Doi dintre concurentii licitatiei privind proiectul de constructie, in asociere cu Primaria Cluj-Napoca, al Cartierului Tineretului de pe Bulevardul Muncii - Dealul Sfantu Gheorghe, SC "American House" SRL si "Impact" SA Bucuresti, nu sunt de acord cu decizia comisiei municipalitatii privind desemnarea castigatorului, adica firma "Polus Real Estate".

Acestia vor sa atace decizia, fiecare, la diferite niveluri, dupa cum au declarat ieri reprezentantii celor doua firme, in timpul unei conferinte de presa.

Desi invitatia a fost facuta si pentru cei de la "Polus Real Estate", din partea firmei conduse de patronul echipei de fotbal "CFR Ecomax" nu a venit nici un oficial pentru dezbaterea cu presa locala.

Societatea "Impact", prin persoana lui Marius Bostan, consilier strategic, a anuntat ca va solicita Consiliului Local o reexaminare a deciziei comisiei de atribuire a contractului pentru construirea Cartierului Tineretului, inainte de validarea rezultatului.

In schimb, "American House", reprezentata prin administratorul-asociat Kocsik Arpad, intentioneaza sa atace in instanta viitoarea aprobare a CL privind decizia data de comisia respectiva privind rezultatul licitatiei, condusa de viceprimarul Adrian Popa.

Reprezentantii companiei au reclamat o serie de vicii de procedura si de evaluare, dar si faptul ca prin Codul Fiscal din Romania se impiedica acordarea de locuinte gratuite unei autoritati locale, asociate intr-o intreprindere cu un investitor privat. "Nimic nu se da gratuit in ziua de astazi", a spus Kocsik Arpad.

Unul dintre criteriile contestate, introdus ulterior in evaluarea ofertelor de catre comisie, ar fi acela prin care Primaria va accepta acea varianta care da municipalitatii cel mai mare numar de locuinte gratuite, fapt ce nu aparea in textul Hotararii 305 a CL privind investitia.

Daca la proxima sedinta, alesii locali nu vor lua in consideratie contestatiile celor doua firme perdante ale licitatiei, acestea se vor asocia pentru a ataca in instanta respectiva decizie a comisiei, asociere care ar putea continua si in ipoteza unui castig de cauza.

"Consiliul Local trebuie sa considere toate informatiile din cadrul licitatiei, pentru crearea unui parteneriat avantajos in dezvoltarea uneia dintre cele mai mari investitii imobiliare din Cluj, poate din Ardeal", a declarat Antonio Zarnescu, director marketing-comunicare la "Impact".

In acest context, el a amintit ca presedintele firmei, Dan Ioan Popp, a tinut sa transmita ca "decizia de selectie a partenerilor ce vor constitui societatea care va construi, prin asociatie cu Primaria, "Cartierul Tineretului", este una responsabila pentru consilieri, pe care ii asteptam sa analizeze in detaliu ofertele depuse, pornind de la aspectele sociale si economice, pentru ca banii contribuabililor sa fie folositi corect".

"American House", sprijinita de un fond de investitii de peste Ocean, propune 1.136 de apartamente si 780 de locuinte personale, intre 150 si 310 de locuinte sociale, 12 kilometri de strada, plus sali de sport, scoala, gradinita si chiar biserica, investitia lor ajungand la aproximativ 129-130 milioane de euro.

Cei de la "Impact" ofera 1.055 de locuinte personale, 1.890 de apartamente si 1.000 de locuinte sociale, pe langa scoli, gradinite, spital, primarie, spatii comerciale si chiar doua biserici, una ortodoxa si o alta catolica.

Dan Popp, prin reprezentantii sai, solicita Consiliului Local o mai atenta analiza financiara a propunerii venite din partea SC "Polus Real Estate".