Conform reprezentantilor Autoritatii de Sanatate Publica, a Colegiului Farmacistilor si Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, nu exista mari deficiente in eliberarea retetelor compensate si gratuite. "Din punctul nostru de vedere, suma alocata lunar este suficienta", a declarat Silviu Morariu, directorul ASP Mures.

Plafonul total pentru judetul Mures este de 4,7 milioane RON, dintre care 3,4 milioane pentru retete compensate si gratuite, iar 1,3 milioane pentru programele Ministerului Sanatatii, care insumeaza 11 boli si un numar de 11.000 de pacienti la nivel judetean.

"In acest moment nu exista retete neonorate", a declarat Silviu Morariu. Pentru a verifica posibilele inexactitati din sistem, s-a constituit o Comisie de control in prescrierea medicamentelor, alcatuita din membri ai ASP, CJAS, Colegiul Medicilor si Colegiul Farmacistilor, care va inspecta din 1 iulie farmaciile din judet, dar si medicii de familie si cei specialisti.

Acestia vor fi invitati la sediul ASP pentru a verifica corectitudinea informatiilor, in functie de numarul de retete eliberate, suma si prescrierea intr-un timp scurt.

Presedintele CJAS Mures, Csiki Zsuzsanna, i-a invitat pe pacientii mureseni sa apeleze de cate ori sesizeaza o neregula, la TelVerde al institutiei, care poate fi apelat din orice unitate farmaceutica.

In acest moment, in judet exista 131 de farmacii care au incheiat un contract cu CJAS, iar in mediul rural 41 de farmacii si 58 de puncte de lucru. " In luna mai, unui procent de 15 la suta dintre asiguratii din judet li s-a eliberat cel putin o reteta compensata sau gratuita, procent care se traduce in 77.108 de asigurati ", a declarat Csiki.

Iustina Vas, presedintele Colegiului Farmacistilor Mures, a precizat ca, daca vor exista indiferent de valoarea plafoanelor, fonduri speciale pentru copiii sub un an.

In judetul Mures sunt inregistrati 383 de medici de familie, iar in cabinetele individuale 225 de medici specialisti.

Presedintele CJAS Mures, Csiki Zsuzsanna, i-a invitat pe pacientii mureseni sa apeleze de cate ori sesizeaza o neregula, la TelVerde al institutiei, care poate fi apelat din orice unitate farmaceutica: 0800800975

Conform statisticilor, in luna ianuarie medicii de familie au eliberat 78.395 de retete pentru 69.559 de asigurati, in timp ce medicii specialisti au eliberat 13.049 de retete catre 11.806 asigurati, valoarea medie a unei retete fiind de 36,7 RON.

In luna mai, medicii de familie au eliberat 74.640 de retete catre 66.077 de pacienti, la o valoare medie de 412.300, in timp ce medicii specialisti au eliberat 12.296 de retete pentru 11.031 de asigurati, la o valoare medie de 178,8 RON. In luna ianuarie si mai, valoarea plafonului a fost aceeasi, de aproximativ 4,7 milioane RON.