"Nu stiu daca dumneavoastra, politicieni, autoritati publice judetene si locale sau ziaristi, v-ati intrebat vreodata ce sau cat datoreaza statul roman sectorului stomatologic privat infiintat prin eforturi proprii si fara nici un ajutor, incepand din 1990 incoace.

Noi, stomatologii, am fost cei care am degrevat statul roman de obligatiile sustinerii unei intregi specialitati medicale, dand in schimb societatii crearea de la zero a unei asistente stomatologice curate, sigure, retehnologizate, de calitate, fara a mai aminti de ocuparea fortei de munca, fiecare medic stomatolog avand cel putin o asistenta, un tehnician dentist, un contabil si alt personal auxiliar.

Si toate astea fara a cere nimic in schimb". Asa incepe replica presedintelui Colegiului Medicilor Dentisti Alba, dr. Gheorghe Muresan, in urma unei declaratii a presedintelui Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, care considera prea mic pretul pentru vanzarea cabinetelor stomatologice stabilit prin lege.

Dr. Muresan sustine ca toate aceste aspecte au fost intelese de Guvernul si Parlamentul Romaniei, care au adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 110/2005 privind vanzarea spatiilor cu destinatie de cabinete medicale, aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.

"Probabil, acest lucru nu a fost inteles de Consiliul Judetean fie din lipsa de informare si, de ce sa nu o recunosc, fie din insuficienta comunicare a Colegiului Medicilor Dentisti cu conducerea CJ Alba", a declarat dr. Gheorghe Muresan. Pentru a intelege situatia exacta a Policlinicii Stomatologice, presedintele CMD Alba a spus ca este necesara prezentarea unui scurt istoric al cladirii.

In anul 1994, cand policlinica era administrata de Directia de Sanatate Publica Alba si Spitalul Judetean, a fost scoasa la privatizare "cu mare valva" de catre guvernarea de atunci, masura fiind socotita ca prima privatizare in domeniul sanatatii.

La acea data, toate cabinetele functionau cu tura inversa, aici desfasurandu-si activitatea aproximativ 20 de medici, 30 de tehnicieni, 20 de asistente medicale, 2 tehnicieni radiologi, 2 registratoare si 4 femei de serviciu.

Contravaloarea intretinerii cladirii (materiale, caldura, salarii etc.) se ridica la aproximativ 100 de milioane de lei lunar, cheltuielile anuale ajungand la circa 1,2 miliarde de lei.

La pretul dolarului de atunci, de 2.500 de lei, costurile anuale se ridicau la 400.000 de dolari. Astfel, in urma unui simplu calcul matematic, rezulta ca in cei 10 ani de privatizare cei 14 medici si 10 tehnicieni care au mai ramas au degrevat judetul si DSP Alba de suma de 4 milioane de dolari.

In plus, medicii si tehnicienii au platit in toata aceasta perioada chirie spitalului, alta sursa de venit pentru stat, lucru care nu s-a intamplat cu medicii de familie, care au primit gratuit cabinetele de medicina generala, prin contract de comodat, cand a inceput privatizarea acestora, acum 10 ani.

"Considerand o eroare de calcul de 50 la suta, tot mai raman 2 milioane de dolari, bani pe care ar fi trebuit sa-i suporte spitalul, daca nu erau medicii si tehnicienii", a accentuat dr. Gheorghe Muresan. El sustine, totodata, ca medicii stomatologi nu sunt chiar asa de bogati cum se crede, iar multa lume nu cunoaste acest aspect.

De exemplu, la o incasare de 100 de lei RON pentru o anumita lucrare, 25 lei RON reprezinta cheltuieli profesionale (materiale, medicamente), 50 de lei RON reprezinta cheltuieli indirecte (intretinerea cabinetului, salarii) si doar 25 de lei RON reprezinta onorariul medicului stomatolog.

"Stomatologii trateaza cu deosebit respect autoritatile judetene si locale si considera ca doar o lipsa de informare si de colaborare cu Colegiul Medicilor Dentisti a dus la o atitudine oarecum ostila fata de aceasta categorie sociala.

Noi, stomatologii, suntem convinsi ca, prin punerea in aplicare a prevederilor acestei legi, domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean, isi va aduce contributia la modernizarea unei cladiri vechi, care trebuie adusa la standarde europene si care ii va costa pe medici de 10-20 de ori pretul de cumparare, neputand fi comparata cu pretul unui apartament", a subliniat presedintele CMD Alba Dr.

Gheorghe Muresan crede ca ar fi pacat ca aceasta cladire sa fie parasita de un colectiv de profesionisti de marca si cu experienta in domeniul ingrijirilor de sanatate orala, iar imobilul sa ajunga apoi o ruina, asa cum s-a intamplat cu fosta cladire a ORL, situata vis-a-vis de Casa de Cultura a Studentilor sau alte cladiri industriale care au fost vandute la un pret de nimic si pentru care nu s-a facut atata valva.

Cladirea a fost construita cu destinatie de activitati stomatologice si permite o colaborare interdisciplinara-chirurgie orala, maxilo-faciala, ortodentie, terapie, radiologie - care face ca actul medical sa fie complet, performant, scutindu-i pe locuitorii judetului de drumuri pe la alte centre judetene si, implicit, de cheltuielile cu transportul si tarifele cu mult mai mari.

Desi stomatologii spera ca acum conducerea judetului va intelege mult mai bine starea de fapt, presedintele CMD Alba a spus ca, daca va fi nevoie, personalul Policlinicii Stomatologice Alba Iulia va face demersuri chiar si pana la Comitetul Stomatologic de legatura cu Uniunea Europeana sau Federatia Dentara Internationala, unde Colegiul Medicilor Dentisti este membru cu drepturi depline, pentru ca aceasta cladire sa-si mentina actuala destinatie, iar imobilul sa revina personalului care de 10-20 de ani munceste pentru binele si sanatatea locuitorilor judetului.

"In speranta ca veti reconsidera cele afirmate in presa locala, va asiguram de inalta noastra stima. Inchei parafrazandu-l pe unul dintre fostii presedinti ai SUA, J.F. Kenedy: sa nu ne mai intrebam ce au dat stomatologii privati Romaniei, sa ne intrebam ce a dat Romania stomatologilor privati?", a conchis dr. Gheorghe Muresan.