Localitatile Albac si Arieseni ar putea sa-si piarda titlul de statiuni turistice in cazul in care autoritatile publice locale nu vor face mai multe investitii in sensul imbunatatirii confortului turistilor.

Guvernul are de gand sa introduca in perioada urmatoare noi conditii si criterii de atestare a statiunilor turistice, a caror indeplinire este necesara in vederea pastrarii acestui statut. Este vorba de dublarea numarului minim al locurilor de cazare, amenajarea de spatii comerciale, sali de fitness si locuri de promenada.

Numarul minim de locuri de cazare intr-o statiune de interes local, asa cum sunt catalogate Arieseni si Albac, ar trebui sa creasca de la 50 la 100, conditie indeplinita deja de cele doua statiuni care pot oferi 200, respectiv 250 locuri de cazare.

In schimb, autoritatile locale din Muntii Apuseni trebuie sa construiasca cate doua terenuri de sport atat in Arieseni cat si in Albac dar si cate cel putin o sala de fitness, spatii comerciale, locuri iluminate pentru plimbari, un parc. Totodata, statiunile trebuie sa dispuna de centre de informare si promovare turistica care sa fie in legatura online cu unitatile de cazare.

Se discuta de asemenea ca, printre conditiile ce trebuie indeplinite pentru pastrarea atestarilor, sa se numere si obligativitatea amenajarii unui helioport in statiunile montane, acesta fiind si cazul celor doua statiuni turistice din Muntii Apuseni.

Consiliile locale din Albac si Arieseni vor trebui sa utilizeze veniturile obtinute din taxa hoteliera cu preponderenta pentru proiectele de dezvoltare a turismului si imbunatatirea infrastructurii.

Toate aceste conditii vor trebui indeplinite in cel mult un an de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern care cuprinde noile criterii de atestare.

Judetul Alba are doar doua statiuni turistice atestate deocamdata, Albacul fiind prima localitate care a reusit sa obtina acest statut. CJ Alba si-a propus insa ca si alte localitati din zona montana a judetului sa devina statiuni turistice, in acest sens existand o lista cu alte 3 candidate: Sugag, Garda si Rimetea.