In caz contrar, latifundiarul isi ingroasa afacerile imobiliare cu inca 27 de ha de teren. Terenul poate fi apoi cu usurinta scos din domeniul public al statului.

Becali e la un pas de a pune mana pe 27 de hectare de teren din domeniul public al Statiunii de Pomicultura din Baneasa si al Institutului de Mecanica din vecinatatea statiunii.

Culmea, Gigi Becali a cumparat drepturile de improprietarire de la Radu Alexandru Miclescu, nepotul colonelului Miclescu, si acum isi cere drepturile pe la usile tuturor institutiilor care ar putea sa ajute la despagubirea lui, in cea mai buna zona a capitalei.

Itele afacerii sunt insa extrem de complicate, iar autoritatile au inceput sa isi puna semne de intrebare privind legalitatea tranzactiei. Mai intai, Gigi Becali a cumparat drepturile de improprietarire tocmai de la cel care a depus o plangere in justitie impotriva omului sau de incredere, Teia Sponte.

In 2003, Radu Miclescu l-a acuzat pe Teia Sponte ca i-ar fi furat ilegal palatul Miclescu si terenul de 8 ha din Voluntari. In plangerea sa, Miclescu sustine ca omul lui Becali si-ar fi vandut lui insusi proprietatile din apropiere de Mogosoaia.

Atunci, Teia Sponte era directorul comisiei Agricole Voluntari, iar in aceasta calitate a cumparat, pe numele sau, conacul Miclescu si terenul aferent la un pret mult subevaluat. Radu Miclescu si-a revendicat proprietatea si a intrat in proces cu Sponte.

Doar ca acum, dupa trei ani de cand a inceput judecata, Gigi Becali se lauda ca a negociat cu acelasi Radu Miclescu si a obtinut 27 e ha de pamant, adica cea mai mare revendicare depusa vreodata la institutiile abilitate din Capitala. Valoarea tranzactiei - 7 milioane de euro. In conditiile in care expertii imobiliari spun ca terenul in zona este evaluat la cel putin 1.000 euro/mp.

Doar ca pe langa suma platita, Becali si-a asumat si riscul preluarii unei cereri care nu a fost validata nici de Primaria Sectorului 1, nici de prefectura Capitalei. Cererea nu a ajuns nici la Agentia Domeniilor Statului care ar urma, conform legii, sa faca improprietarirea.

Ce nu se potriveste din dosarul preluat de Becali...

Promisiunea de teren pe care Becali a dat 7 milioane de euro este greu sa ingroase afacerile latifundiarului. Expertiza de la dosarul lui Miclescu arata ca terenul este situat in Baneasa si ca 11 ha sunt cuprinse in Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura, in timp ce 16 ha de teren tin de Institutul de Mecanica care se afla in administrarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Expertiza lui Becali se bazeaza pe declaratii ale unor persoane, dar si a unor indicii din interiorul institutiilor vizate. El a trebuit mai intai sa descopere ce hectare de teren nu au cum sa fie revendicate de fostii proprietari, astfel incat cererea sa sa nu coincida cu a altora.

Din acest motiv latifundiarul a fost vazut in ultima perioada din ce in ce mai des in vizita chiar pe domeniul Pomicola, adica la societatea Totexim, care functioneaza in baza unui contract de asociere cu Statiunea Pomicola, si cu care, de altfel, se afla in litigiu.

Totexim a intrat in asociere in 2000 si avea drept sarcina sa preia datoriile pe care le detinea institutul la utilitati, si sa le achite. In schimb, SRL-ul a primit in administrare mai multe terenuri. In zona serelor administrate de Totexim, Becali si-a negociat afacerea.

El s-a intalnit de mai multe ori cu unicul asociat al Totexim, Constantin Rusu, care, se pare ca i-ar fi furnizat unele informatii despre terenuri. Nu doar informatii, ci si martorii care l-au ajutat sa puna la punct expertiza.

Becali nu poate fi oprit nici macar de un Decret regal

Reprezentantii Statiunii sustin ca nicio persoana fizica nu poate fi pusa in posesie pe cele aproape 70 de ha pe care le detine fosta ferma pentru ca terenurile sunt in domeniul public, donate Institutului, in 1932, printr-un decret al Casei Regale. E adevarat. Terenurile se afla in posesia statului si nicio societate nu poate sa puna mana pe proprietati.

Doar ca legea 247 aprobata anul trecut stabileste ca fostii proprietari care nu pot sa isi dobandeasca vechile proprietati pot fi repusi in posesie de ADS la unul din institutele de cercetare pe care le are in administrare. Iar Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura este una dintre ele.

In cazul in care cererea lui Miclescu, detinuta acum de Becali, ar ajunge la ADS, institutia ar putea sa ii ofere chiar terenul revendicat, respectiv 11 ha de teren. Doar ca in cazul celui de-al doilea institut, demersul lui Becali se poticneste de Ministerul Invatamantului, in a carei subordine se afla Institutul de Mecanica. Acest institut nu intra sub incidenta legii 247.

Gigi Becali poate spera la restul de 26 ha doar daca ministerul trimite o cerere scrisa Primariei Sectorului 1, prin care sa fie de acord sa cedeze terenul. Drept urmare, Becali a inceput sa ii dea tarcoale si ministrului Mihail Hardau, in a carui companie a si fost vazut saptamana trecuta.

ADS se grabeste sa dea tuturor din halca Pomicola

Intre timp, cei de la Pomicola primesc zilnic solicitari de la ADS pentru retrocedarea unor fosti proprietari. Unele dintre cereri nici macar nu au urmat circuitul normal care ar fi trebuit sa duca la validarea lor. Ele au ajuns direct la institut.

Incet, incet toate cele 70 de ha, donate de regalitate Pomiculturii, vor ajunge pe mana oportunistilor imobiliari care pretind din ce in ce mai multe hectare de teren. Cererile de retrocedare sunt semnate, constant, de acelasi avocat, pe nume Gina Bordea, avocat ce nu a calcat niciodata pragul Primariei Sectorului 1, asa cum cere procedura.

Intre ADS, cel care trimite necontenit cereri de retrocedare institutului, si Pomicola exista un contract de cesiune incheiat la 17.06.2006. Contractul transmite ADS-ului dreptul de exploatare in scopul realizarii obiectului de cercetare in ceea ce priveste domeniul public si privat al statului.

Acum, ADS solicita institutului sa comunice Cartii Funciare a sectorului valoarea ramasa de amortizat a investitiei pentru ca sa isi dea seama cand va ramane terenul liber spre retrocedare, pentru a putea fi defrisat.

Pe teren se afla o adevarata colectie de seminceri, hibrizi de caisi, colectia de soiuri si selectii de cais omologate si brevetate, colectia de soiuri si selectii de piersici, omologate si brevetate, colectia de mar de vara si, nu in ultimul rand, parcul dendrologic unde se gasesc 1.300 de specii si varietati.

Toate aceste specii sunt folosite pentru multiplicarea in pepinierele pomicole, fiind ulterior trimise in diferite locuri din tara.

Conducerea Institutului de Pomicultura a intrat in panica dupa ce Becali a declarat ca el are teren si ca asteapta sa fie improprietarit de primarul Andrei Chiliman. Panica este de altfel instaurata de mai mult timp in sanul institutului de cercetare.

Florom a gasit prima tata de supt

In 1994, 1995, 1996, Pomicola a facut mai mult imprumuturi la Bankoop pentru a-si putea continua activitatea. Valoarea totala a imprumuturilor a ajuns la 1,4 miliarde de lei. Anul trecut, inainte de desfiintarea bancii, o firma particulara a cumparat creanta detinuta de Bankcoop.

Societatea Florom, controlata de un cetatean turc pe nume Erten Omer Ragip, a dat 5,6 miliarde de lei vechi pe creanta detinuta de Bankcoop asupra Pomicola. Conform legislatiei, banca nu avea dreptul sa vanda o creanta a domeniului public. Asta nu a contat insa. Imediat dupa cumparare, Florom a reactualizat suma si a ajuns la o valoare a creantei de 11 miliarde de lei vechi.

Conform ultimelor zvonuri, o a treia evaluare a crescut si mai mult valoarea sumei pana la 41 de miliarde de lei vechi. Problema este ca Pomicola, in momentul imprumutului, a garantat cu plantatiile de pe terenuri. Asa ca acum Florom nu numai ca vrea sa isi recupereze sumele de bani mult umflate, ci vrea si sa devina proprietar de drept al terenului de sub plantatii.

Acelasi teren la care jinduieste si Gigi Becali. Doar ca Florom, conform legislatiei in vigoare, nu va putea fi improprietarit niciodata pe domeniul public al statului. In timp ce persoanele fizice au mana libera. Pentru ca nu si-a platit datoriile la stat, Pomicolei i-au fost inchise conturile de AVAS. Conform deciziei de pana acum a instantei, ea este datoare si Toteximului, societate care a fost angajata in 2000 tocmai sa ii plateasca datoriile. Florom asteapta si ea la randul creditorilor, in timp ce ADS nu si-a primit nici ea banii de la institute. Vaca de muls este in pragul desfiintarii, iar autoritatile nu iau nicio masura sa o salveze.

Ba mai mult, prin legea 247 statul nu a facut decat sa impinga si mai mult institutul de cercetare la pieire. A dat liber la retrocedari!

Pentru ca a vazut ca s-a deschis dintr-o data conducta ‘‘mostenitorilor’‘ si a ‘‘fostilor proprietari’‘, Primaria Sectorului 1 a suspendat procesul retrocedarilor. Macar din acest motiv, Gigi Becali nu va putea deocamdata pune mana pe terenul din Baneasa.

Surse din primarie ne-au declarat ca retrocedarile nu se mai pot face pana nu se va rezolva problema juridica a vechilor proprietari care nu mai pot primi terenurile in locurile de unde au fost deposedati.

Pe de alta parte, primarul Chiliman ii ameninta cu dosar penal pe toti cei care vor fi dovediti ca nu au detinut teren conform expertizelor din dosare. Gigi Becali va fi insa ferit de dosar penal pentru ca numele sau nu apare nicaieri. Cel mult, va ramane cu banii dati.

In cazul in care o contra expertiza va dovedi ca terenul solicitat de Becali a avut o alta destinatie, dosarul va fi inchis, iar cel care a facut expertiza initiala se va alege cu dosar la DNA.

Ingineria financiara puncteaza inca o data dibacia latifundiarului din Pipera. Cu toata opozitia autoritatilor, el se afla la un pas de a sufla o mosie de milioane de euro de sub nasul tuturor. :i asta dupa ce, culmea, prietenul sau apropiat, Teia Sponte, se judeca chiar cu cel de la care a cumparat Becali dreptul de proprietate.

Iar extremitatea de Sud a Bucurestiului este la un pas de a se transforma in cel mai mare cartier imobiliar al Capitalei. Asta in cazul in care patronul de la Steaua nu va decide sa cultive in continuare pomi fructiferi. Desi, ne indoim...