acceptata de micul imperator al companiei.

Cele doua demisii la varf au dat semnalul declansarii principiului dominoului in spirala SCR, accelerata artificial ca un titirez de pe culmea muntelui Pietricica, ce strajuieste orasul Piatra Neamt.

Mai nou, Stefan Vuza si-a dat lui insusi dispozitia de a nu declara nimic decat prin intermediul Nicolitei Mosu - PR la SCR Grup. La randul ei, Nicolita Mosu nu raspunde decat la cereri scrise, pe care cel mai probabil, le triaza Stefan Vuza.

Cu toate ca Stefan Vuza a profesionalizat modul de comunicare cu presa, prin infiintarea unui departament de PR, si iese in public numai cu declaratii “de bine”, situatia nu este deloc roz la SCR.

Cireasa de pe tort o reprezinta plecarea lui Mircea Popescu din a doua functie de conducere a grupului industrial, dar aceeasi decizie a fost luata de directorul de imagine Radu Hriniuc, care a parasit barca in urma cu o luna.

Plecarea celor doi, tratata cu “no comment” de presedintele SCR, Stefan Vuza, este legata de comportamentul patronului, reclamat de mai multi angajati ca “dictatorial”.

Afacerile tanarului “Rockefeller” de Cluj, Stefan Vuza, s-au extins in Ardeal incepand cu anul 1999. Intrat pe felia marilor privatizari clujene, Vuza a castigat, in aprilie 2000, licitatia organizata de fostul FPS pentru vanzarea fabricii de bujii Sinterom SA prin intermediul unei alte achizitii, Contactoare Buzau.

Sistemul “suveica” folosit de Vuza pentru achizitionarea cat mai multor foste intreprinderi de stat a fost dezvaluit in editiile precedente ale cotidianului “Buna ziua, Ardeal”.

Astfel, grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR) a preluat de la stat, pe modelul Sinterom, fabricile Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iasitex Iasi, Uzuc Ploiesti, Caromet Caransebes si Novatextile Pitesti. De curand, Vuza a intrat si pe piata bihoreana, fiind in curs de negocieri cu 11 actionari ai unei fabrici de ceramica.

De altfel, Vuza a fost nelipsit de la mai toate licitatiile AVAS atunci cand s-au scos la mezat uzine strategice pentru economia Romaniei.

BZA a aratat in cadrul unei ample anchete jurnalistice ca explicatia succesului “imperatorului” moldovean consta in ajutorul acordat de doi functionari-cheie, care au detinut de-a lungul anilor functii de conducere, atat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS - fost APAPS, FPS), cat si la Consiliul Concurentei.

Adica tocmai institutiile cu care Vuza a negociat preluarea unor societati de la stat, care i-au acordat inlesniri sau reesalonari la plata sau cele care i-au dat aviz favorabil in vederea obtinerii unor ajutoare de stat, cifrate la cateva zeci de milioane de euro.

Cristiana Gociu, considerata “mama adoptiva” a lui Vuza, fost membru in Comitetul Interministerial de Ajutor de Stat, membru in Comitetul Interministerial de Concurenta, ocupa in prezent functia de director in cadrul AVAS. Un alt sprijin pentru Vuza vine din partea lui Gheorghe Musliu, vicepresedinte al Consiliului Concurentei si fost sef de cabinet al Cristianei Gociu.

Ar mai fi de spus faptul ca, sub guvernarea PSD, adica in perioada in care Vuza a preluat cele mai multe societati de la stat, Musliu a detinut functia de vicepresedinte, cu rang de secretar de stat, la APAPS. De altfel, lui Stefan Vuza i-a cam sarit randul la fabricile de stat scoase la privatizare sub Guvernul Aliantei D.A., drept dovada, a trecut la achizitii de pe piata de capital privat.

Stefan Vuza si-a asigurat si o echipa de “specialisti” (cum ii place sa o numeasca) in staff-ul personal. Mircea Popescu, mana dreapta a lui Vuza pana de curand, are prestigiosul master MBA - London Business School si a fost directorul SC Uzuc SA din aprilie 2002, pana in aprilie 2003, cand a fost numit prim vicepresedinte al Grupului SCR.

Surse din firmele lui Vuza sustin ca principalul motiv pentru demisia lui Popescu a fost comportamentul magnatului, care a devenit tot mai dictatorial pe zi ce trece. Plecarea lui Mircea Popescu de la bordul director al Grupului SCR s-a lasat cu un scandal de pomina, insa nici o parte implicata nu vrea sa comenteze evenimentul.

Ex-vicepresedintele Popescu a refuzat categoric orice declaratie pe tema demisiei pe care a prezentat-o lui Vuza chiar zilele trecute si ne-a indrumat sa luam legatura cu compania pentru detalii.

Contactat telefonic de redactorii nostri, Stefan Vuza a fost la fel de prudent si ne-a comunicat& “Nu am voie sa dau nici o declaratie. Orice informatii legate de SCR le puteti obtine prin biroul nostru de presa”. Mai nou, Vuza si-a dat lui insusi dispozitia de a nu declara nimic decat prin intermediul Nicolitei Mosu- PR la SCR Grup.

La randul ei, Nicolita Mosu nu raspunde decat la cereri scrise, pe care cel mai probabil, le triaza Stefan Vuza.

Cu toate ca Stefan Vuza a profesionalizat modul de comunicare cu presa, prin infiintarea unui departament de PR si iese in public cu declaratii “de bine”, situatia nu este deloc roz la SCR.

Cireasa de pe tort o reprezinta plecarea lui Popescu din a doua functie de conducere a grupului industrial, dar aceeasi decizie a fost luata de directorul de imagine Radu Hriniuc, care a parasit barca SCR in urma cu o luna. Radu Hriniuc nu a putut fi contactat telefonic, intrucat a avut telefonul mobil inchis pe parcursul zilei.

Demisiile in lant ale unor importanti membri ai echipei SCR nu arata decat faptul ca jocul de domino inceput de Stefan Vuza se clatina vizibil. Vom reveni.