In vreme ce Transilvania si Capitala, cunoscute, pana acum, drept zone interzise PSD-ului, par a o lua spre stanga, in vreme ce, culmea, Moldova o ia, hotarat, spre dreapta.

Comparativ cu sondajul realizat in martie, de catre aceeasi institutie, singura modificare remarcabila in optiunile electoratului este scaderea Aliantei DA de la 52% la 47%, cele cinci procente diferenta, plus unul pierdut de PSD (de la 21%, la 20%), distribuindu-se, in mod egal, intre celelalte formatiuni politice.

Astfel, toate au castigat cate un procent, cu exceptia PPCD, care si-a adaugat doua procente, putandu-se afirma ca si-a triplat bazinul electoral in numai trei luni.

Variatiile procentelor celorlalte partide se inscriu in marja de eroare (anuntata +/- 3%). La nivel regional, lucrurile au suferit modificari substantiale. Merita remarcata cresterea procentului celor care declara ca nu vor merge la vot, de la 8,2%, la 10%.

Pentru conformitate, ordinea, dupa principalele doua forte politice, este, conform sondajului CIVIS, PRM - 12%, PNG - 7%, UDMR - 6%, PPCD - 3%, PC si PIN, cate 2%.

Pana si moldovenii iubesc Alianta mai mult decat noi

La fel ca si sondajul din martie, si acesta vine sa demoleze mitul conform caruia Ardealul ar fi fief-ul Aliantei. Asa cum aratase si precedentul sondaj, in Ardeal, Alianta DA are cel mai mic scor electoral (40%) dintre toate zonele Romaniei.

In Moldova (considerata, pana acum, fief-ul PSD-ului), Alianta este creditata cu 51% din voturi (PSD, doar 19%, -6% fata de martie), in Muntenia, Alianta obtine 49%, iar in Capitala, 52%.

Fata de luna martie, PNL-PD au pierdut, in Transilvania, 7 procente, care par sa se fi indreptat, preponderent, spre PRM (14%, +2% fata de martie) si UDMR (17%, +4% fata de martie), in conditiile in care PSD a ramas la 16%.

Totusi scaderea Aliantei in Ardeal nu este atat de dramatica pe cat este in Capitala, unde, in trei luni, Alianta a pierdut nu mai putin de 19 procente (52%, fata de 71%, in martie), care, adaugate celor cinci pierdute de PSD (10%, fata de 15%, in martie), s-au indreptat vertiginos spre partidul lui Gigi Becali (16%, +10% fata de martie) si, surprinzator, spre PRM (13%, +7% fata de martie).

Trebuie spus ca procentele reduse in Ardeal, fata de media pe tara, ale principalelor forte politice, Alianta DA si PSD, trebuie puse si pe seama procentelor, mult peste media pe tara, ale UDMR si PRM.

Dar cum notiunea de „fief al Aliantei” a fost folosita, pentru Ardeal, pana acum, prin comparatie cu voturile obtinute de PSD in aceasta regiune istorica, merita analizat daca, in continuare, in Transilvania, Alianta este mult mai iubita decat PSD-ul: nu mai pare sa fie cazul.

In Ardeal, diferenta dintre cele doua forte politice este de 24 de procente in favoarea Aliantei (40-16), in Bucuresti, diferenta este de 42 de procente (52-10) si, surpriza, chiar si in fostul fief al PSD-ului, Moldova, diferenta in favoarea Aliantei este mai mare decat in Ardeal, 32 de procente (51-19).

Diferenta mai mica intre cele doua formatiuni, decat in Ardeal, gasim doar in Muntenia, 20 de procente in plus pentru Alianta (49-29). Cu siguranta, modul in care Alianta DA a tratat principalul obiectiv economic si social al Ardealului, autostrada „Transilvania”, a cantarit decisiv in dezamagirea pe care o resimt, acum, tocmai cei care i-au adus la Putere.

Nu poate fi ignorat nici modul pragmatic de gandire al ardeleanului, care isi spune, cu aceeasi dezamagire: „Eu i-am trimis acolo sa faca treaba, nu sa se certe cat e ziua de lunga”.

Ardealul si Capitala au virat spre stanga

Sondajul confirma rezultatele celui din martie in privinta raportului de forte din interiorul Aliantei. Daca, in martie, PD devansa PNL cu doar un procent, acum diferenta este, in aceeasi directie, de doua procente, la nivel national. Luand in calcul marja de eroare, se poate afirma ca avansul substantial luat, la un moment dat, de PD fata de PNL, s-a evaporat complet.

Ardelenii par a aprecia cel mai mult partidul lui Emil Boc, care are nu mai putin de 15 procente in plus fata de PNL in randul electoratului Aliantei DA Moldova confirma migrarea politica masiva spre dreapta, acolo aceeasi diferenta de 15 procente fiind consemnata in favoarea liberalilor.

In Muntenia, PD are 4 procente in plus, in vreme ce in Capitala conduce PNL cu un singur procent. Interesanta este si evolutia acestor diferente din martie pana acum, pentru ca ele confirma tendintele „migratoare” spre stanga sau dreapta ale unor zone geografice, observabile si in analiza raportului de forte dintre Alianta si PSD.

Evident, aceasta analiza se bazeaza pe conventia ca, cel putin teoretic, PNL e situat la dreapta PD-ului. Astfel, in ultimele trei luni, Ardealul si Bucurestiul (cele mai anti-PSD zone de pana acum) par a o lua tot mai avantat spre stanga, in vreme ce Moldova fostilor baroni PSD vireaza spre dreapta, Muntenia ramanand relativ constanta in preferinte.

In privinta diferentei dintre Alianta si PSD, in Transilvania a scazut cu sapte procente, in Muntenia, cu patru, iar in Bucuresti, cu 14, in vreme ce in Moldova a crescut cu un procent. Schimbarile mai dramatice si tendintele mai vizibile sunt in privinta raporturilor dintre PNL si PD.

Daca in Transilvania, in ultimele trei luni, PD a castigat 11 procente in fata PNL-ului, in Bucuresti, liberalii au pierdut 11 procente din avansul pe care il aveau in martie. In schimb, in Moldova, PNL a mai adaugat sapte procente avansului pe care il avea fata de PD, iar in Muntenia, PD a pierdut doua procente din avansul fata de PNL.

In fine, schimbarea formala de doctrina a democratilor nu prea a convins pe nimeni. Din electoratul Aliantei, democratii au capturat, preponderent, persoanele in varsta, cu studii putine, cu venituri reduse si apartinand comunitatilor reduse numeric, adica exact categoriile de electorat specifice PSD-ului.