"We want a green future for Rosia Montana" (Vrem un viitor verde pentru Rosia Montana), este titlul articolului aparut, ieri, in editia electronica a cotidianului britanic "The Guardian", semnat de peste 44 de artisti si intelectuali din Romania. Printre acestia se numara Horia Roman Patapievici (directorul Institutului Cultural Roman), Mihnea Blidariu sau Tania Radu.

Prin acest mod, ei refuza sa taca in ceea ce priveste proiectul minier auro-argintifer din Muntii Apuseni, initiat de compania canadiana "Gabriel Resources".

"Refuzam sa tacem si suntem determinati sa salvam o comunitate umana ce exista aici de 2000 de ani, care, impreuna cu o bogata mostenire culturala, vrem s-o lasam ca testament celor care vor urma", se precizeaza in respectivul material publicat in Anglia.

Trebuie mentionat ca cei care lupta pentru aceasta cauza, de salvare a comunei Rosia Montana, au primit sprijin si din partea unor celebritati precum Robert Redford sau Vanessa Redgrave, "care au curaj, integritate si solidaritate" sa stea in centrul acestei campanii, dupa cum mai reiese din respectivul articol tiparit in "The Guardian".

Articolul se termina cu o serie de intrebari. "Imaginati-va ca exact sub Stonehenge investitorii ar gasi aur? Ati accepta distrugerea lui? Banuim ca nu, de aceea noi de ce am fi?", dupa care sunt enumerate numele semnatarilor amintiti.